"Kui me ei saa suureks rahvaarvult, peame saama suureks vaimult!“ Parim tõestus meie poiste vaimusuurusest ja hinnatud oskustest on pilt maailma tuntuimast ja kõrgeimast, Dubais asuvast pilvelõhkujast Burj Khalifast, mis kogu oma 829,8 meetri pikkuses Eesti trikoloori värvidesse sai mähitud. Kuidas see juhtus? Rääkimata loo taga seisab animaator Jaanus Vann (35)! 

Nimelt tähistati Dubais esimest korda riiklikku püha "Mother of the nation" Araabia Ühendemiraatide esimese leedi Fatima bint Mubarak Al Ketbi ehk printside ema auks. Ühe osana 16. märtsi pidustustest korraldati Burj Khalifa klaasseintel, millest üks kolmandik on LED-ekraaniga kaetud, võimas LED-tulešõu-animatsioon. See kujunes oma vaatamisväärsuse poolest samaväärseks meelelahutuseks, nagu seda oli pilvelõhkuja avamine aastal 2010. 

"Ma töötasin Dubais kolm kuud, olin seal ühe projektiga pikemalt seotud. See, et me saame võimaluse teha Burj Khalifa peale animatsiooni, tuli üllatusena ja selle tegemiseks oli meil viis päeva," seletab Jaanus. "Lõime animatsiooni koos ühe itaalia poisiga. Üritusele eelnevalt viiel ööl proovisime kätt ja selle käigus sain muu hulgas harjutada ka sinimustvalget värvikombinatsiooni. Seda hetke olid tunnistamas ka mitmed eestlased, nende seas näiteks jumestuskunstnik Reet Härmat." 

Teda vallanud võimast tunnet, nähes koduseid lipuvärve maailma tuntuima ja kõrgeima maja hiiglaslikel seintel, on Jaanuse sõnul võimatu edasi anda – seda kirjeldades jääb sulg nõdraks! Igas blokis figureeris sini-must-valge mõne sekundi, siis libises animatsioon juba järgmisele installatsioonile. 

Jaanus leiab, et eestlased teevad maailmas aina rohkem ilma: "Pärast 2002. aastal Eestis toimunud Eurovisiooni läks uks meile justkui lahti, tekkisid kontaktid ja võimalused. Nüüd leiame eestlasi tegemas näiteks eelseisvate olümpiamängude avašõud või Euroopa mängude avamisüritust, mis juba toimunud." 

Jakob Hurt, kes meie vaimusuuruses perspektiivi nägi, tunneks uhkust!