Best B4 oli 1990ndatel Eesti diskosaalide sensatsioon. Kolm seksikat neidu ja üks noormees tulid, nägid ja võitsid. Paraku jäi tähelend lühikeseks. Mis on bändi liikmetest saanud?

Best B4 alustas 1996. aasta jaanuaris. Ansambli produtsentideks-heliloojateks olid popbändi 2 Quick Start mehed Alar Kotkas, Pearu Paulus ja Ilmar Laisaar. Selle jõulise trio käe all said stuudio- ja lavaküpseks Best B4 hitid «Sa valisid mind», «Ma armastan luuserit», «Ma tahan sind. Sa vajad mind» ja «Ei taha kuuluda sulle».

Bänd oli esimene omalaadsete hulgas — neli kaunist noort, kes ainult ei laulnud hästi, vaid olid ka väga seksikad, tantsisid vahvalt ja kandsid julgeid kostüüme.

Kotkas, Paulus ja Laisaar panid punti kokku tantsivad lauljad Kati-Ly Lindali (praegu Kati-Ly Koit) ja Mona ning laulvad tantsijad Agnessa (pärisnimega Kairi Keskküla) ja Raivo Ilmsalu.

Kati-Lyga olid 2QS mehed varem koostööd teinud — tüdruk oli nende tantsuseadja ja tantsija. Kati-Ly disainis ja õmbles neile ka kostüüme. Hiljem võttis disaineri rolli üle Alari toonane kallim Jana Hallas.

{poolik}
Kiire edu, kiire lõpp

Kuigi Best B4 tegutses kõigest 1996. aasta jaanuarist 1997. aasta suve lõpuni, jõudis selle koosseis kaks korda muutuda. Esimesena lahkus Mona. Kotkase sõnul oli neiu väga hea laulja, kuid talle ei sobinud tantsiva laulja roll, tal polnud piisavalt motivatsiooni oma tantsuoskust arendada.

«Ma isegi ei tea, mida ta praegu teeb. Kohtasin teda hiljem korra Eesti Eurovisiooni eelvoorus 1998. aastal, kus ta laulis koos Karl Madisega üht Sven Lõhmuse laulu,» ütleb Kotkas.

Mona asemele leiti uus tüdruk, kelle artistinimeks sai samuti Mona. Kuna esimene Mona oli olnud vähe aega ja bänd polnud veel väga tuntud, siis publik isegi ei taibanud, et mingi vahetus toimus. Kuid ka teine Mona lahkus õige pea, sest ta jõudis otsusele, et ei soovi end meelelahutusmaailmaga siduda.

Monade asemele tuli otsida uus liige. Pärast paljude kandidaatide kuulamist-vaatamist leiti särav 17aastane Gyrcelea Ithaka Maria, kes tõusis päris kiiresti bändi liidriks.

Ithaka Maria meenutab, et ta elas toona kaasa oma elukaaslase Tomi Rahula
tegemistele. Tomil oli koos Erik Lille ja Bert Pringiga parajasti käsil bänd T-Liin. Poisid salvestasid 2QS stuudios.

«Ma kuulsin Tomilt, et Best B4-sse otsitakse uut solisti,» sõnab Ithaka Maria. Tal tuli prooviesinemisel laulda lugusid «Sa valisid mind» ja «Ma armastan luuserit». Selleks, et Ithaka Maria osutuks valituks, pidid jah-sõna ütlema kõik produtsendid, liikumise seadja Kati-Ly ja stilist Jana.

Pärast Ithaka Maria bändi kinnitamist läks kohe tööks. «Õhetamise ja juubeldamise aega ei olnudki. Salvestusaeg lepiti kokku juba järgmise päeva varahommikuks. Ka trennid algasid kohe,» lausub lauljanna.

Best B4 oli popp nii noorte kui ka vanade seas. Nende lood kõlasid raadiotes, neid oodati esinema ööklubidesse ja vabaõhukontsertidele. Ometi lõppes bändi tähelend ootamatult kiiresti. Laialiminekut põhjendati sellega, et Agnessa läheb Jaapanisse lauljaks.

Agnessa meenutab: «Otsustasime ühiselt bändi tegevuse lõpetada ja seda meie nii-öelda kõrghooajal. Jaapani lepinguga olid aga sellised lood, et pakkumine tehti minu õele. Ta ei tahtnud üksi minna ning kuna olime bändiga nagunii otsustanud lõpetada, siis ei olnudki muud, kui pillid kokku ja Jaapanisse minek.»

