Peaaegu 11 tuhande dollari eest müüdud kirjad kujutavad endast vaid väikest osa tsaari ja tema armukese laialdasest kirjavahetusest. Nende suhe sai alguse 1866. aasta suvel, kui tsaar oli 47 ning Dolgorukaja 18 aastat vana.

Hiljem pani Aleksander II oma armukese Talvepalee kõrvale elama. Jekaterina võis spetsiaalset salatreppi pidi otse imperaatori isiklikesse ruumidesse siseneda.

Oma „armupesas“, nagu nad seda ise nimetasid, andusid Aleksandr ja Jekaterina lõbudele, mille jaoks Dolgorukaja leiutas isegi spetsiaalse prantsuse keelse sõna — „bingerle“.

1871. aastal kirjutas Jekaterina: „Ma nägin Teie silmist, et tahtsite söösta minu juurde, et unustada kõik ning nautida meie bingerle’t“.

Dolgorukaja sünnitas Aleksander II’le neli last.

Harvad erandid välja arvatud, on pea kogu rohkem kui 1000 kirjast koosnev korrespondents kirjutatud prantsuse keeles. Kuid mõningad seksuaalsed viited pandi kirja ka vene keeles. Mõned kirjad on väga avameelsed, neis kirjeldatakse möödunud öö rõõme ning muid taolisi intiimseid seiku

Teineteisest sisse võetud paar kirjutas üksteisele mitu korda päevas. Nad olid hoolikad, nummerdasid kirjad ning ei kirjutanud neile alla oma signeerisid need lihtsalt „Alati Teie“.

Tsaari 14-aastane afäär Jekaterinaga oli tema viimane suur kirg. Ta jõudis selleni pärast seda, kui abikaasa Maria otsustas arsti nõuandel pärast kaheksa lapse sünnitamist lõpetada seksuaalsed suhted abikaasaga.

Tsaar, keda teatakse paremini tänud tema reformidele, sh pärisorjuse kaotamisele, abiellus oma kallimaga 1880. aastal, vähem kui kuu pärast tsaarinna surma.

Pärast tsaari mõrvamist 1881. aastal lahkus Dolgorukaja Venemaalt ning asus elama Nizzasse, kuhu viis endaga kaasa ka kogu kirjavahetuse.

Venemaa valitsus on endale tellinud üle 4000 kirja, pärast kokkulepet Rotschildide perekonnaga.