Miamist suveniirina kaasa võetud helge ellusuhtumine kirgastab kodumaal lauljatar Merlyn «Merka» Uusküla argipäevi. Ta annab uljalt tuld uutele ettevõtmistele, nende hulgas seksikale laulu-tantsuprojektile Merka & Harem.

Merka (25) koostöö Haremi tantsugrupiga sai hoo sisse Keila SOS-lastekülas - selle pisikestele elanikele esinemiseks valis Haremi juht Katrin Väli tantsukavasse Merlyn Uusküla ja James Wertsi muusikapala «Secret Night».
«Kuna hästi lahe oli, ma laulsin ja Haremi tüdrukud tantsisid, siis mõtlesime, et sellist koostöö vormi võiks tulevikus veel teha,» räägib Merka. Nii hakkas lauljatar Haremi piigadega trennis käima ja nende tantse õppima. «Arvasin, et raskem on, aga hoopis väga äge! Haremis saad vormi pluss mõnusa seltskonna.»
 
Tulevane Pussycat Dolls?
Haremi üldtrennides, kus lööb kaasa üle paarikümne neiu, õpitakse selgeks tantsud, aga Merka nii suure kaunitaride armaadaga lavale esinema ei mahu. Üles astub lauljatar nelja piiga keskel. Merka muheleb: «Hea kindel on olla. Kui peaks juhtuma, et keegi ei saa tulla, on palju tantsijaid, kes kava oskavad.»
Harem on jagatud lühikeste ja pikkade grupiks - praegu tantsib laulja pikkadega. Kui Merka oleks tantsija, siis kuuluks ta lühikeste gruppi, sest tal on pikkust 1,65 meetrit. Ei ole välistatud, et ka paar Haremi tüdrukut võtavad laulu üles - nii mõndagi neist on õnnistatud hõbedase häälega.
Merka kiidab trupis valitsevat kambavaimu, kõik pingutavad ühise eesmärgi nimel - laval korralikult ja kvaliteetselt meelt lahutada. Muide, selline kambavaim ja girlpower on kergitanud staaritaevasse ka tantsutrupist välja kasvanud bändi Pussycat Dolls.
 #end#
Merka usub projektidesse, mille liikmed on kogunenud, rinnus põlemas kibe soov ühine eesmärk ellu viia. «Kui lihtsalt pannakse kokku midagi, suvalised inimesed, on selle ettevõtmise saatus suure tõenäosusega paar kuud, sest minnakse erimeelsuste tõttu tülli.»
 
Depressiivsusest võitu!
«Kui sul ei ole fänne, siis pole sind. Pead hoidma inimesi, kellele sa meeldid,» teab Merka, kes oli endise menubändi Nexus laulja. «Mul on väga palju fänne Nexuse ajast, nad on saanud täiskasvanuks. Näen neid seni kontsertidel, nad ei ole paari vahele jäänud aastaga, mil ma väga aktiivselt ei esinenud, kuhugi kadunud.»
Merka sõnul ei pea fännid hullunult plakatitega akna all seisma. Talle meeldib lihtsalt ja inimlikult suhelda. Lauljanna südame teeb soojaks, kui jõngermannid suure kambaga juttu rääkima tulevad ja autogramme paluvad.
Merka esines suvel Värskas, kus oli publiku seas palju lapsi, kõrvad kikkis kuulamas. Ta hõikas ühe loo ajal rahvale, kas keegi tahab tulla temaga lavale tantsima...
«Saad aru, kõik need lapsed seal, umbes 30 tükki, tulid lavale. Mõtlesin, et lava kukub kokku! Pärast tulevad nad ka sinuga palju julgemini juttu ajama. Lapsed vaatavad, milline sa ise oled. Kui sa ei naerata, viskad kreeka-e paberile, siis järgmine kord nad enam ei tule su juurde. Aga see on iseenesest nii vahva, kuidas sa teed ühe väikese tähelepanuavaldusega inimese nii rõõmsaks!»
Kui Merka suvel kolm kuud kestnud USA reisilt Eestisse naasis, kohutas teda esiti - miks inimesed nii kurjad on? Näiteks ei mõista Merka, kust võtavad oma julguse ja vimma ropult pahurdada anonüümsed netikommentaatorid!?
«Midagi väga äärmuslikku peab ikka olema juhtunud, kui ärkad hommikul kell seitse üles ja hakkad sappi pritsima. Ja
öösel kell neli on keegi just sellega lõpetanud. Hullumaja! Tahaksin küsida - mis teil viga on?!»
Merkale on öeldud, et tema rõõm teeb ka teistel tuju heaks. Nakkab! Lauljanna sõnul peaksid inimesed endas positiivsuse ja rõõmu leidma ja et seda säilitada, tegelema oma vaimu ja füüsisega - näiteks minema joogasse.
 
