“See on täiesti hämmastav, sest paistab faktidega vastuolus olevat, kuid tõendid on arhiivides olemas,” ütles Rooma Sapienza ülikooli ajalooprofessor Emma Fattorini reedel.

Fattorini on uurinud Itaalia sidemeid sõjaeelse Saksamaaga sestsaadik, kui Vatikani salaarhiivid veebruaris teadlastele avati. Dokumendid näitavad, et Mussolini mängis topeltmängu, kinnitab ta.

Täiskasvanuna ei olnud Hitler aktiivne katoliiklane ning suhtus usku kriitiliselt, kuid ema oli ta lapsena katoliku kirikus ristida lasknud.

Aprillis 1938 ütles Mussolini Püha Tooli esindajale Pietro Tacchi Venturile, et Vatikan peaks rakendama Hitleri suhtes karmimaid meetmeid, nagu näiteks kirikust väljaheitmist, selgub Venturi raportist.

Venturi andis oma kohtumisest Mussoliniga paavst Pius XI-ndale aru ning tema sõnad kirjutati üles ja talletati arhiivis.

“Valitsusjuht ütles P. Tacchi Venturile, et Hitleriga oleks soovitav käituda energilisemalt, ilma poolikute meetmeteta, mitte otsekohe, kuid oodates parimat aega nende energilisemate meetmete, näiteks ekskommunikatsiooni tarvitamiseks,” kõlab ülestähendus.

Ilmselt püüdis Mussolini ära kasutada Pius XI vastumeelsust Hitleri suhtes, et oma liiga võimsat liitlast veidi ohjeldada, arvas Fattorini.

Pole teada, kas kirik kunagi tõsiselt kaalus Hitleri väljaheitmist, eriti kuna Pius XI juba 1939. aastal suri ja tema ametijärglane Pius XII oli suhetes Hitleriga palju ettevaatlikum.