Kes on ülemöödunud nädalal segastel asjaoludel kuuli kaela saanud maffiakohtunik MERLE PARTS?

#p2#Tavaline tööpäev Tallinna linnakohtus. Merle Partsil on käsil kurikuulsa «Kopli lihuniku» Savka kohtuprotsess. Savka irvitab kohtu ning tunnistajate väidete üle, Parts kutsub teda korduvalt korrale. Istung jätkub järgmisel nädalal. Merle Parts lööb kohtutoimiku pikkade karmiinpunaste küüntega plaksudes kinni ning lahkub kohtusaalist, must talaar peitmas saledat pihta ning kõrget büsti.

Tarkus, kuld ja silikoon

Kohtureporterid on täheldanud, et proua Partsi büst on viimastel aastatel varasemaga võrreldes kõrgemaks muutunud. «Kas must talaar varjab ka püdelat silikooni tema rinnapartiis?» õhkavad kohtureporterid sosinal.

Kuid proua Partsi väärikust kohtunikuna see ei häiri. Advokaatide hulgas peetakse kaheldavaks küll raskeid kuldehteid proua Partsi randmetel, sõrmedes, kaelas ja kõrvas, tava keerata toimiku lehekülgi mitte sõrme, vaid pika lakitud küünega, kuid tema kohtulahendeid ei tihka enamik kritiseerida. «Kohtuasjad on väga hästi motiveeritud,» hindab üks advokaat. «Tark ja arukas kohtunik,» kiidab Postimehe endine kohtuajakirjanik Tiiu Põld. Põld viitab sellele, et Partsi lahendid jäävad pidama ka kõrgema astme kohtutes, järelikult teeb naine oma tööd hästi. Hoolimata kullast ja küüntest.

Parts näitas võimu

Partsi kui vastuolulise isiksuse kohta on aga erinevaid arvamisi ka õigusringkondades. Kolleeg kohtumajast, kohtunik Leo Kunman ei taha teemal pikemalt peatuda, kinnitab vaid: «Midagi head mul tema kohta öelda ei ole.» Kui Parts sai kriminaalosakonna juhatajaks, organiseeris ta näiteks üsna varsti ühisavalduse Leo Kunmani vastu, mis päädis distsiplinaarkaristuse ning Kunmani üleviimisega kriminaalosakonnast haldusosakonda. «Ta hakkas võimu näitama, tahtis minu järele passida, rohkem ma ei tahagi seda vana asja meelde tuletada,» kinnitab Kunman.

Advokaadi sõltuvus

Tartu ülikoolis õigusteadust õppinud Merle Parts töötas pärast ülikooli advokaadina. See rahuldas tema esinemisvajadust, kuid ilmselt mitte kaasasündinud võimuihalust ning vajadust olla sõltumatu. Kaitsja töö tulemus sõltub ju lõppeks ikkagi kohtunikust. 1995. aastal andis Parts edukalt kohtunikueksamid ning temast sai musta talaariga õigusemõistja. Üks, mis Merle Partsile advokaadiametis ei meeldinud, oli sõltuvus: kliendist, kliendi rahakotist, tema arusaamadest ja põhimõtetest.

Kohtusaalis tegi Parts kiiret karjääri. Tema koos Helve Särgava ning Eda Murakuga lahendas Eestis esimese kohtukulli ette jõudnud maffiaprotsessi, Saksamaalt varastatud ning Eestis legaliseeritud autode müüjate süüasja. Tema mõistis õigust nüüdse peaministri Siim Kallase 10 miljoni dollari asjas. Praegu on pooleli juba mainitud Kopli tükeldaja lugu ning Hüvitusfondi eksjuhi Arle Mölderi süüasja «istumine».

Samal ajal on Partsist saanud Eesti Vabariigi tuntuim kohtunik. Tema kui maffiakohtuniku tulistamisest andis esmaspäeval oma lugejaile detailideni täpse ülevaate näiteks The Washington Times, USA pealinnas ilmuv mõjukaim päevaleht.

Ülevoolavad emotsioonid

Samapalju kui kohtuasjade tõttu on Parts aga olnud huviorbiidis särava eraeluga. #p3p#Ülikooli teisel aastal abiellus Merle kursusevenna, praeguse riigikontrolöri Juhan Partsiga. Koos oldi noored ja edukad, nad innustasid teineteist edasi, kiiremini, kõrgemale, kaugemale. 1990. teisel poolel hakkasid liikuma kuuldused Partside koduse elu kriisist, mis sahistajate sõnul tipnenud äärmuslikel juhtudel füüsilise vägivallaga. Ühele poolele ei olevat meeldinud teise poole tormiline suhtlus- ning lõbutsemiskirg.

