Kuigi motokrossisõitja Gert Krestinov on alles oma profitee alguses, on tal juba olnud rohkem luumurde kui ta isal, legendaarsel motoässal Andres Krestinovil kogu karjääri jooksul.

 
Krestinovid, Leokid, Triisad - Eesti motokrossi valitsevad klannid, kus pojad astuvad isade ja onude jälgedes. Gert (18) kuulub esimest aastat proffide hulka, olles Austria KTM Silver Action meeskonna liige. Oma isale Andresele (45) on ta juba ära teinud, tulles läinud aastal Belgias Lommelis MM-etapil esikohale.
Alustan usutlust Gerdiga, kes on just on võitnud show-võistluse, Tridens Eesti motokrossi meistrivõistluste avaetapil Saku-Männiku krossirajal. Võit tuli samas stiilis nagu Lommelis augustis 2008. Konkurendid lihtsalt kukuvad ja poiss peab vaid lõpuni sõitma.
 
Kas võit tuli kergelt?
Kümme minutit oli aega rajaga tutvuda. Mulle ei jäänud sooned meelde. Korvid lõhkusid raja ära. Ohtlik oli pingutada. Seetõttu juhtus ka õnnetus, panime Juss Laansooga õhus kokku. Mis teha, tulin võitjana välja.
 
Mis juhtus?
Läksin sisekurvi, tema väliskurvi, sooned jooksid hüppes kokku, kuid keegi ei tahtnud kiirust maha võtta. Õhus viskas Jussi tsikli risti ja ta kukkus. See oli show-üritus rahvale ja mulle väike taskuraha. 4000kroonisest võidurahast saab veidi kütust osta. Abiks ikka. Raha kulub ruttu.
#end#
Kuidas isal läheb?
Sõitis eile. Vaatame tänased sõidud ära ja lähme koju. Elame siinsamas lähedal Jälgimäel. Eesti tsikkel on vaja Valga etapiks ette valmistada ning neljapäeval Inglismaale. Isa sõidab 40+ ja mina MX1 klassis. Isale meeldib. Pisik on sees ja see lihtsalt ära ei kao. Kui ta minuga maailmameistrivõistluste etapil käib, siis mis ta seal ikka teeb, paneb kah tsikli käima. Muidu on ta hooldemeeskonna juht.
 
Mis ta parimaks saavutuseks jäi?
MMi ühel etapil seitsmes koht, mitmekordne Eesti meister ja Nõukogude Liidu koondis. Väga kõva mees.
 
Kas temalt on palju õppida?
Ta on mind kogu elu juhendanud, kuni siiamaani ja õpin edasi. Ilma temata ma ei saaks.
 
Kes võidaks, kui koos sõidate?
Eile oli näha. Ta sa minult kahe ringiga pähe, kahjuks. Mu jaoks oli see töö, temale lõbu. MX1 klassis oli ta kümnes, mina liider. Tulla ilma trennita kümnendaks näitab, et tase on lahja.
 
Mis on isa eesmärk?
Ta tahab mind viia maailma TOP 10 hulka, siis on vähe lihtsam hakkama saada. Siis ta ei pea minuga igal etapil kaasas käima. Praegu olen noor ja mul on abi vaja.
 
Kui kaua päevas krossirajal müttad ja trenni teed?
Kui on võistluste nädal, siis teen ühe korra tsikli seljas trenni. Ülejäänud päevad jooksen või sõidan rattaga. Iga päev mootorrattaga sõita tüütab ära ja eks ta lõhub kah. Sa ei jõua lõputult sõita, ma olen talvel ja kevadel vormi üle ajanud. Hakkasin kolme aastaselt sõitma ja olen iga päev motokrossile mõelnud. See on kõvasti mu elu muutnud. Edu nimel on kõvasti aega ja raha raisatud.
 
Kas olete juba rahaliselt plussi jõudnud? Paar aastat läheb veel aega plussi jõudmisega. Ilma sponsoriteta seda ei tee. Mind toetavad  KTM, Peri, Favor, Eagle One.
 
Kas koolile ka aega jääb? Praegu pühendun enam krossile, aga üritan Audentese Gümnaasiumi järgmisel aastal ära lõpetada. Ma olen kirjas Audentese E-Gümnaasiumis, aga ka Saku Gümnaasium oli väga tore kool.
 
Milline on su kõige kõvem tiitel? Lommelis võitsin möödunud aastal 2. augustil oma sünnipäeval MM etapi MX2 klassis. See oli meeldejääv sünnipäevakink. 
 
Me jõuame KTM telgini, kust leiame askeldamas Gerdi isa Andres Krestinovi (45).
 
