Miljonärist pankrotihalduri ARNO MÄGI armastus on otsas. Mehe seitse aastat kestnud suhe elukaaslase ja tütre ema Evaga on läbi, sest naine pettis teda teise mehega.

Aasta eest käisid Arno Mägi (56) ja Eva Suits (28) Kroonika peol käsikäes ja jagasid ühiseid reisimuljeid. Nüüd on jutuka mehena tuntud Arno tõsine. Mõttepausid venivad. Ta rüüpab lonksu punast veini. Arno ütleb pärast pikka vaikust: «Haavu parandavad aeg, lapsed ja sport ning hea vein ja seltsielu.»
Mägi pole huumorimeelt kaotanud, kuid ta naerab vähem. «Olen seda isegi märganud.» Nüüd julgeb mees tunnistada, et juba siis, aasta tagasi, kui nad Evaga käsikäes liikusid, varjutasid mustad pilved nende armastust.
Miks te lahku läksite?
Ju miski sai otsa, aga mis, seda ei oska mina öelda. Aeg ja trend on selline. Kogu maailmas.

Algatus tuli Evalt?
Tema idee oli see jah. Ma pole segaduses ega haavatud, pigem on mul kahju, et nii läks.
#end#

Kas ettepanek lahku minna tuli sulle ootamatult?
Selleks hetkeks enam mitte. Kui arvestada viit esimest kooseluaastat, siis küll. Praeguseks oleme juba kolmveerand aastat lahus elanud.

Kas sa nutsid ka?
Ei. Nalja teed või, mehed ei nuta. Kuid enam endasse tõmbunud olin küll.

Mis oli põhjus?
Ta ütles, et ta tahab lõbusamat elu … Ma arvan, et probleem oli selles, et probleeme ei olnud. Polnud piisavalt pinget. Kõik oli liiga hästi. Esimesed viis aastat oli null konflikti. Tuleb välja, et see polegi õnnistus. Ja samuti, et mängin liiga palju tennist. Aga tundeid ja suhtumist ei saa muuta. Mina võtsin olukorda kainelt.
Eva jaoks ei olnud teie elu piisavalt lõbus …
Me käisime palju väljas ja üritustel, reisisime palju … Ära küsi, mis puudu jäi. Ma jätaks selle enda teada. Läks nagu läks.
Sõltub see vanusest või isikust, et Eva ei hinda riidudeta suhet?
Seda, mis on hästi, võetakse loomulikult. Ma hindan, kui mu elukaaslane on ka minu mõttekaaslane. Kuid ma tundsin ka tublit perekonda, kus kõik, ema, isa ja laps, olid erinevates erakondades. Küllap see sõltub ikka inimesest, kes sobivad, kes mitte.
Kui kaua te enne kooselu käisite?
Suurt ei jõudnud. Mõne kuu. Ma käisin alguses üldse tema sõbrannaga. Aga mul tekkis Eva vastu kohe huvi, kui teda nägin.

Milline oli esimene märk, et miski on viltu?
Märke peab ikka rohkem olema. Esimest märki ei märkagi, alles teise-kolmanda juures saad aru, ja siis meenub ka esimene. … minu toodud lilli enam ei märgatud.
Seks?
Hea seks on suhtes oluline teguriks. Tunnete jahenemisel jaheneb ka see. Seks on tähtis kui õhk ja igapäevane leib.
Kas Eva leidis teise mehe?
Nii ei saa öelda, aga jah, ta pettis mind. Mina ei ole nõus jagama.
Sa olid solvunud?
Ma olin pettunud. Haavad aeg parandab, suhtumist ja arvamust võimendab. Kui millestki halvasti arvan, siis hiljem veel halvemini
Kas olid valmis midagi muutma, suhet hoidma?
Ilmselt mitte, kuid mul oli mure kõige noorema tütre Elise (7) pärast.
Kuidas Elise teie otsusesse suhtus?
Alguses püüdis ta meid omal moel lepitada, suhtlema meelitada. Ta on päris kaval tüdruk. Nüüd ta võtab seda üllatavalt loomulikult. Alguses oli mul piinlik, et ma petan last tema ettepanekutesse suhtumisega ja et ma ei saa talle täit tõtt rääkida.
Aga teised täiskasvanud tütred, Eva , Kai, Anni?
Nagu head tütred ikka, nad on minu poolt. Meil on väga hea läbisaamine.
Toivo Asmeri pulmas kolm aastat tagasi küsiti ka teie käest, millal pulmad toimuvad.
Teemaks oli see küll. Jumal tänatud, et nii ei juhtunud! Ära jäi ebameeldiv lahutusprotseduur.

