«Inglased on leidnud üles minu aususe ja sügavuse, mida oma muusikaga edasi annan. Prantslased armastavad mu muusikat, samas ei möödu seal ühtegi päeva, mil ei tuleks komplimenti mu silmade kohta,» räägib lauljatar HANNAH, kes valmistub Inglismaa ja Prantsusmaa muusikaturul läbi lööma.

Sügisel tuleb Hannahil välja rahvusvaheline plaat «Everything Is Changing». Pealkiri maakeelde tõlgituna «Kõik muutub» iseloomustab hästi Hannahi (26) ja tema ärimehest abikaasa Ander Ildi (31) praegust elu, mil pidevalt ollakse sõidus.
 
Hannah tunnistab, et mõtleb aina enam välismaale kodu soetada, sest vajab oma armsat ja turvalist paika. Pealegi võib noor laulja nentida, et teda on välismaal tõeliselt soojalt vastu võetud. Hannah on nüüdseks andnud kontserte erinevates Inglismaa linnades ning publiku reaktsioon on olnud ääretult hea. Maikuus käis ta Inglismaad ja Šotimaad läbival raadiotuuril, külastas BBC raadiojaamu, andis intervjuusid ja esitas lugusid ka laivis.  Muide, BBC Wales’i tunnises raadioshow’s tegi saate produtsent Hannahile ettepaneku astuda edaspidi üles päris oma raadioshow’ga!

Esimene singel «You Are» on leidnud koha muusikakanalite MTV International ning VH1 programmis. Singli esitlusega samal nädalal toimunud Eesti-Inglismaa jalgpallimatši ajal kutsuti Hannah esinema legendaarse raadiomehe James Whale’i show’sse, samuti astus ta enne vutilahingut üles BBC 2-s Chris Evansi show’s, mis on maa popimaid raadiosaateid.

Ka Prantsusmaa ilmutab huvi Hannahi vastu. Esimene singel «I See» ilmub seal müügile 20. augustil, kuid seda võib leida juba Prantsusmaa raadiote playlistidest. Eelmisel nädalavahetusel toimusid Prantsusmaal loo videovõtted, mida jälgis kõrvalt Radio Azuri (Lõuna-Prantsusmaa üks suurimatest raadiojaamadest — toim) programmijuht. Koos singli ilmumisega toimub Prantsusmaal augustis ka kontsert.

Hannah mõtiskles just ühel päeval, mis põhjusel tema vanemad küll teda kunagi üheksateist aastat tagasi prantsuse keele eriklassi paigutasid. Ning taas tuli tõdeda, et kõik siin elus toimub mingil põhjusel. Hannah on Gustav Adolfi Gümnaasiumis keelt õppinud üksteist aastat ning seetõttu on tal Prantsuse turule sisenemisel kohe vähemalt üks trump olemas. «Prantslased on ääretult emotsionaalsed ja vaimustuvad kõigest. Kuuldes, et keegi nende jaoks kusagilt kaugest ja väikesest riigist alustab vestlust prantsuse keeles on nad tõeliselt lummatud,» kõneleb Hannah õnnelikult.
 