«Ta on emotsionaalne, kohati isegi ülevoolavalt emotsionaalne,» kinnitab üks Merle Partsi tundev inimene. «Ta on võimeline ühel hetkel naerma, teisel hetkel nutma puhkema. Ta näitab välja, kui on väga õnnelik, ja kui ta on õnnetu, ega ta siiski endast väga ükskõikset muljet jäta.»

Neid sõnu kinnitab tõik, et kohtumajas töötavate inimeste sõnul on Parts viimasel ajal tööle ilmunud nutetud silmadega. Põhjuseks abielukriis oma teise abikaasa, endise kaitsepolitseiniku Priit Tikerpega.#p4p# Väidetavalt vudis Merle Parts viimasel ajal pärast tööpäeva lõppu kiirelt koju, et saada abikaasal sabast kinni ning takistada teda õhtul linna peale minemast.

Õhtune elu tujude järgi

Linna peal käia armastab Merle Parts ka ise. Mitte et ta just klubiinimene oleks, kuid aeg-ajalt võib teda ööklubides ohjeldamatult tantsu vihtumas näha küll. Vabal ajal on Parts suhtlemisstaar, kes ei vali neid, kellega suhtleb. Ta võib ajada juttu kojamehe või baarmeniga täpselt samadel alustel nagu mõne kohtuniku või advokaadiga.

Umbes aasta tagasi nähti Partsi ööklubis Bonnie & Clyde tantsuhoos koos ärimees Arvi Kinguga, keda on ka kahtlaste ringkondadega seostatud. Arvi Kink ise ei mäleta sellest midagi. «Ma ei tunne Merle Partsi, olen teda ehk massi hulgas näinud, aga isiklikult pole temaga rääkinud ega teda näpuotsagagi puutunud,» sõnab Kink. Ning lisab: «Teadlikult.» Pealtnägija sõnul oli Kink toona suhteliselt palju joonud, Parts aga kaine.

Anonüümseks jääda sooviv tuttav kinnitab, et Partsi range, ratsionaalne ja analüütiline meel vajab väljaelamist. Seda, et vabal ajal määrab Partsi tegusid pigem tunne kui mõistus, on Parts isegi kinnitanud hiljutises intervjuus ajakirjale Anne, öeldes: «Õhtuti elan tujude järgi.»

Maffiakohus ja meessuhted

Partsi kirev vaba aja elu on andnud alust ka otsatuteks juttudeks tema meessuhete kohta. Näiteks, et tema kuldehted pärinevad vene ärimehelt Gennadi Everilt. Näiteks, et oma esindajaks tulistamisloos palkas ta teatud põhjustel just oma ammuse sõbra Andres Gorkini. Näiteks istus Parts sel hetkel, kui kuul teda tabas, autos, millega veel hiljaaegu sõitis infobüroo Ius Dicere boss Reigo Kala. Kuid Merle Parts ei vali ju neid, kellega suhtleb, positsiooni ega sotsiaalsete staatuste järgi, vaid käitub nii, nagu talle endale meeldib. Parts võib küsida seltskonnas lüheldasemat kasvu meesterahva käest, kas ka Napoleoni kompleks end tunda annab.

Kolleeg Tallinna linnakohtust arvab aga, et Merle Parts põeb ise Napoleoni kompleksi. Või mania grandiosat ehk suurushullustust. Jutud Merle Partsist kui targast kohtunikust olevat kolleegi sõnul bluff ja müüt: «Pole ta midagi teistest targem ega arukam, tahab lihtsalt välja paista.» Näiteks ei räägita eriti sellest, et kord jäi Merle Parts kohtuasja lahendamisel kaasistujatest eriarvamusele ning ringkonnakohus jättis jõusse kaasistujate otsuse.

Maffiakohtunikuks saanud Parts aga nii, et olnud ise, käsi pikalt püsti, soovi avaldamas, kui eriosakonda loodi ning kohtunikke määrati. Ülejäänud kaks maffiakohtunikku soostunud selle ametiga alles pärast põhjalikku veenmist. Teine kolleeg arvab, et Partsi elu teeb raskeks tema silmapaistev välimus, rõhutatud meik ning rikkalik blond soeng. Tiiu Põld aga iseloomustab: «Ta on naiselik ja tal on nõrkus kulla vastu, milles pole midagi imelikku. Kõigil on nõrkused. Öeldakse ju, et naine, nõrkus on su nimi!»

Üks on kindel, Merle Parts ei jäta külmaks kedagi, kes teda teavad. Üks teda tundev inimene sõnab: «Parts on 200 protsenti naine. Iseasi, kas see on kohtuniku puhul just kompliment.»