Silmade laseroperatsioon seljataga, suunab PIRET JÄRVIS oma terava pilgu tulevikku. Verivärske MTV saatejuht panustab taas telekarjäärile, kuigi ka Vanilla Ninja pole maha maetud. Kohtuvaidlused bändi nime tagasisaamise üle käivad. 

Ninja, MTV ninja Tolliametnik piidleb umbusklikult Piret Järvise (23) karmi välimusega poiss-sõpra Kallervo Karu (21), bändi Slide-Fifty trummarit. Ametnik vaatab uuesti passi. Segadust külvab poisi igivana pilt. «Noh, saad läbi?!» hüüatab Piret teispoolt tolliust, juba kodumaa pinnalt. Saab.
Piret hingab kergendatult. Lõppes ilusasti see möll parvlaeval Romantika, kus noortekanal
pidas MTV@Tallink pidu.

Kas Rootsi reis oli sulle ja Kallervole esimene romantiline kruiis?
Oleme jõudnud päris palju reisimas käia. Soomes, Saksamaal... Mu sünnipäeva puhul käisime Berliinis kontserdil mu lemmikbändi vaatamas — Incubust. Kallega on elu lõbus.
Kuidas ta sind poputab?
Ta toob lilli. Kuidas sina teda poputad? Mina olen suur poputaja. Mulle meeldib pereliikmetele üllatusi teha, väikseid kingitusi.
Kas Kallervo põeb ka veidi, et naine on kuulsam ja teeninud palju raha?
Ei, kindlasti mitte. Ta on väga ambitsioonikas inimene. Ta teab, mis ta tahab elult. Nii nagu minul on tema saavutuste üle hea meel, arvan, on temal minu üle hea meel.
Oled poiss-sõbra õla najal nutnud ja ninjade rasket saatust kurtnud?
Eks inimesed ongi selleks teineteisel olemas, et toetada. Loomulikult saan temaga kõigest rääkida. Arvestan alati ta arvamusega, tema arvamus loeb mulle väga palju. Kui kas või uut töökohta hakkan vastu võtma, nagu praegu, konsulteerin temaga. Ta on ju sama asja sees. Jumala tihti saab rääkida sellest, mis meil ninjadega sarnases situatsioonis oli. Ta suhtub bänditegemisse väga tõsiselt, mina muidugi ka. Aga kuna neil ei ole edu veel nii suur olnud kui meil, siis tagasilööke põeb ta alati rohkem. Meil on neid lihtsalt nii palju olnud. Mina olen tugevam, kui jälle laviin tuleb. (Piret võtab kotist taskurätiku, sest teda kimbutab aastaringselt krooniline nohu.)
Mis ninjadest edasi saab?
Ajast, mil me välismaal kontserte andsime, on aasta möödas. Hetkel lihtsalt ei saa esinemas käia, kuna nimi ei kuulu meile. Me ei tohi selle all midagi teha. Eks ajame neid asju. Ega ei jää ka katki meie püüdlused Euroopas uuesti kanda kinnitada. Kõik võtab lihtsalt nii palju aega.
Mida selleks teete, et asi jonksu saada?
Kohtuasjad nõuavad oma aja, me oleme hetkel nii-öelda sundpuhkusel. Meile on tähtis oma nime alles hoida. Muidu oleks ju uus bänd, tuleks nullist alustada, uut nime tutvustada. Nimi mängib suurt rolli. Eks me peame pidevalt läbirääkimisi, uurime, kuidas oleks võimalik edasi tegutseda. Sellest on vara rääkida praegu. Selge see, et me ninjadele vett peale ei tõmba. Seda teised inimesed ei näe, et tegelikult kaadri taga me kogu aeg tegutseme. Saame nädalas mitu korda kokku, ajame asju, proovid käivad. Meie jaoks käib bändielu vilkalt edasi.
Kui ei saa bändi nime tagasi, millised on plaanis siis?
Siis ei teagi. Siis tulevadki mängu need teised unistused ja tegemised. Praegu ei istu ju ka keegi, käed rüpes, kõik ajavad oma asja. Kuna see ninja asi on meil nii sisse kasvanud, ei tahaks kergesti alla anda. See on viimased viis aastat meie kõigi elus olnud kõige tähtsam asi. Ei ole nii lihtne seda kõrvale heita.
