Pipragaas kotis, et kaitsta end Miamis kurja eest, teeb Miss Estonia 2003 Maili Nõmm USA modellindustaevas ilma. Raske algus, mil arvel iga sent, on võrsunud idülliks – Maili ja ta armastatu Brett Fingerhut otsivad Miami Beachile kodu!

lgab tööpäev Miamis. Kell on tiksunud kõvasti üle üheksa, aga lubab veel põõnamismõnu - Maili (24) ootab ärkamisega kümneni. Ta sehkendab veidi köögis. Hommikusöögi ja kohvi viib rõdule, kus tema ja Brett (26), investeerimisäri inimene, armastavad jutuvadina saatel keha kinnitada. Päike sirab. Maili otsustab pärast hommikusööki sõbrannadega basseini äärde minna, tunniks või kaheks, et ennast päikese käes veidi laadida. Pärast peesitamist, mille ajal saab raamatust peatükike loetud, on aeg valmistuda ürituseks, jõusaaliks, prooviks või showks. Maili lööb modellina kaasa paljudes reklaamides, moe- ja tantsuetendustel. Ligi kaks aastat Miamis elanud kaunitaril on päris vabad vaid esmaspäevad.
«Vabadel õhtutel käin kinos, õhtusöögil või naudin paari kokteili sõprade seltsis, ning kodused veiniõhtud on alati mu absoluutsed lemmikud,» räägib Maili.
Pärnust pärit ja 2003. aastal Miss Estoniaks kroonitud Maili on tasa ja targu enda unistuste täitumisele teed rajanud. Plikapõlves vuhtis ta kõvasti peotantsu. Ja vaatamata sellele, et oli klassi ilusaim tüdruk, oli ta ka üks tagasihoidlikumaid ja sõbralikumaid tüdrukuid üldse. Algklassides võttis Maili kooliõue lehekoristustalgutele ikka kaasa oma nähvitsa koera, kes tülpinud laste tuju üles küttis. Hiljem tõi Maili lapselikku meelelahutust tõotavatesse kohtadesse endaga kaasa väikevenna, kelle jorina peale «Üles-üles!» suur õde ta kas või keset tänavat endale kukile upitas.
#end#
Kes oleks küll tol ajal aimanud, et nii sõbralik ja lihtsast perest tüdruk särab maailma püünedel oma siira elurõõmuga üle teiste. Mullu sügisel krooniti Maili tiitliga «Miss Miami Beach 2009». Äsja pani ta kinni USA suurvõistluse «National Hottie Search».
 
Ameerika kihab ilusatest naistest. Mis on sinu trump teiste kaunitaride ees?
Miamis on küll väga palju atraktiivseid naisi. Arvan, et üks eeliseid, mis mul teiste võistlejate ees on olnud, on kindlasti sihikindlus, sest olen eelnevalt osa võtnud mitmetest iludusvõistlustest. Kindlasti on kasuks tulnud ka võõramaine väljanägemine.
 
Millised on olnud su ägedamad modellitööd?
Iga moeetendus või pildistamine on alati omanäoline. Usun, et kõige ägedamad ja olulisemad on veel ees. Kõige raskem, aga samas ka meeleolukam kogemus oli septembris, kui pildistasime ühe finantsajakirja jaoks. Meie riided, make-up ja juuksed olid nagu Marie Antoinette'il. Pildistamine toimus väljas ning ilm oli meeletult palav ja niiske. Väga raske oli selliste tingimustega tunde pildistada.
 
Kuidas koljatlinnas töise ree peale saada?
Eks iga asi nõuab aega ja kindlasti tutvusi. Olen üritanud igal showl ja üritusel endast parima anda ja kasulikke tutvusi luua. Miski iseenesest sülle ei kuku, sest siin on konkurents tunduvamalt tihedam kui Eestis, seda nii modellinduse kui ka tantsimise alal.
 
Sa oled paremas vormis kui Pamela Anderson on eales olnud... Mis on su saladus?
Erilisi salanippe mul tegelikult pole. Üritan toituda tervislikult. Käin 2-3 korda nädalas jõusaalis ning tantsimine ja tantsuproovid on hea cardio workout (kardio-treening - toim.).
Kõige parem viis vormis püsimiseks on ennast tegevuses hoida ja bikiinihooaeg siin ei lõpe. Seega pole ka põhjust kodus külma ja pimeda eest peidus istuda ja õgardleda.
 