Kui tihti sa Eestis viibid?
Viimasel ajal vähem, aprillist alates vaid loetud päevad, kuid et mõnes riigis oma muusikaga läbi lüüa, peab ise kogu aeg kohal viibima. Inimesed tahavad sind näha ja kuulda, sinuga suhelda ja tutvuda. Lisaks kontsertidele ning intervjuudele käib tööga kaasas kõikvõimalikest üritustest osavõtmine, mistõttu ongi parem alustada ühest riigist ning sealt edasi liikuda.
Olete mõelnud ka püsiva eluaseme peale Inglismaal või Prantsusmaal?
Neid mõtteid tekib, sest reisimine on muutunud turvanõuete ja keeldude pärast üsna tülikaks, tihenenud on kohvrite hilinemised ja muud ebameeldivused. Hea, kui oma kindel koht ees ootaks. Mida kauem ühes või teises riigis viibid, seda enam igatsed oma väikeste igapäevaste toimingute ja traditsioonide järele. Näiteks armastan väga ise süüa teha ning seetõttu on ainult restoranides söömine minu jaoks parajalt kurnav. Samuti meeldib mulle, kui mind ümbritsevad minu väikesed armsad asjad, millel on minu jaoks sügav tähendus ja väärtus.
Kaua valmistusite Inglismaad ja Prantsusmaad vallutama?
Tegelikult on kõik siin elus üks suur ootus ja ettevalmistus millekski. Millal ja kuidas kõik täpselt alguse sai, polegi oluline. Muusikas ning artisti arengus ei ole midagi mustvalget või lihtsat, see on üks suur tervik, mis koosneb paljudest pisikestest kildudest, mis on vaja kokku saada ning kui selline seis on saavutatud, on asi valmis.
Millest see algab?
Muusikast ja soovist seda teha ning teistega jagada. Edasi toimub üks suur areng ning kogemuste hankimine. Siis paremad ja veel paremad mõtted, et kokku saaks üks kaunis kompositsioon lugudest. Siis tulevad inimesed, kes usuvad sellesse, mida teed ja soovivad olla sinu tegemistega seotud. Järgneb töö — mahukas, raske ja pingeline, kus on palju tõuse ja mõõnasid, ettevalmistust, trükkimist, marketingiplaane, õiget ajastust. Siis tuleb suhtlemine ja suhtumine — olla olemas ja anda endast maksimum. Edasi lähevad kõik need tegurid käsikäes. Kuid ka neid kõiki peab saatma lisaks inimeste igapäevasele tööle suur kogus õnne.
Millised on ootused?
Seni on läinud oodatust paremini. Sean endale kõrged eesmärgid, kuid vaatan maailma realistliku pilguga ega loo illusioone. Arvan, et kuigi väga palju sõltub enese tööst, suhtumisest ja pingutustest, on sama tähtis olla õigel hetkel õiges kohas.
Muusikailmas käib tihe rabelemine?
Vägagi. Raadiod mängivad vähemalt 75 protsendi ulatuses juba tuntud ja läbilöönud artiste. Uutele vallutajatele jääb vaid 25 protsenti eetriajast. Iga päev laekub Inglismaal raadiojaama uutelt artistidelt keskmiselt 100 lugu, millest enamasti 25 on väga head ning sobivad raadioformaadiga. Edasi tuleb mängu artisti meeskonnatöö. Kui hästi suudetakse artisti presenteerida, kui tugev on turundustiim ja kui veenvalt artisti materjal raadiomehe kõrvu jõuab.
Seega, tahan veel kord öelda, ühe loo raadiosse jõudmine ei käi Inglismaal sugugi nii, et keegi lihtsalt sõbralikkusest sinu vastu singli plaadimasinasse torkab. See on pikk protsess, mis ei pruugi esimesel korral õnnestuda.
Sul on siis eriti vedanud!
Minu jaoks on olnud üllatav ja armas just Inglismaa raadiote soe vastuvõtt. Seni võin öelda, et olen ainuke Eestist pärit artist, kelle loomingut selliselt kajastatakse.
Meeletult jõudu neelav ettevõtmine! Kumb teist selle mõtte peale tuli?
Ettevõtmine on võtnud väga palju aega ja energiat, kuid ma ei nimetaks seda ei ettevõtmiseks ega projektiks, vaid muusika on lihtsalt väga suur osa minu ja Anderi elust. Vajadus elus edasi minna ning oma tegemistega edasi toimetada on täiesti normaalne nähtus. Loomulikult on alati minu unistus olnud oma loomingut ka laiemale üldsusele tutvustada. Kuid ühel hetkel on asjad niikaugele jõudnud, et tunned eneses jõudu, oled omandanud piisavalt kogemusi ja tead, et nüüd on õige hetk käes. Ja siis lähed.