Kui ninjad saavad uuesti ree peale, saadad MTV pikalt?
Ma ei usu. Kui pidasime läbirääkimisi MTV tiimiga, siis kohe mainisin, et minu jaoks on oluline, et saaksin graafikut mõnikord nihutada, kuna mul on bänd ka. Mul on varasemast see kogemus olemas, kui tegin Eestis saadet ja Saksamaal oli jube kiire. Kui ise viitsid pingutada, siis jõuad.
Kuidas läheb uuel tööpostil?
Olen jõudnud käia kahel korral Leedus MTV stuudios saateid salvestamas. Kogemused on väga positiivsed, sest sealne team on tore ja ka stuudiod on kaasaegsed ja mugavad. Eestis polegi ma päris sellist televisioonitegemist kohanud. Siiani kõige lahedam töökogemus on kindlasti olnud võimalus intervjueerida Placebot. Kuna nad on pikalt kuulunud mu lemmikute hulka, siis oli mul siiralt hea meel nendega juttu puhuda.
Tulevikus hoiad karjääri-redelit muusikatööstuse räästa all?
Ma loodan. Seda valdkonda tunnen kõige paremini. Muusika tõesti on minu elu üks tähtsamaid asju.
Kunagi istud suure plaadifirma juhatuses?
Täpselt nii. Seda olen jumala tihti mõelnud, et oleks lahe, kui kunagi omaksin oma plaadifirmat. Üritaks uusi projekte käima lükata. Saaksin aidata teistel artistidel edu saavutada, kui näen neis sära. Muusika on minu ala, inimestel tasub tegelda sellega, mis tõesti rahuldust pakub. Muidugi võiks välja mõelda ka mõne muu asja, aga see oleks siuke punnitamine.
Millist rolli mängib sinu otsuste juures raha?
Hästi mugav on, kui on raha ja seda ei pea sendi pealt lugema. Minu jaoks pole aga oluline, et omaksin luksusvillat, peaasi et oleks õdus kodu. Ma ei salli eriti raha. Mõnikord on mul raha ümber tiirlevad teemad südame täiesti pahaks ajanud, sest raha põhjustab ebameeldivaid asju. Inimesed võivad kurjaks ja vastikuks muutuda. Muusikaäri on just selline äri, kus inimesed tahavad kasu. Bändi ümber tiirutab nii palju mesilasi, kes tahavad meepotist oma tilka kätte saada.
Kas ninjade endine produtsent David Brandes, kes arvab endal olevat õigusi ninjade üle, on mesimumm, kes tahab teie mesitaru tühjaks tõmmata?
Temaga on natuke teisiti. Ta ise pani sellesse projekti ka päris palju sisse — looming ja ideed. Selles mõttes ma pole üldse kade ega pahane, et ta praegu oma õiguste eest väga visalt võitleb.
Oled kunagi miljonär olnud?
Ma ütlen, ma ei loe oma raha.
Pikalt kodust eemal viibides saab hästi selgeks, et kui oled kurb, siis tahad lihtsalt helistada kallile inimesele. Seda toetust ja lähedust ei anna võrrelda mitte mingisuguste materiaalsete asjadega. Ma ei tea, mis see elu mõte tegelt on, aga tundub, et armastust jagada ja olla armastatud. Eks raha on ka oluline, muidu võiks ju kuhugi džunglisse elama minna, kui tahaks rahata hakkama saada. Ma arvan, et ma ei suudaks džunglis elada ilma elektri ja kraaniveeta. Aga mul on üks eesmärk — lõpuks oma kodu saada. Korter oleks minu jaoks parem, kuna kardan pimedust, kummituste ja vaimude hirm on peal. Kui tean, et teiselpool seina on veel inimesi, siis on mul julgem. Päriselt ka, ma olen selline argpüks natuke. Kuigi samas mulle meeldib ka üksi olla aeg-ajalt.
Mis sulle vungi sisse ajab?
Kui olen üksi kodus ja tean, et ma kedagi häirima ei hakka, siis mängin kodus kitarri ja laulan. See lõõgastab mind.
Oled sa mõelnud soolokarjäärile?
Soolokarjäär pole mind kunagi tõmmanud. Mulle pigem meeldib asju kambas teha. Seega, bänditegemine on rohkem minu rida.