Miami mehed, rammukad nagu lõvikuningad - milliste lähenemiskatsetega nad murravad?
Praeguseks olen juba harjunud kogu selle tähelepanu ja veidrate lähenemiskatsetega, aga väga kummalisi intsidente on olnud. Näiteks üks viimase aja hitte oli, kui päise päeva ajal lähenes meesterahvas väga viisakal moel ja siis ootamatult kõlas esimene lause tema suust: «Sul on väga ilus perse.»
Kõige tavalisemad lähenemiskatsed on à la: «Sul on kõige ilusamad silmad» või «Mul on küllalt ja veel enamgi raha meie mõlema jaoks» või «Kas me võiksime abielluda?»...
 
Kuidas te Brettiga teineteist leidsite?
Kohtusime juba teisel nädalal pärast mu Miamisse jõudmist. Oleme koos olnud peaaegu kaks aastat ja meie suhe läheb iga päevaga aina imelisemaks. Ma ei oskagi öelda, mis mind temas enim köidab... Hmm... Arvan, et väga oluline on, et oleme ühel elulainel: tahame mõlemad olla edukad, samas seltsivad, vahel kodused, ringi reisida... Mõtleme ühtemoodi: «Work hard - play hard!»
 
Ta on juut. Kuidas oled ennast tema elustiili järgi kohandanud?
Brett on jah juut, me tähistame koos nii jõule kui ka hanukkah't. Erilisi muutusi see minu ellu pole toonud.
 
Millised on olnud teie kõige toredamad ühised ettevõtmised?
Oleme teinud mitmeid reise: meeldejäävamad ehk suvine Eesti, Itaalia ja viimati ette võetud Las Vegas, Los Angeles ja San Francisco. Oleme mõlemad suhteliselt sportlikud tüübid, seega armastame käia vabadel päevadel veespordialadega tegelemas, samuti esitame teineteisele väljakutseid koos erinevatesse jõu-rühmatreeningutesse minnes.
 
Mees õpib sul tasa ja targu ka eesti keelt. Milline on su õpetamisstrateegia, et me raske emakeel külge hakkaks?
Raske on see tõepoolest. Hahaa - ameeriklastel on eriti tugev aktsent, kui nad eesti keelt räägivad. See kõik on aeganõudev protsess ja loodetavasti ühel päeval saame ka eesti keeles suhelda.
 
Eesti keele õppimine on ilus armuavaldus - mil moel on tal tavaks veel hoolimist näidata?
Brett on väga tähelepanelik, romantiline ja hoolitsev. Tal on väga raske midagi kahe silma vahele jätta. Mul on väga-väga vedanud!
 
Kas ühise kodu Miami Beachil oled sättinud oma maitse järgi?
Tegelikult olemegi praegu uue kodu otsingul, et õige pea kolida. Praegu on veel vara rääkida kaalutletult enda maitse järgi kokku pandud sisustusest ja muust.
 
Millise elamiskuluga peab Miamis iga kuu arvestama?
Näiteks igakuine rent väikeses ühetoalises korteris on varieeruvalt 9000-15 000 krooni ning raha kulub siia-sinna iga päev. Tööle saamisega võib õnneks väga kiiresti minna, aga samas tuleb olla teadlik ja kannatlik, kui asjad nii ruttu ei liigu. Kindlasti peab arvestama, et esimesed 2-3 kuud kuluvad sisseelamiseks, keele praktiseerimiseks ja võimaluste kaalumiseks.
 
Kui olid veel Miami eluhoovustes kollanokk, kas pidid ka kulutustes kärpeid tegema, et rahaga välja tulla?
Jah, tegelikult esimesed 6-8 kuud oli selline keeruline aeg - osaliselt ka sellepärast, et mul polnud tööviisat ja olin sunnitud edasi-tagasi Eesti ja USA vahet käima. Vaatasin ikka hoolikalt kulusid.
 
USAs on teenused kallid, aga tarbekaubad-riided odavad. Kus šoppad?
Kõiksugused teenused on tõesti kallid, näiteks restoranid, juuksur, massaaž, hambaarst. Aga kaubad on Eestiga võrreldes tunduvalt odavamad. Käin ikka vahetevahel šoppamas erinevates butiikides ja kaubanduskeskustes. Lemmikbrändideks on viimasel ajal olnud Victoria's Secret, Guess by Marciano, Armani Exchange, Mac ja Sephora.
 
