«Eesti tippmodelli» kohtunikuks saabunud Tyra Banksi hea sõber, lavakõnni õpetaja Miss J manitseb eestlannasid, et nad ei kitkuks endal kulme peast ega mataks nägu surnumaskina katva jumestuskreemikihi alla.

Kui Miss J (53) oli väike poiss – toona kutsuti teda Alexander Jenkinsiks –, meeldis talle emaga Lõuna-Bronxis kirikus käia. Seal sai ta üll tõmmata maani lohiseva kooripoisi rüü, mis meenutas talle kleiti.

Miss J on gei. Aga hiljuti pakkus ta ameeriklastele üllatuse, kui avaldas, et tal on poeg. Miss J ja tema partner lõid ligi kümme aastat tagasi käed ühe last sooviva prantslannast lesbiga – mõlemad mehed andsid panuse, mängides spermaruletti. Poiss sündis valgenahaline, kuid Miss J kasvatab teda kui oma lihast järeltulijat.

Päeval, mil toimuvad «Eesti tippmodelli» võtted Baltika kvartalis, kannab Miss J lihtsaid liibuvaid musti teksaseid ja džemprit. Kui televiisorist paistab tihtilugu kõrge kontsaga naistekingi kandev Miss J üsna tillukesena (ehk on asi selles, et Tyra Banks on väga pikk!), siis tegelikkuses kõrgub ta ruumis sagivatest telemeestest pea jagu üle. Ja täna pole Miss J´l all mitte mingit kontsa.

«Võta viinamarju!» pakub Miss J ja sõnab, et palju reisivatel inimestel hoiab värske toit olemise kerge. Ta palub end pooleks minutiks vabandada, et tualetis käia. On kohe sõbramees, annab mulle nimeks «sweetheart».

«Kullake, olen siin salaja juba kolm päeva – ma hiilisin Ees-tisse sisse!» räägib Miss J, tumedate viinamarjade kallal nokitsedes. «Seda lihtsal põhjusel, et ma saaksin siin omapäi tavalise inimesena ringi käia ja vaadata. Kohe esimesel õhtul läksin vanalinna jalutama, külastasin mõnd söögikohta, näiteks Hella Hunti, ajasin juttu inimestega. Tallinna vanalinn on imeilus!»


Kui välismaa mehed Eestisse tulevad, vajub neil meie naiste ilu nähes suu lahti. Kuidas sinul?

Jah, kui modelliotsija tuleb Eestisse, siis käib ta ringi nagu paradiisis. Jaluta lihtsalt mööda tänavat ja sulle jalutavad talendid vastu! Siin on palju potentsiaali. Eesti tippmodelli saates on võrratuid tüdrukuid, ka paar sellist, kel on galantne ja graatsiline Euroopa filmitähe välimus ja hoiak.


Ja eesti tüdrukud ei karda tööd rabada?

Ainult modellivälimusest ei piisa, et läbi lüüa. Eesti tüdrukutel on aga kõva iseloom – nad oskavad end distsiplineerida, nad töötavad kõvasti, kas või veri ninast väljas, ja nad ei luba endale pirtsakust. Aga jumal küll, miks te endale siin nii kõvasti jumestuskreemi peale kuhjate!?


Liiga palju jumestuskreemi?

(Uurib, silm vidukil, mu nägu.) Pole tarvis nii palju jumestuskreemi!

{poolik}


Maailmas on moes loomulik ilu?

Naised on hakanud end meikima vaevumärgatavalt, nii et see rõhutab su loomulikku ilu. Praegu kantakse moemaailmas nahal läbi kumada laskvat naturaalsetes toonides jumestust.

Teie, eestlased, armastate oma nahka kõva jumestuse alla matta. Ja jumestuskreemi valite mitme tooni võrra vale – tahate välja näha tõmmud kaunitarid nagu mina! (Naerab.) Siinsed naised armastavad panna kõvasti päikesepuudrit põsesarnade esiletoomiseks, seda märkasin tänavatel ringi liikudes. Te eelistate värvida silmi tugevalt ja huuled «alasti jätta» või toonite neid veel heledamaks. Ja mis te oma kulmudega olete teinud...


Issand, mis eestlaste kulmudega on?

Nii peenikeseks kitkutud, kriipsud pähe joonistatud! (Ajab silmad suureks nagu kaheeurosed ja, pööritab neid.) Naised, kasvatage ometi kulmud pähe!


Käisid linna peal. Kuidas sulle eestlased tunduvad?

Eestlased on sümpaatsed inimesed, hästi viisakad, abivalmid, reserveeritud. Olen meeldivalt üllatunud.


Hollywoodi filmides kujutatakse eestlasi mafioosodena. Meist on levinud kuvand kui pahelisest rahvast?

Tead, eestlasi võetakse venelaste pähe. Et olete üks ja sama. Kel endal pole lähemat kokkupuudet olnud, usub, et olete pidujanuline rahvas, viin ojadena voolamas, sest nii on see ju Venemaal. Eestlased on kohati isegi reserveeritumad kui soomlased. Ma olen olnud Soomes tihe külaline. Kui elasin 90ndate alguses Pariisis, siis kutsuti mind sinna moeüritusi läbi viima.


Internetis levis kulutulena video, kus sa «Soome tippmodelli» saate kaadritagustes kuulutasid, et soome keel on täiesti ebaseksikas...

Mis seal seksikat on? Mulle väga meeldivad soomlased ja Soome, aga nende keel on küll kirehoogu tappev. (Vuristab imekiiresti ette pika monoloogi soome keeles, lõpetades selle rõhutatult fraasiga) Minä rakastan sinua!


Kuidas sa ütled seda eesti keeles?

(Kuulab tähelepanelikult ja proovib järele öelda.) Mä armasta sint?


Kõlab piisavalt seksikalt, et voodis kirgi kütta?

Ei.


Eestlaste õnneks ütleb seksikas kõnnak maailmas rohkem kui tuhat sõna. Sa alustasid meesmodellina. Kuidas sinust Tyra Banksi, Naomi Campbelli jt modellide catwalki õpetaja sai?

Olin modell, jah, aga mulle meeldis lava taga kõiki ühtelugu õpetada. Muudkui õpetasin! Ju sellest oli siis nii palju kasu, et mind hakatigi vaatama kui catwalki kõnni õpetajat. Olen tänaseks üle maailma käinud tüdrukuid õpetamas.


Ja Tyraga olete nüüd lahutamatud sõbrad...

Tyra on hea sõber. Väga armas, siiras, aga samas konkreetne inimene. Astun üles ja õpetan tema supermodelli saate formaadis erinevates riikides. Mulle väga meeldib selle töö raames ringi reisida.


Miks sa modelliks hakkasid?

Mul oli hea meel, et sain töö, mille tasu eest süüa osta ja üüri maksta! Tead, ma olin tõesti selle üle üliõnnelik. Mu emal ei olnud palju raha.


Sa õmbled endale ise riideid?

Jah, võtan niidi ja nõela ja kukun pusima. Pea kõik, mida olen «Ameerika supermodelli» saates kandnud, on mu enda käte vahel sündinud.


Näeme sind taas Eestis?

Võib juhtuda küll. Siis näeme sinuga juba rannas!