Paraku on KUMA liblikate kõrge lend jäänud silma ka kopeerijatele ja nii on tekkinud Eestis kümneid nobenäppe, kes müüvad nii internetis kui ka erinevates kirbukates KUMA liblikate koopiaid. Mari Ojasaarele tähendab see aga seda, et tal jääb tänu kopeerijatele kuus tuhanded eurod teenimata.

Kopeeritud liblikate äri kogub hoogu


Üks KUMA liblikas maksab e-poes 19.95 eur, kuid kopeerijad müüvad neid tunduvalt odavamalt, alates 5 eurost lõpetades 8 euroga. Kopeeritud liblikate äri läheb edukalt. Eestis on aina populaarsemad erinevad kirbukad, kus kliendid saavad üürida kas boxi või vitriini, kus oma kaupa müütada. Just sellistesse kohtadesse on kopeeritud KUMA liblikad pesa teinud. "Kui liblikad müüki tulevad, ostetakse need vaid ühe päevaga läbi. Meie poes oli liblika hinnaks 5 eurot, kliendid haarasid neid peoga," rääkis Publikule ühe kirbuka müüja. Veelgi suurem äri käib Facebookis, kus on korraga välja pandud sajad liblikad. Muster, värvid ja disain on kopeeritud aga otse KUMA liblikatelt.

Neli aastat nuputamist

KUMA Design looja Mari Ojasaar ütleb Publikule, et ta on tegelenud liblikatega juba neli aastat. "Nuputasin pikalt, kuidas võiks luua naiselikku kikilipsu. Lõpuks valmis sellest ideest kikilips-pross. Nutikas prossinõel lubab seda kasutada väga mitmel erineval viisil, näiteks aksessuaarina riietel ja samuti käekottidel. Olen näinud, et KUMA liblikaid kandes inimeste fantaasia lendab, neid sätitakse ka varrukale ja isegi seelikutele," räägib Ojasaar.
Ta mainib, et kikilips-prossi luues lähtus vaid oma ideest ja kedagi ei jäljendanud. "Ma googeldasin ja kontrollisin, kas sellist kikilipsu on keegi kusagil teinud. Ei olnud. Mõistsin, et olen õigel teel. Tänaseks on KUMA liblikad teinud läbi suure arengu ja me panustame palju oma aega kvaliteedile. Samuti on meie jaoks oluline, et meisterdame neid keskkonnasõbralikult ehk kasutame nahajääke. Esmalt valmistasin ise neid liblikaid, kuid üks hetk hakkasin abilisi otsima. Täna pakume kodumaistele meistritele tööd ja oleme ka selle üle väga uhked. Hoiame käsitööd au sees!"

Kohtukutsed on õhus

Ojasaar nendib, et kena toote võib ju välja mõelda, kuid ise ei müü end mitte miski. "Panustasin väga palju oma ajast ja rahast visuaalidele, et inspireerida inimesi, kuidas üks liblikas võiks kinkida riietusele unikaalsust.. Korraga said liblikad populaarseks ja nüüd on hakatud neid mitme matkija poolt järgi tegema," ohkab Mari Ojasaar.

Ta ütleb: "Kahjuks ei mõista need, kes teise ideid varastavad ja ka analoogse brändi nime panevad, et nii lollitatakse klienti. Nad kasutavad KUMA meeskonna poolt tehtud töö vilju. "Kui keegi neist kopeerijatest hakkaks tegema näiteks lindudega või lilledega prosse, siis väga lahe aga paraku kopeeritakse detailselt just meie liblikate disaine."
Ojasaar lisab: "Tasub märgata, et KUMA disainitud liblikad on sellised, millest kõiki looduses ei leidugi ja nende valmistamise õigus kuulub juriidiliselt vaid meile. Seega võib iga kopeerija arvestada, et kohtukutse on õhus."

Kutsuge vargaid korrale!

Ojasaar mainib, et ka klient võiks arvestada, et teise idee kopeerija on tegelikult lihtlabane varas, kes kasutab edukaks saanud ideed ja lõikab vilju teise tehtud turundustöö arvelt. "Tihtipeale pole kopeerijad pakendile midagi panustatud, materjaliks võib olla hoopis plastik. Kui soovite olla kindel, et toetate ikka kunstnikku ja samuti meie ausaid käsitöömeisterid, siis vaadake, et KUMA kleebis oleks prossi tagaküljel." Samuti soovitab Mari Ojasaar kutsuda laatadel, kirbukates käivaid kopeerijaid korrale.
"Minu soovitus matkijatele: jätkake käsitööga ja olge ausad kunstnikud, maailm on lahedaid ideid täis. Kindlasti veel palju ideid, mida tasub realiseerida. On ikka suurepärane tunne, kui kui tead, et idee on aus ja sinu oma!"