Millega on olnud Miamis raske kohaneda?
Väga raske oli ja on vahel siiani harjuda, et kallis pere ja kodumaised kauaaegsed sõbrad on kaugel ja kättesaamatud. Proovin elada hetkes ning mõelda tuleviku peale, aga igatsus on ikka hinges enim pere ja sõprade, aga ka keele, kodumaiste traditsioonide ja toidu järele.
Ning raske oli alguses ka keelebarjääri tõttu. Ma olin küll enda arvates päris heal tasemel, kuid erinevad inimesed ja aktsendid - natukene võttis ikka aega, et kõigest aru saada.
 
Aga mis on Miamis sulle loomuomasem?
Palju meeldivam ja loomuomasem on kindlasti kliima, enamjaolt soe ja päikeseline aasta ringi. Ja ega naljalt ei öelda, et American dream - võimalusi on palju ning kui on küllalt tahtejõudu, õnne ja hea ajastus, on kõik võimalik. Minu jaoks on palju muutunud selle kahe aasta jooksul, mil olen siin elanud: mõtlen ja unistan suurelt!
 
Milline on sinu eredaim Miami elamus?
Eredaid elamusi on palju: halloween, Ameerika iseseisvuspäev, aastavahetus, Art Basel jne. Kõige olulisem siin elades on aga see, et iga päev hommikul ärgates on positiivne meel, naeratus näol, päike ja hingerahu.
Oled öelnud, et vihkad südamest taksojuhte ja lifte - mis juhtus?
Hahaa... Jäin sel päeval lifti kinni ja läksin taksojuhiga vaidlema. Taksojuhid on siin üldse enamjaolt ebaviisakad ja kasimatud.
 
Milliste ohtude suhtes peaksid Miamisse tulevad inimesed silmad lahti hoidma?
Kuna peod toimuvad siin iga päev, on seega jah ka ohte ümberringi palju. Hiljuti on palju hirmsaid juhtumeid siin olnud. Aastavahetuse kandis leiti noor Playboy modell pärast pidu prügikastist surnuna ja ka minu enda sõbranna rööviti tänaval revolvriga ähvardades paljaks. Tuleb olla väga ettevaatlik ja teadlik, mis kellaaegadel ja millises ümbruskonnas liikuda. Mul on vedanud, olen siiani suutnud vältida ohtlikke situatsioone.
 
Kas sul on pipragaas kotis?
Pipragaas on mul olemas, aga loodetavasti ei pea seda kunagi kasutama.
 
Oled maast madalast olnud hea ja sõbralik. Mil määral on Miamis naha vahele pugenud uus elutunnetus?
Olen muutunud iseseisvamaks, osavõtlikumaks ja võitlejaks, sest siin elades tuleb oma sõna ja tahtmised maksma panna, enda eest seista ja pürgida unistuste poole, teades, et peale sinu on miljoneid, kellel on samad soovid. Samas sisimas olen ikka sama siiras, heasüdamlik ning pere ja rahu armastav väikelinna tüdruk.
 
Sulle andis vanasti jõudu üks palve...
Jah, see palve annab mulle tänase päevani jõudu: jumal, anna mulle meelerahu mitte muretseda asjade pärast, mida ma muuta ei saa, jõudu muuta asju, mida ma muuta saan, ning tarkust, et nende vahel vahet teha.
 
Sul on viisa kolmeks aastaks - kas süda on juba Miami külge kasvanud, nii et sinust võib saada tulevikus USA kodanik?
Seda on nüüd küll väga raske öelda, elu on ettearvamatu ja muutuv... eks vaatab, mis suunas mu elu edaspidi liigub. Praegu on küll plaanis õige pea pikaajalist elamisluba taotleda ja ikka mõneks ajaks siia jääda.
 
Ütled, et oled õnnelik ja naudid iga hetke, aga tead - parim on veel tulemas! Mida ihaldad?
Olen väga õnnelik ja naudin iga hetke, kuid pürgin oma unistuste, edu ja suurte saavutuste poole. Tean, mida tahan, ja liigun selles suunas.