Täna, 10. jaanuaril 15 aastat tagasi ilmus esimene Kroonika! Eesti esimese seltskonnaajakirja ava-numbri vormistus ja kujundus kobas veel lapsekingades. Kroonika alles otsis ennast.

Esimene julge peatoimetaja oli kes muu kui Maire Aunaste, tookord 42aastasena. Naine, kes telemängu «Reisile sinuga» vambiliku saatejuhina oli tõestanud, et tema juba risti ette ei löö. Kurejuttu ei aja, vaid räägib ka seksist otse, nagu on.

Need lugejad, kes mäletavad Kroonika esimest numbrit, ei saa käia enam lapsekingades. Ka Kroonika on muutunud. Viisteist tähendab inimese elus enesest teadlikuks saamise aega.

Aga juba kuus aastat tagasi, kui käisime Läti Kroonikaga, Priv?t? Dz?vega nende Riia toimetuses kogemusi vahetamas, saime selgeks, et oleme oma naabrist ees. Meie delegatsioon, mida juhtis peatoimetaja Ingrid Tähismaa (nüüd Veidenberg), võis veenduda, et meil polnud lätlastelt suurt midagi õppida ega milleski šnitti võtta. Vastupidi. «Kui ma teeksin-toimetaksin säärast ajakirja, siis oleks omanikud mind ammu lahti lasknud!» teatas Ingrid esimese veerandtunni peale. Ja lõi mürts lätlaste ette lauale paki Kroonikaid…

Aga tagasi algusesse…

Kaks diivat diivanil

Esimese numbri kaanelt säravad vastu meie Eve ja meie Ada. Kivi ja Lundver — meie evergreen blondiinide, vastandite tandem, kes andnud tööd ja leiba kõik need poolteist aastakümmet ka Kroonikale. Sest mis oleks Eesti seltskond ja elu ilma nende kaheta! Seda enam, et nende pajatused pidid ootama mitukümmend aastat (kogu nõukaaja) paisu taga, keele peal. Sest olid küll Eva ja Ada, aga polnud Kroonikat! Eve sai pihtida oma keelatud armastusest Dean Readiga ainult poolsalajastel kinnistel kinoklubiõhtutel ja vaatajatega kohtumistel. 

Kroonika avanumbri kaanefoto Evest-Adast pärineb nende ihuajakirjaniku Urmas Oti aastavahetuse jutusaatest. Ja juttu nendega veel Kroonikast ei leia. Ka Urmas Ott ise hoidis kättesaamatu tähe joont. Kroonika kaante vahel on arvustus saatest kirjeldusega selle sünniraskustest koos Oti lubadusega, et olnud vol. 5 jääb viimaseks. Ees ootasid Urmas Oti telekarjääri raskemad aastad…

{poolik}
 

Savisaarte saaga

Pildireportaaž seltskonnast Estonia teatri aastavahetuseballilt juhatab sisse Savisaarte saaga. Edgari käevangus seisab Vilja, kes kannab siis veel Laanaru nime. Nooruke blondiin näeb pildil välja nagu praegused Edgari loendamatud kaunid vihmavarjuhoidjad. Kui prouad pildil on balli etiketi kohaselt pikkades tumedates kleitides, siis Vilja troonib häbitult valges patuses minis.

Läinud 1995. aasta tähtsündmusi kokku võtvatel külgedel leiab nimetamist ka Savisaare lindiskandaal. Kui viisteist aastat tagasi oli Edgari süüks lindistamine, siis nüüd on ta ise lindistamise ohver. Kõik kordub, aga uutes vormides. Siis taandus Edgar poliitikast ja lubas mitte tagasi tulla. Aga tuli. Kuis seekord…? Skandaal on Edgaril ka nüüd turjal, aga Viljat enam tema kõrval pole.

Mehed kaovad varem

Nii Maaja Kallast kui ka Liina Tõnisson on 15 aastat tagasi pildil veel abikaasadega…

Rubriigis «Kus ja kuidas tuli uus aasta?» saadab Regina Meri Kanadast tervitusi ja soovib tervist eksabikaasale, president Lennart Merele. Nii meie poiss Allar Levandi kui ka meie tüdruk Erika Salumäe tervitavad eesti rahvast väljamaalt treeninglaagritest.

Maestro Mikk Mikiverilt on ajakirjas kirjanduslik kirjeldus aastavahetusest perega Viinis. Puändiks see, et varase Eesti reisijana sai Mikiveride pere petta. Enda meelest sõitsid nad Viini tollele kuulsale aastavahetusekontserdile Staatsoperisse, mida üle maailma televiisorist näidatakse. Kohapeal avastasid aga, et pääsevad oma reisipaketi piletitega hoopis Viini Rahva-ooperisse, pooltühjas saalis. Kümnend hiljem särab seal Annely Peebo täht... 

Kobamisi punasel vaibal

Kroonika Estonia aastavahetuse pildireportaaži kujundus ja pildiallkirjad on pehmelt öeldes kohmakad. Aga mis seal imestada, sama kobav oli ka Eesti tärkav seltskonna eliit, kes kobamisi punastel vaipadel oma esimesi Euroopa moodi samme tegi. Tollal tualettide peale veel väga auru ei jätkunud.

