Kesk-Norras Trondheimis peetud laulatust olid tervitama tulnud tuhanded inimesed, hoolimata sellest, et vastuoluline pulm võib kuningakoja populaarsust vähendada.

Kolmekümneaastane Märtha ja aasta noorem Behn vahetasid abielutõotusi keskaegses Nidarosi katedraalis. Tseremooniat jälgis arvukalt kuningaid, kuningannasid, printse ja printsesse.

Behni pidupanija maine on teravas kontrastis Norra kuningapere tagasihoidliku elustiiliga ja see pole ajakirjandusel märkamata jäänud, sestsaadik kui kuningas Haraldi ja kuninganna Sonja vanima lapse abielu maha kuulutati.

Hipiperest pärit noormees veetis osa oma lapsepõlvest kommuunis, sai enamuse haridusest alternatiivkoolist ning õppis ülikoolis teoloogiat ja filosoofiat. Ta on töötanud laotöölisena, lapsehoidjana ja teleprodutsendina.

Suurt pahameelt tekitas tema telesaade Las Vegasest, kus ta esineb koos kahe kokaiini nuusutava prostituudiga. Oletatakse, et Behn on ka ise uimasteid tarvitanud.

Peale selle on ta teinud dokumentaalfilmi Pakistanis, kus rääkis Talibani pooldajaile, et vastustab USA rünnakuid Afganistanis.

Kõige uhkem on printsessi peigmees siiski oma kirjanduslike saavutuste üle, mis küll seni piirduvad leige vastuvõtu saanud lühijutukoguga "Kuradi kurb" ("Trist som faen").

Pärast laulatust ja pulmareisi kavatseb Behn asuda uut raamatut kirjutama.

Peig on tuntud ka oma kalli rõivamaitse poolest, kuid sellegagi on tal õnnestunud ärritada spordihulle norralasi, sest on käinud suusatamas roosa särgi ja lipsuga.

Seekordne pulm pole norralastele esimene kuninglik ehmatus. Mullu augustis tekitas Märtha noorem vend kroonprints Haakon veelgi sügavamat pahameelt, kui abiellus pöörast piduminevikku tunnistanud Mette-Maritiga, kellel on viieaastane poeg kokaiini omamise eest süüdimõistetud mehega.

Sel nädalal avaldatud küsitluse järgi leiab 43 protsenti norralastest, et kuninglike noorte valikud on monarhiat nõrgestanud. Üheksa protsenti küsitletuist arvas, et kuningapere positsioon on hoopis tugevnenud. Monarhiat pooldab aga üle kahe kolmandiku norralastest.

Ühe teise küsitluse järgi peab 37 protsenti norralastest kuningas Haraldit kuningapere populaarseimaks liikmeks, 23 protsenti arvab sama Haakoni ja 11 Märtha kohta. Behni pidas parimaks vaid üks protsent küsitletuist.

Printsiks Behn abiellumisel ei saa, printsess Märtha Louise aga vabaneb nii tiitlist kui kuninglikest kohustustest ja saab võimaluse tööle minna ja raha teenida. Oma esimeseks töökohaks on ta valinud muinasjutuvestja ameti raadio lastesaates.

Temaga lõpeb aga ka ametlik sooline diskrimineerimine Norra kuningasuguvõsas. Vastavalt hiljutisele seadusmuutusele saab Norra valitsejaks edaspidi kuningapere esmasündinu, olgu ta mees või naine.