Kroonprintsess Victoria pulmadeks valmistuvat Rootsit tabas aprilli lõpus šokk - Victoria noorem õde printsess Madeleine tegi lõpu ligi kaheksa aastat kestnud suhtele jurist Jonas Bergströmiga.

Madeleine'i ja Jonase suhteprobleemidest hakkasid Rootsi ajalehed rääkima juba veebruaris, kuid toona teatas õukonna esindaja kaljukindlalt, et mingist kriisist pole juttugi. Aprillis läks dramaatiline lugu siiski lumepallina liikvele ning jõudis kõigest 12 päevaga kihluse ametliku katkestamiseni - selge märk, et noorpaari suhted polnud korras juba pikemat aega.
 
Pesamuna ja peigmehed 10. juunil 28aastaseks saav Madeleine on kuningas Carl XVI Gustafi ja kuninganna Silvia kolmas ja noorim laps. Tüüpilise pesamuna kombel on ta pisut ära hellitatud ja üpris kangekaelne, kuid samal ajal kõigi lemmik - sellele on kindlasti kaasa aidanud ka printsessi superkena välimus. Paar aastat tagasi valisid mitme Euroopa riigi ajakirjad just Madeleine'i maailma kauneimaks printsessiks!
Pole siis ime, et rohkem ja vähem ausate kavatsustega noormehed on jahtinud kuningatütart üsna õrnast east peale. Esimesed teated Madeleine'i poiss-sõpradest pärinevad ajast, mil printsess oli 15aastane. Kuna noor daam tegeles toona aktiivselt ratsutamisega, seisid tema boyfriendide reas vähemalt üks ratsutaja ning üks tallipoiss, aga ka üks hokimängija, üks reklaamiüliõpilane ja nii mõnedki teised.
 #end#
Kõige rohkem kõmu tekitas Madeleine'i suhe Gotlandi saarelt pärit Erik Granathiga. 19aastane printsess ja temast neli aastat vanem Erik hakkasid käima sügisel 2001. Ehkki noormees oli jõuka ärimehe, ehitusfirma omaniku poeg, ei kiitnud Rootsi avalikkus teda kui printsessi peigmeest kunagi heaks. Erik oli mõistetud süüdi joobes autojuhtimise, uimastite omamise ja vägivallatsemise eest. Mitte just kõige sobivam taust, et kuningapere liikmeks saada!
 
Liiga hea, et tõsi olla Seepärast polegi midagi imestada, et sügisel 2002 võtsid rootslased kergendus- ja rõõmuohetega vastu Madeleine'i teate: «Erik on minevik.» Ja samade tunnetega - ainult paar nädalat hiljem - ka uudise 20aastase printsessi uuest poiss-sõbrast, temast kolm ja pool aastat vanemast juuraüliõpilasest Jonas Bergströmist.
Pärast tormilise mineviku ja ägeda loomuga Erikut tundus Jonas isegi liiga täiuslik. Jõukas piirkonnas üles kasvanud nooruk mängis ülihästi jalgpalli ning oli alati eeskujulik õpilane. Tema isale kuulus koguni kaks ehitusfirmat, mille juhtkonnas tegutses ka ta ema. Jonasel oli kaks vanemat venda, nii et kolmelapselise pere pesamuna positsioon oli talle tuttav. Kooli- ja trennikaaslased pole öelnud tema kohta ühtegi halba sõna - ta olnud alati kena ja viisakas, lahtise peaga noormees, kes teadis juba varakult, mida tahab.
Madeleine ja Jonas tutvusid ühiste sõprade kaudu sügisel 2002. Mõlemad õppisid sel ajal Stockholmi ülikoolis: noormees juurat, printsess aga kunstiajalugu. Kevadel 2003 üüris Jonas Stockholmi südames kahekorruselise korteri ning sisuliselt elasid noored tollest ajast peale koos.
 