On leppimine võimalik?
Mitte, et ma ei tahaks, kuid arvan, et see pole võimalik. Kes petab kord, petab veel. Usalduse küsimus. Kui keegi mind petab, mult varastab või alatult ründab, ei pea kätte maksma ega viha pidama, aga seda ei ole võimalik unustada.
Kas lahkusite sõpradena?
Sõbrad ei reeda… Kindlasti mitte vaenlastena. Ja ma ei saa unustada, et ta on ikkagi mu lapse ema.

Kellele sa esimesena uudisest rääkisid?
Esimene oli Eliise, siis teised tütred ja õed.

Milliste sõnadega nad sind lohutasid?
«Võib-olla ongi nii parem, et see polegi halb. Ehk polnudki teise poole tunded siirad.» Lähedased näevad ju kõrvalt, teise pilguga. Ja seda juba algusest peale.

Sul on olnud neli naist. Kas sind on maha jäetud või vastupidi?
Selles osas on asjad tasakaalus. Kaks olen ise maha jätnud, kaks viimast on mind.
Ise maha jätta või olla maha jäetud? On mahajätmised sinu eneseuhkust ja -tunnet kõigutanud?
Viimasel korral mitte. Kuid eelviimasel, kui loeti ette minu vead ja valesti käitumised, siis mõtlesin küll, et kas tõesti olengi nii halb inimene. Hiljem selgus, et tegelik põhjus oli pöördumine kooliarmastuse juurde. See oli kergendus. Olen märganud, et naised, võib-olla ka mehed, loovad endale visiooni, et teine on kõiges süüdi. Enda õigustuseks. Ja mida edasi, seda rohkem nad seda ise uskuma hakkavad. Et üks ei taha teisega koos elada, ei pea ju viga ilmtingimata teises olema. Ise olen märganud, et nüüd, pärast kaht viimast lahutust, naeratan vähem.
Kas sina oled oma naisi petnud?
Arvan, et pole. Olen teadlikult vältinud selliseid suhteid, mis muutuks heale kooselule ohtlikuks või konkureerivaks.
Kellega on suhe kõige kauem vastu pidanud?
Eelviimasega, Kai ja Anni ema Siljaga. Kui pikalt… ma ei mäleta. See pole ka oluline. Murphy seadustele tuginedes: kõik, mis lõppeb hästi, on hea, ja kõik, mis lõppeb halvasti, see ju ongi halb.
Kuidas suhtud endistesse naistesse?
Neisse, kelle mina maha jätsin, suhtun ma paremini kui neisse, kes minu maha jätsid.
Kas sa pead oma naisi ülal?
Pidasin kohuseks oma võimaluste piires neid toetada, eelkõige laste kasvatamisel. Olen neile ostnud elamispinnad ja sisustuse ning autod. Ka Evale ostan, nagu ma lubasin. Mul on põhimõte, et kui on emal hea on ka lapsel hea. Aga mitte nii nagu Paul McCartney. Nende Porschesid ma ülal ei pea ja ei rahasta, et eksnaine turul atraktiivsem välja näeks.
Sina valisid Evale, pärast lahku minekut, just punase auto. On sellel tagamõte, punased laternad?
(Arno naerab.) Ära parem küsi… Arva ise. Muidugi nimelt ostsin.
Kas sa oled oma armastused raha eest ostnud?
Ma loodan, et ei. Kui, siis naturaalmajanduse korras vastukaubana.
Kui te tuttavaks saite, siis räägiti, et Eva on suurest kaheksalapselisest ja vaesest perest ning nägi võimalust oma tulevikku kindlustada. Kas see on tõsi?
Mul oleks kohatu sellist juttu kommenteerida. Aga kas see ongi vale, kui inimene oma tulevikku plaanides mõtleb ka majanduslikult? Tuntud tõde, et naised tahavad endast edukamaid ja rikkamaid mehi.
Millist nõu sina lahutajatele annad?
Laste heaolu on esmane. Lahku minnes tuleb leida ikkagi kokkulepe. Paul McCartney lahutusest näeme, et naine oleks kokkuleppe puhul rohkem raha saanud. Käiakse teineteise peale kaebamas, tekib viha. Kaotavad mõlemad. Aga viha on jõuetuse märk ja tekitab stressi.
Oled sa stressis?
Kindlasti olin. Nüüd saab varsti aasta täis. Ma võin öelda, et suurem stress kaobki kuskil aastaga.
Kas sa enam usud armastusse?
Usun küll. Aga mitte nii, et saad puuga pähe, kaotad selge mõtlemise. Kord on seda minuga juhtunud, olin siis algkoolis. Mida noorem oled, seda suurem oht on esimesest pilgust kõrvuni armuda, aga see läheb üle. Arvan, et tõelised tunded kasvavad ja küpsevad aastatega.
Oled sa paadunud optimist, avatud uutele suhetele?
Elu läheb edasi. Olen jälle vaba mees.
Abielluks sa veel kunagi?
Ei välista.