Jooga võttis seljavalud
«Ma käin joogas. See on uus asi, mille enda jaoks avastasin,» ütleb Merka. Ja nagu peoga on pühitud ka seljavaevused, ehkki treeningutel on ta käinud vaid paar kuud. Septembri alguses trehvas lauljanna endise pinginaabriga, kes Indias joogatehnikat tudeerimas käinud, ja otsustas võtta vastu kutse minna tema juurde trenni.
Merka tunneb, et tal on nüüd kõik kanalid lahti igas mõttes. Ta on tervik, kõik toimib koos. Harmoonia. Lauljannal oli päris palju probleeme seljavaludega. Nüüd on ta neist jagu saanud. «Megahästi mõjub. Sensitiivne pool on mul samuti väga palju avanenud,» räägib Merka. «Kuigi ka varem oli mul tunnetus väga hea, siis nüüd on see teravam. Kui inimesele peale vaatan, tean kohe, mis ta tahab või mõtleb.
Kaks korda nädalas joogas käimisest piisab, et oleksin kogu aeg terviklainel. Ma ei tunnegi end mingis mõttes halvasti. Kui keegi tahab midagi halba teha, siis kunagi emotsionaalse inimesena reageerisin, aga nüüd... Ma ei tea, mida peab tegema, et mind endast välja ajada. Seda muutust panevad ka teised tähele. Tasakaalu on palju rohkem juurde tulnud.»
Avaramalt on Merkat mõtlema pannud ka USAs loetud raamat «The Secret». Raamat räägib sellest, et sa tõmbad oma ellu selle, millest mõtled. Negatiivne mõtlemine tõmbab kaasa negatiivset reaalsust.
Merka selgitab: «Kui näiteks mõtled, et sul on rahaprobleemid, kogu aeg mõtled, et olen võlgu, võlgu... Su lainepikkus on sõnal võlg ja see tõmbab elusse veel rohkem võlga. Tegelikult selles olukorras peaksid mõtlema - ma tahan, et mu konto oleks plussis! Siis sa iga päev näed, kuidas asjad hakkavad nii kokku minema, et ühel päeval oledki plussis. Ma olen nii uskumatuid asju selle raamatu näitel kogenud.»
 
Öökull hakkab maalima
Lauljatar tunneb, et lisaks laulmisoskusele peitub temas teisigi loomejõude. Õhtuti magama minnes on ta hakanud tähele panema aknast paistvat võimsat tammepuud.
«Valgus paistab sinna peale, kuu või latern. Puulehed kukuvad ja siis ma näen puu peal igal õhtu erinevaid kujundeid. See on nii sürr, mis ma sealt puu pealt leian,» räägib Merka. «Mõtlesin, et peaksin proovima joonistada. Mul oleks väga hea meel, kui sellest saaks hobi.»
Merka ostiski hiljuti maalimistarbed. Ta ei ole varem maalinud, nüüd on hea pimedaid talvetunde otstarbekalt ära kasutada. Tuttu poeb ta niikuinii tavaliselt alles kell kolm-neli öösel.
«Selles mõttes olen veidi teistmoodi, et elan hästi öö rütmis,» räägib Merka. «Öösel loen, kuulan muusikat ja kirjutan muusikat - kõik mu laulud on öösel kirjutatud. Mul ei ole ühtegi päeval kirjutatud laulu. Öös on asju! Panen küünlad põlema ja joon rohelist teed, kuulan muusikat. Mulle küünlavalgus väga meeldib, mul küünlad põlevad mitu korda nädalas kodus. Küünal puhastab õhku ja teeb hästi rahulikuks. Ma ei tea, mis see on, aga midagi on öösel teistmoodi. Öösel tulevad head mõtted ei tea kust...»