Mis on su kõige suuremad nõrkused?
Mulle on alati muusikud meeldinud. Mulle meeldib see, kui inimene on pillimängus andekas. Kooliajast saadik ma juba vaatasin, kui seksikad on rockmuusikud. Tunduvad pealtnäha hästi karmid ja kurjad, aga oskavad oma instrumentidega ilusaid helisid tekitada. Ja nõrkus — tahan kogu aeg kooki süüa. Mu ema teeb hästi tihti kooki ja kui kohvikusse lähen, pean ka kindlasti kooki tellima.
Mida vormis püsimiseks teed?
Kuna mul ei ole juhilube ega autot, siis jalutan hästi palju. Mul on autokool juba pikemat aega pooleli. Kui oleks auto ja juhiload, siis ma vist üldse ei liigutaks end. Ja siis peaks inimesi peolt koju vedama, olema kaine autojuht. Samas, mulle meeldib, et jalutan selle võrra rohkem, sest aeroobikatrennis hüppamas ja kargamas ma ei viitsi käia. See on minu jaoks nüri, ma ei suuda seal vehelda. Olen üritanud jõusaalis käia, aga mul hakkab nii igav. Mõnikord on tore ujuda, aga mitte iga päev. Mulle ei meeldi üldse ennast kuhugi piiridesse seada, et nüüd panen trennigraafiku paika ja pean sellest ka kinni. Kõige suurem trenn on, kui käin hääleseade õpetaja juures, kus on alati palju hüppamist ja jooksmist.
Kas teised ninjad käivad ka hääleseades?
Lenna küll ei käi praegu kuskil, ta on niigi meil juba professionaalne laululind. Kati kohta ma ei teagi. Hääleseades olen käinud aasta, nüüd mil oleme Eestis olnud. Olen õnnelik, et praegu see aeg on olnud, mil olen saanud end hästi palju arendada. Iga halva juures on hea. Kuna bändiga pole pidanud nii palju tööd vihtuma, siis vähemalt on enda jaoks aega olnud, olen selle üle nii tänulik. Ju siis saatus on tahtnud nii, et pidi paus tekkima. See värskendab meeli. Siiani oleme iga tegutsemisaasta jooksul uue plaadi välja andnud. See on tegelikult meeletu kiirustamine. Mingil hetkel tundsin, et olen ideedest tühi, poleks mõnuga enam suutnud asja teha.
Mil määral muudad MTV jaoks stiili?
Kavatsen ikka iseendaks jääda. Kannan selliseid riideid, milles end hästi ja ilusana tunnen.
Sul on malbe rockiprintsessi imago?
Ma ei ürita tahtlikult olla malbeke või rokilik. Ju ma siis lihtsalt olen selline. Riietuses meeldib mulle, kui hästi naiselik element on seotud hästi mehelikuga. Ketid ja needid, selline karm värk balansseerib naiselikku. Isegi kui kannan õhtukleiti, meeldib mulle sinna juurde karmimaid ketikesi riputada. Aga kindlasti üritan käia aja ja moega kaasas. Oleks ehk veidi naljakas, kui ma kahekümne aasta pärast täpselt samasugune välja näeks, et noored minu üle naerda saaks: «Hahaa, see pole ikka oma õitseaegadest välja tulnud!» Moeteema on minu jaoks aga päris intrigeeriv.
Kunagi teed moekollektsiooni?
Ninjadega oleme tihti mõtteid mõlgutanud, kuna meil on omapärane stiil ja sel on päris palju järgijaid olnud. Seni pole me ideest veel kaugemale jõudnud. Varem visandasin tihti moekavandeid. Ka ennast riietades on nii, et mul peab peas visioon tekkima. Näiteks õhtul magama minnes mõtlen välja, milline ma järgmisel päeval välja peaks nägema. Mõnikord on inspiratsioonivaegus, see võib päris piinarikas olla. Sest kui ma pole oma riietusega rahul, siis on mul ka tuju mõnevõrra halvem, kui võiks. Kuuldavasti on sul väga palju riideid... Liiga palju. See on õudne. Need ei mahu kappi ka ära. Mõtlen mõnikord, et olen liiga palju neid kokku kuhjanud. Samas see pakub lõbu — asjade kombineerimine ja enda üles vuntsimine.