Kas poiss on parem kui sina omal ajal?
Raske öelda. Ajad on edasi läinud, rajad ja tehnika on muutunud. Vanasti tuli enam sõita looduslikel radadel. Kasutati ära looduslikud võimalused ja leiutati sinna hüppekohad. Praegu on palju tehnilisemad rajad. Siledale maale lükatakse künkad kokku ja hüppeid on kõvasti juurde tulnud.
 
Parimad tulemused?
Kolmekordne liidu meister ja MMi seitsmes. Poiss tegi ära eelmisel aastal. Enne sõitu oli juttu, et see mu seitsmes koht tuleks üle sõita ja ta panigi mulle pika puuga saavutades etapivõidu.
 
Õnn? Rada istus talle. Etapivõitu ei oodanud, lootsime kuue hulka tulla.
Tundsid kaotusvalu, et nüüd on poeg kõvem mees? See oli mulle puhas rõõm, mõlemapoolne rõõm. Ma näen ju sama palju vaeva, oleme hommikust õhtuni koos. Aitan ja teen.
 
Kas ise ka sõidad?
Eile sõitsin ja lähen Inglismaale sõitma. Kui tükk aega ei ole sõitnud, siis tekib isu. Sõidan natuke aega ja isu saab täis. Eelmisel suvel sain ratta selga neli-viis korda, see suvi kahtlemata rohkem.
 
Maksate peale? Ikka. Motokross on odavam kui autoralli, aga siiski on väga raske, eriti praegusel ajal.
 
Milline on kõige meeldejäävam sõit, mida unes näed? Kui ma esimest korda liidu meistriks tulin.
 
Elukutse, elustiil, hobi? Jah kõik, ühtegi normaalset nädalavahetust meil ei ole. 
 
Kas ohu ja hirmu tunnet on? Alati mõtled, et midagi ei juhtuks. Traumasid on olnud. (Andres kutsub poja ja näitab ta jalgadel olevaid pikki haavu - P.K.). Endal on jalad tagurpidi käinud, aga kondid on terveks jäänud. Gerdil on olnud mõlema jalaluu murrud, üks käeluu ja kolm rangluu murdu.
 
Poiss on sinust pikemaks kasvanud, kaua ta sõita jaksab? Kuidas ise tunneb. Kümme aastat on kindlasti võimalik sõita, konkurente on küll kellele ära teha. (Gert suskab vahele: «Ma ei taha mitte ainult Tanelile ja Aigar Leokile ära teha vaid tahan võita kõiki.» - P.K.)
 
Ligi astub Andrese vend Indrek Krestinov (42), kes kuulub koos Aivar Kantemuse ja Mauno Roosnurmiga hooldustiimi. Indrek on keskööni remontinud Gerdi mootorratast, kolb oli kinni jooksud ja silinder tuli happega lahti sulatada. 
 
Mis juhtus? Vihma sadas, rada oli niivõrd raske, sügavad sooned sees. Pole mingit probleemi ajada õlid ja jahutusvedelik keema.
 
Kas sõidad ka ise veel? Käin igal sügisel sel Viljandi MMil - naljameeste võidusõidul, mida Triisad korraldavad. Oma lõbuks. Üldiselt on need ajad läbi. Võhma ei ole. Selleks tuleb tööd teha, et tsiklit kinni hoida. Kehva füüsilise vormiga ei ole mõtet peale istuda.
 
Kuidas enda karjäär kulges? Olin korra liidu neljas ja koondise liige. Pidin saama spordiroodu Kiievisse aga ei saanud sõjaväest välja, kuigi mind käidi kaks korda välja kauplemas. Muide mu onud Vjatseslav Noland ja Rudolf Krestinov olid ka kõvad sõitjad.
 
Seejärel pakitakse telk ja sõidetakse koju, et veidi ka päikeselist pühapäeva nautida ja kõhtu täita.
Nädal hiljem, Inglismaal, Malloary Parkis toimunud motokrossi MM-i seitsmendal etapil tegi Gert tavapärase sõidu. Tanel Leok sai kahe sõidu kokkuvõttes 5. koha Aigar Leok (TM) oli avastardis 13., teises aga katkestas. Gert Krestinov (KTM) sai vastavalt 17. ja 20 koha. Kokkuvõttes on Tanel Leok on 190 punktiga kaheksas, Aigar Leok 93 punktiga 12. ja Krestinov 36 punktiga 19.
Veteranide Maailma karika arvestuses on Andres Krestinov 47 punktiga kümnendal kohal. Inglismaal jäi ta 12ks.