Lisaks Tallinna Estoniale leidub Kroonika avanumbris poliitiliselt korrektselt ka Tartu eliidi pitsballi pildivaba (!) reportaaž Vanemuisest. Õhtut juhtis toonane Tartu teatri esipaar Liina Olmaru ja Hannes Kaljujärv — oi, aegu ja teatriromaane ammuseid!

Noorte seltsi-trendielu Kroonika avanumbris suurt kajastada polnud. Popp-poisid on üle kahe külje, ja uduse piltidega Ummamuudu. Seda, et selles rubriigis on kõik alles ees, lubab küljetäis uudist, et Lauri Laubre avas Põhjamaade suurima ööklubi Dekoltee. (On olnud, aga läinud – nagu paljud Tallinna ööklubid, mis mürtsuga avati ja siis vaikselt kuulsusetult ajalukku hääbusid…)

Tallinna missi krooni sai pähe keegi 17aastane Karmen Kõrreveski, kes on tänaseks ajaloo-uttu unustatud, nagu Dekolteegi. Ajakirjas poseerivad veel uhkel missiüritusel plika kõrval pildil Tallinna linnaisade esindajatena Rein Loik ja Toomas Sepp… Tundub, et siia uues vabariigis hooga käima lükatud ja siis kaheks konkureerivaks missikarusselliks paljunenud võistlus lõppeski. (Kirss ja Meiusi/Kiisler nagu Vargamäe litsid mehed Andres ja Pearu.) Enne tundmatut Karmenit olid Enel Eha ja Eva Maria Laan… No hiljem tulid veel küll ka Kristiina Heinmets, Kadri Väljaots, Evelyn Mikomägi… Aga Cathy Korju ja Liis Tappo aegne särts ja hiilgus olid sellelt «spordialalt» läinud…

Kui iludusevalimised on tänaseks oma tähtsuse Eesti eneseteadvuses minetanud, siis aasta parimate sportlaste valimised kestavad tänaseni. Kroonika avanumbris 1996 pärjati parimateks Nool, Jaanson ja teised.

Tasa ja targu

Prominentidelt intervjuude «sissesaamisega» on Kroonika avanumbris veel «ajutisi raskusi». Urmas Oti intervjuu asemel leiab Kroonika avanumbrist tema aastavahetuse mammutsaate meediaretsensiooni. Kirjeldustega, kui raskelt sündis see kunst, ja «ähvardusega», et Oti teleaastavahetuste vol. 5 jääb viimaseks. ETV esimese intellektuaalse seriaali «M Klubi» alguse juhatab sisse Tõnu Kargi pilt esikaanel. Teiste M-poiste fotosid Kroonika sees palistab vastse peatoimetaja Maire Aunaste tänu- ja kiituskiri režissöör Roman Baskinile…

Peatoimetaja Aunaste hoiab end tagasihoidlikult tagaplaanile. Pealikuna pidas kõnet Postimehe kontserni (kuhu Kroo-nika tollal kuulus) boss Mart Kadastik, andes ette juhtnöörid, mille võib kokku võtta käsulaudadega — et kollane pole patt ja uudishimu on inimlik.

Aunaste esiknumber kobab aga teha seltskonnalehte ettevaatlikult naiste- ja kultuurilehe vahel. Sisse on poetatud ka «sotsiaalselt lõikavaid» teemasid à la uue aasta esimese Tallina beebina sündinud lapsuke. Ja tubli Tanklerite pere Pärnus ehitas, pani püsti kiriku…

Kroonika avanumbrist ei puudu ka kööginurk. «Kolm meest köögis» — retsepte jagavad Peeter Kard (1940–2006), Karl Martin Sinijärv ja Maire kolleeg, televeteran Uno Maasikas. Lastele on eraldatud trükitähtedes lehekülg, rääkimata nalja pungestavast huumoriküljest… Kroonika aastavahetusenumbri lõpetab küljetäis vuuduud: ennusta endale ujuvatelt paberilehtedelt.

Sekka puhast kultuuri

Tiina Lokk (kes polnud siis veel PÖFFI-leedi) laseb mureliku suuga libiseda sulel Eesti ühe vanima kino «Helios» sulgemise teemal.

Eraldi külg on esimeses Kroonikas pühendatud malekuningas Paul Kerese 80. sünniaastapäevale.

Ka on eraldatud külg vaimuguru Linnar Priimägile. Tema on valinud maailma kultuuriloost aforisme teemal — mis värvi ja mis asi on armastus…! Vähe sellest, Indrek Hirvele on eraldatud küljetäis luulenurgaks. Ja Peeter Volkonski hüüab järele nekroloogi oma õpetajale, maestro Leo Normetile. Matti Milius eksponeerib talle eraldatud küljel oma kogu esimest pilti, maalikunstnik Tiit Pääsu-kese autoportreed…

Kroonika avanumbris ongi esil rohkem kaasautorid. Kroonika tähtajakirjanike, nagu Esta Kübarsepp või Stella K. Wadowsky, sünnini on veel aega…

Välismaa küljed võtavad kokku rahutu aastavahetuse Briti kuningakojas. Kauakannatanud printsess Diana algatas Londonis oma avameelse intervjuuga Buckinghami palees revolutsiooni, pannes Inglise kuningakoja käärima. Käivitades sellega omaette saaga, mis lõppes neli aastat hiljem Diana surma ja kogu sajandi märtriks pühitsemisega lausa Holly-woodi muinasjuttude traditsiooni mõõdus…