Kati-Ly rääkis 1997. aasta augustis, et Best B4 tragöödia oli see, et bändiliikmed vahetusid sagedasti ja et nende liikumine ei saanud nii täiuslikuks, kui ta oleks soovinud.

Igaüks läks oma rada

Kati-Ly jätkas pärast bändi laialiminekut koreograafina ja lõi tantsutrupi Dancers Of The Egoiste, mis tegutseb siiani.

Ta lõpetas 1998. aastal tööstuskoolis naiste- ja meesterätsepa eriala ning 2004. aastal Euroülikoolis (praegune Euroakadeemia) moe ja disaini eriala.

Kati-Ly on ligi kümme aastat olnud abielus investeerimispankur Priit Koiduga. Neil on seitsmene poeg Robert ja viiene tütar Emma.

Agnessa ehk Kairi Kesklaas töötab Pärnus Lindexi kaupluses. Ta on olnud kuus aastat abielus ning tal on kuuene tütar Laura Lizette.

Kairi laulab Pärnu kammerkooris. Ka Laura Lizette armastab laulda. Lisaks tegeleb piiga suusatamise, rattasõidu ja iluvõimlemisega.

Laura Lizette paluvat vahel vaadata
seda videokassetti, kus emme laulab — Kairil on lindis Best B4 esimene ja viimane kontsert.

Raivo Ilmsalu, kes oli ka lauljatar Nancy tantsupoiss, õppis Best B4 päevil Tallinna Pedagoogikaülikoolis tantsujuhtimist. 2005. aastal asutas ta koos oma elukaaslase Elega Tabasallu eralasteaia Nublu. Raivol ja Elel on tütar Grete. Paraku ei läinud lasteaiaäri hästi ja ka nende kooselu jooksis karile.

Raivo viis 2009. aastal Kaarli kirikus altari ette oma armastatu Marika Õunapuu. Mees töötab praegu Keila SOS Lasteküla juhatajana.

Artistina osutus kõige edukamaks Ithaka Maria Rahula, kes teeb tänaseni Alar Kotkasega koostööd — Kotkas on kõikide tema albumite, singlite ja muusikavideote vastutav produtsent.

Ithaka Maria on oma oskusi näidanud ka laulukirjutajana. 1997. aastal kirjutas ta koos abikaasa Tomi Rahula ja isa Peeter Pruuliga laulu «Mere lapsed», millega Koit Toome 1998. aastal Birminghamis Eurovisioonil Eestit esindas. Laul saavutas 12. koha.

Ithaka Maria pani 2002. aastal kokku bändi Slobodan River, kuhu kuulusid ka Tomi Rahula ja Stig Rästa. Tomi ja Stigi praeguse pundi Outloudz pala «I Wanna Meet Bob Dylan» jäi sel aastal Eesti Laulul teiseks. Ithaka Maria osales konkursil looga «Hopa’pa-rei!» ja jäi viiendaks.

2006. aastal otsustas Ithaka Maria soolokarjääri kasuks ja tegi koostööd mitmete tuntud Rootsi produtsentidega.

Ithaka Maria abiellus Best B4 päevil, 17-aastaselt, muusik Tomi Rahulaga, kellega oli eelnevalt juba kolm aastat ühist kodu jaganud. Neil on tütar Agathe Vega.

Oli tore aeg!

Kati-Ly ütleb, et talle on kõige eredamalt meelde jäänud meeleolukad suvetuurid. «Palju oli mööda Eestit ringi sõitmist. Uskumatud esinemiskohad ja vahejuhtumid, palju kostüümidraamat…» räägib Kati-Ly.

Kairi ütleb: «Mul on bändiajast vaid head mälestused. Kuigi vahel, kui olime stuudios ühte laulu poole ööni sisse laulnud ja tulemus polnud ikka päris see, siis ajas marru küll.»

Ithaka Maria meenutab: «Päeval trennid, öösel stuudiotöö ja nädalavahetustel kontserdid. Õppisin end tundma ja balansseerima oma loomingulist, veidi mässulist meelt distsipliini ja kommertsiga. Ma sain Best B4-s oma esimese teenistuse. See oli mulle väga oluline, sest olime juba mitu aastat Tomiga omaette elanud.»