Kuninga unelmate väimees Aastaid kinnitasid Rootsi lehed, et Madeleine'i ja Jonase kihlus ning abielu ootavad vaid vanema õe, kroonprintsess Victoria suhte ametlikuks tunnistamise taga. Kui Victoria peigmeest Daniel Westlingit pidasid kuningas ja kuninganna kuuldavasti pikka aega liiga harimatuks, liiga «maakaks», siis Jonas Bergström olnud eelkõige kuningas Carl Gustafi meelest lausa unelmate väimees.
«Printsess Madeleine ja Jonas Bergström on otsuse teinud ning ootavad nüüd ainult õiget hetke,» teatas Rootsi ajakirjandus kevadel 2006. Samal aastal sai printsess oma peigmehelt jõulukingiks suure ja kalli sõrmuse. «Madeleine tahaks Jonasega kihluda, aga enne tuleb Victoria tanu alla saada,» avaldasid lehed suvel 2007.
Samal ajal tilkus ajakirjandusse aeg-ajalt teateid noorpaari probleemidest. Küll olnud Madeleine vihane, et Jonas ei viitsi üldse väljas käia, küll jälle pahandanud Jonas, et printsess tahab pidevalt pidutseda. Räägiti ka sellest, et noore juristi tööpäevad kippusid öösse venima, mis Madeleine'ile üldse ei meeldinud. «Vali - kas töö või mina!» tsiteeris ajaleht Expressen printsessi suvel 2007. Pragunema kippuvat suhet lapiti päikesepuhkustel: Lõuna-Prantsusmaal, Hispaanias, Itaalias, Mauritiusel ja mujal.
 
Ettepanek Capri saarel Veebruaris 2009 saabus kauaoodatud uudis - kuulutati välja Madeleine'i vanema õe Victoria kihlus. Lõpuks ometi tohtis kroonprintsess oma «maapoisi» avalikkuse ette tuua. Sellega anti roheline tuli ka Madeleine'i ja Jonase ametlikule kihlusele.
Kuid kaks kuud hiljem sõitis Jonas puhkusele koos sõpradega ja ilma Madeleine'ita - tee viis kodumaisesse suusakuurorti Åresse. Taas hakkasid liikuma jutud, et tema ja Madeleine'i suhted pole korras. Noorpaar ei andnud siiski alla ning kasutas suhte turgutamiseks juba tuttavat retsepti, seekord Capri saarel. Just seal - 12. juunil 2009 - olevat Jonas põlvili laskunud ja Madeleine'i naiseks palunud.
Tagantjärele tarkuse valguses tundub muidugi veider, et ametlik teade kihlusest saabus alles kaks kuud hiljem, augustis. Tookord peeti Rootsi kuningapere suvelossis Sollidenis pressikonverents, kus noorpaar teineteist suurte ja ilusate sõnadega ülistas, ning tehti imearmsad kihluspildid. Nüüd säras Madeleine'i sõrmes juba tõeline kihlasõrmus ja mõlemad rääkisid ka laste saamisest.
Kuna Victoria ja Danieli pulmad olid (ja on) planeeritud tänavu 19. juuniks, peeti Madeleine'i ja Jonase pulmapeo tõenäoliseks toimumisajaks hilissügist 2010. Paraku ei pidanud see niimoodi minema.
 
Sügavas kriisis Talvel kippusid taas levima jutud, et noorpaari suhet kimbutavad probleemid. Noored sõitsid kaheks nädalaks Taisse ning pärast reisi kinnitas Jonas, et mingit kriisi pole. «Meil Madeleine'iga on kõik hästi,» ütles ta ajalehele Expressen. Samal ajal rääkisid teised allikad, et Madeleine kaalub pulmade edasilükkamist. Paarikese tuttavate sõnul oli mullusuvine abieluettepanek vaid Jonase meeleheitlik katse suhet päästa.
Laviin hakkas veerema 12. aprillil, mil Expressen teatas, et Madeleine ei ööbi enam paari ühises kodus, vaid sõbrannade juures või vanematekodus Drottningholmi lossis. Suhe olevat nii sügavas kriisis, et räägitakse ka lahkuminekust. Jonas tegevat üha pikemaid tööpäevi, nii et kihlatud peaaegu ei kohtugi. «Kui nad poleks kihlunud, oleksid nad juba lahku läinud,» kirjutas Expressen.
Järgmisel päeval võttis kuninganna Silvia sõna ajalehes Aftonbladet. «Kahjuks nad sel aastal ei abiellu,» tunnistas pruudi ema. Ometi väitis ta, et Madeleine'i ja Jonase suhe püsib, nad vajavad lihtsalt aega ja rahu.
16.-17. aprillil peeti Kopenhaagenis Taani kuninganna Margrethe 70. sünnipäeva. Kohal olid nii kroonprintsess Victoria ja tema kihlatu Daniel kui ka õekeste vend, prints Carl Philip. Kuid mitte Madeleine ega Jonas.
 
