38-aastane Natalie Portman sõnas esmaspäeval Instagramis, et on end terve elu tänu politseile turvaliselt tundnud, aga seda ainult sellepärast, et tal on valgenahalisena selleks privileeg, kirjutab DailyMail.

"Politsei paneb mind valge naisena tundma hästi, aga minu tumedanahalised sõbrad, pere ja naabrid tunnevad vastupidist: politsei tekitab neis terrorit," sõnas Portman.

Näitleja lisab, et see ebamugav tunne on hea, kuna politsei on kuues suur mustanahaliste surma põhjus USAs.

Need ei ole üksikjuhtumid, jätkas Portman, öeldes, et tegu on mustriga ning mustanahaliste inimeste üleliigse "pitsitamisega". Ja mitmed reformid selle juures ei ole aidanud.

Selle tõestuseks on fakt, et George Floyd suri Minneapolises, kus peaks olema üks maailmavaateliselt progressiivsemaid politseisid riigis.

Portman lisas, et politsei eelarve vähendamine tekitas temas pikalt ebamugavust, kuid saab nüüd aru, et põhjus oli temas.

"Süsteem, mis paneb mind mugavalt tundma, on vale," ütles ta.

Paljud kriitikud arvavad, et politsei eelarve vähendamise liikumisega soovitakse politseist täielikult lahti saada. Nii tegelikult ei ole. Liikumise eesmärgiks on politsei võimu vähendamine läbi väiksema eelarve. Alles jäänud raha peaks investeerima vaesetesse kogukondadesse ja valikesse teenustesse, kus elavad mustanahalised.

Portman soovitab nüüd inimestel ühendust võtta kohaliku omavalitsusega ja paluda linnaisadel raha mujale suunata.

President Trump ja tema toetajad kutsuvad seda demokraatia ohtlikuks näiteks.

Prominentsed demokraadid, nende hulgas võimalik presidendikandidaat Joe Biden, distantseerivad end liikumisest, öeldes, et oluline on raha õigesti paigutada. Samuti ei toeta ideed ka mustanahaliste arengut toetava organisatsiooni NAACP president, küll aga ta toetab selle taga olevat energiat.