Kui palju teil raha on kulunud?
Selle küsimuse võiks tegelikult esitada Inglismaa plaadifirmale, kellega mul on leping. Kuid samas ei meeldi mulle rahast rääkida, sest mina tegelen muusikaga ning hoian vaimse ja materiaalse maailma teineteisest eemal. Üks asi on raha füüsiliselt, teine asi on inimeste töö, energia ning aeg, mida on väga raske rahaks ümber arvutada. Seega — arvan, et see otseselt nüüd kellelgi juurde ei anna, kui hakata mingeid numbreid nimetama. Kõik on loodud väga suure armastuse, pühendumuse ja hoolega, ning see on see, mis teeb plaadist erilise.
Milline on teie lõppeesmärk?
Eesmärk on, et mu looming jõuaks võimalikult paljude inimesteni, kelle jaoks see muusika midagi tähendab. Loodan, et saan palju kokku puutuda oma kuulajatega, et oma muusikaga nende hinge puudutada. Eesmärk on sõnum, mis kõlab minu lauludes ning leiab üles inimesed, kes seda sõnumit vajavad.
Parim kompliment, mille oled seni välismaal saanud?
Välismaal ei ole inimesed komplimentidega kitsid ja olen neid saanud omajagu. Muidugi on kõige tähtsamad ja väärtuslikumad just need komplimendid, mis käivad loomingu kohta ning tulevad inimestelt, kes on mulle tähtsad. Fännid on välismaal ääretult armsad ja heasüdamlikud.
Inglastelt on tulnud väga palju komplimente loomingu ja hääle kohta. Nad leiavad minus üles aususe ja sügavuse, mida oma muusikaga edasi annan. Prantslased on meeletud — nad lihtsalt armastavad ja naudivad, nad teevad kõike kirega. Prantslased armastavad mu muusikat, samas ei möödu Prantsusmaal ühtegi päeva, mil ei tuleks komplimenti minu silmade kohta.
On sul õnnestunud ka suurnimedega koostööd teha?
Olen teinud kaheksaseeriase fotosessiooni Inglise ühe kuulsama tippfotograafi Simon Fowleriga, kelle tööde hulka kuulub lugematu hulk fotosessioone vaid tippartistidest ja tuntud inimestest, seda kõike juba alates 1980ndatest. Inglismaal on iga vähegi endast lugupidav artist Simoniga koostööd teinud. Ja koostöö oli muidugi võrratu, sest sellist professionaalsust on raske kirjeldada. Samuti avanes mul võimalus esimene video — «You Are» — filmida tõeliste proffide käe all. Ben Cole ja Chrispin Buxton filmisid üles ka meil kinodes linastunud ning Oscari võitnud filmi «Last King of Scotland».
Kuidas suurprojekt abielule mõjub?
Oma töös oleme Anderiga partnerid olnud seitse aastat ning hoiame kaks asja lahus.
Millised on teie kui abielupaari jaoks tähenduslikumad hetked viimasel aastal, mil olete välismaal nii pühendunult koos töötanud?
Tähtsad hetked tuleb ise luua. Paljud hetked on seotud muusikaga. Kuna meie jaoks on tähtsuse mõtte väljend sarnane, ei olegi midagi erilist vaja, et hetked tähenduslikuks teha. Näiteks tunneme koos siirast rõõmu ja armastust iga kord, kui üle oma kodu ukse astume ning meie armsad loomad rõõmust meie ümber tiirlevad. Õnnelikuks hetkeks on vaja väga vähe.
Kas omavahelist vaidlust ka ette tuleb?
Me ei vaidle, vaid arutame, sest igal inimesel on seisukoht ning kui sa oled valinud kellegi töös oma partneriks, on tema seisukoht ka väärt kuulamist. Tavaliselt arutame koos variandid läbi ja teeme koos otsuse.
Mida teete, kui pinged pea kohale kogunevad?
Eks pingeid tuleb ikka ette ja tihti on kolmandad inimesed need põhjustanud. Mis siis ikka teha, tuleb kuidagi ennast maandada ja lõdvaks lasta. See, kuidas keegi end keerulisel hetkel laadida oskab, on juba iga inimese isiklik saladus.