Kõrvalehüpe sai avalikuks Tõeline uudispomm plahvatas 20. aprillil, mil Norra ajakiri Se og Hør avaldas intervjuu 21aastase norralanna Tora Uppstrøm Bergiga. Neiu tunnistas, et tal oli mullu lihavõtete ajal Åre suusakuurordis Jonas Bergströmiga üheöösuhe. Norra noorte käsipallimeistriks tulnud Tora kinnitas, et mees tutvustas end Jacob Benströmina ning et ta sai alles järgmisel päeval aru, et tegu oli printsessi peigmehega.
«Kui ma oleksin teadnud, et tal on girlfriend, ei oleks ma seda iial teinud,» pihtis Tora ajakirjas. «Mul on Madeleine'ist kahju, et tema mees pole talle truu.»
Vaid paar päeva hiljem, 24. aprillil suundus printsess Stockholmi Arlanda lennuväljale, et asuda teele New Yorki. Lühike tööreis oli tal plaanis juba varem - nüüd aga teatas Madeleine, et jääb Ameerikasse kolmeks nädalaks. Teravsilmad märkasid, et kihlasõrmust printsessil enam sõrmes polnud.
Poolteist tundi pärast lennuki õhkutõusmist ilmus kuningakoja kodulehele lakooniline teade, et Madeleine ja Jonas on üheskoos otsustanud kihluse katkestada ning lahku minna. Rootsi ajakirjandus on siiski arvamusel, et otsuse tegi Madeleine üksi. Räägitakse ka sellest, et printsess teadis peigmehe kõrvalehüppest juba varem ning et asja avalikuks tulek oli viimne piisk karikas.
 
Tora polnud ainuke? Aprilli viimasel päeval teatas Rootsi ajakiri Se & Hör, et Jonasel on olnud teisigi kõrvalehüppeid. Sama kuu algul olevat ta lahkunud Stockholmi Stureplani väljakul asuvast klubist Hell's Kitchen koos 24aastase tumedapäise Lisaga. Ajakiri sai müüjana töötava Lisa telefonitsi kätte, kuid neiu keeldus rääkimast, kas ja mis tema ja Jonase vahel juhtus. Se & Hör väidab, et kuuldused Madeleine'i peigmehe truudusetusest on ringelnud Rootsis juba aastaid.
Seega on kuninga «unelmate väimehe» seni ülihea maine saanud sellise hoobi, et vaatlejad peavad tõenäoliseks, et tal tuleb riigist lahkuda. Mees võttis ennast töölt mõneks ajaks vabaks ning puges peitu ühe sõbra tühjana seisvasse korterisse. Kui Ühendriikides ülimadalat profiili hoidnud Madeleine 11. mail New Yorgist kodumaale naasis, oli Jonas Bergström nende ühisest kodust juba välja kolinud.
 Rootsi printsess Madeleine

  • Kuningas Carl XVI Gustafi noorim laps, Hälsinglandi ja Gästriklandi hertsoginna.
  • Õppis ülikoolis kunstiajalugu, etnoloogiat, ajalugu, asjaajamist ja juhtimist.
  • Tegutseb kuninganna Silvia loodud sihtasutuses World Childhood Foundation.
  • Külastas märtsis 2007 Eestit ning tutvus Tartu kristliku noortekodu ja noorte tugikeskuse tööga.
  • Hobideks ratsutamine, suusatamine, maalimine, sisekujundus ja ehtekunst.