Koš-Agatši rajoonijuhi Auelhan Ažatkambajevi pöördumine vabariigi valitsuse, Siberi föderaalringkonna ja Teaduste Akadeemia Siberi osakonna poole avaldati laupäeval kohalikus ajakirjanduses.

Rajoonijuht põhjendab oma soovi sellega, et rahva seas ringleb arvamus, et rängad maavärinad on Altaid tabanud seetõttu, et iidseid matmispaiku häirides on teadlased pahandanud mäevaime, ning et maavärinaid on võimalik ennetada, muumiad tagasi kurgaanidele viies.

Muumiad asuvad praegu Novosibirski arheoloogiamuuseumis.

“Selle tragöödia põhjuseks peavad minu kaasmaalased väljakaevamisi Ukoki platool, turgi rahvaste pühas paigas ning printsessi ja printsi viimist väljaspoole rajooni piire, kus nad puhkasid üle 1.000 aasta,” kinnitab rajoonijuht.

“See pole väljamõeldis ega kapriis, vaid sajandite sügavusest pärit uskumus, ja pole meie asi sellele hinnangut anda,” kinnitab ta.

Riiklikus telejaamas Gornõi Altai sõna võtnud vabariigi juht Mihhail Lapšin toetas muumiate tagastamist. Samas leiab ta, et muumiad tuleks mitte maha matta, vaid paigutada vabariigi koduloomuuseumi.

Esimene ränk, enam kui kaheksamagnituudise võimsusega maavärin tabas Altaid 2003. aasta 27. septembril, käesoleva aasta jaanuarini on toimunud üle 1.000 maa-aluse tõuke, mille võimsuseks on olnud kuni kolm magnituudi ning üle 350 võimsama tõuke.