«Normaalne inimene ei suuda minuga samas tempos elada,» ütleb suurärimees Urmas Sõõrumaa oma lähisuhete kohta. Urmas lähtub elus ja äris idamaistest õpetustest ja talupojatarkusest.

Kohtume Urmasega (47) tema värskelt valminud tennisehallis Tondil, kus valitseb esimese suurvõistluse eelne ärevus. Urmas on heas vormis ja täis võitlusvaimu. Ka tema rahamured on lahendust leidmas.
 
Kuidas su sportlik vorm on? Kui palju lõuatõmbeid teha jaksad?
Lähme proovime. Ma võin rahulikult viisteist korda tõmmata ka selle kasukaga. Kahe näpu peal paarkümmend toenglamangus surumist ehk kätekõverdust pole ka probleem teha.
Kust pärineb selline tahe?
Kõik on tähtede seisuga ülevalt paika pandud. 26. jaanuaril algas härja aasta ja ma olen tüüpiline härg, kes künnab vagu vaikselt ja pikaldaselt. Töökas, tahtejõuline ja sihikindel. Viljade kasvamine võtab vahel aastakese, mõnikord isegi viis-kuus aastat. Sodiaagimärgi järgi algas mul just uus kaheteistkümne-aastane tsükkel.
Mu eelmine sama pikk tsükkel läks võrdlemisi täpselt, nii nagu looduse märgid näitasid. Arvan, et järgmised viis aastat tuleb kõvasti tööd murda, siis on viljalõikus.
Kas tennises on kõik löögid selged?
Õnneks saab tennises ainult paremaks minna. Harjutan vähe, neli korda nädalas. Kuid oma võimlemisharjutused teen ära iga päev.
#end#
Kas midagi tai-chi-laadset?
Need on natuke Tiibeti või pigem idamaist päritolu harjutused. Mu elufilosoofia on sinnapoole kaldu. Nii tegevused kui ka füüsilised harjutused.
Kõige parem trenn on iseenda keha raskusega. Käisin kunagi ka jõusaalis, kuid nüüd naudin üha enam oma keharaskusega treenimist. Harjutuste kava koosneb kõikvõimalikest painutustest ja hingamisharjutustest.
Mida sa idamaade õpetustest omaks oled võtnud?
Vaata loodusesse, vaata taevasse ja ela nende märkide järgi. Mu põhispordiala oli karate ja sellega on seotud ka minu arusaamad. Õige liikumine, õige hingamine. (Urmas avab Postimehe, kus on foto elurõõmsatest hispaanlastest, ja ütleb: «Vaata sellel pildil olevaid nägusid, kui loomulikud ja vabad need on. Vaata, kuidas need inimesed seisavad, milline on nende õlgade asend ja millised on nende näod. Nad on kõik rahul, mugavad, mõnusad. See on positiivne pilt. Aga vaata seda pilti, Eesti inimesed on nii pinges.»)
Kuidas su põlved ja kõõlused vastu peavad?
Õige suhtumisega saab ka 60-70aastaselt elu nautida.
Sul on palju lapsi, järelikult pead pikalt vastu pidama. Mida sa neile kaasa annad?
Mida ma siin ikka kaasa anda saan! Proovin anda positiivset ja aktiivset ellusuhtumist ning võimalikult head haridust. Kaasa antud raha võib üks päev olla ja teine päev kaduda. Ma ei ole ühtegi oma last rahaga ära hellitanud. Kõik lapsed on hariduse saanud Audentese erakoolis ja need, kellel tiivad kannavad, üritan saata välismaale. Praegu õpivad kaks last Šveitsis: Luganos ja Zürichis. Lastest rääkides olen sõnakehv.
Kas nad on sulle öelnud, et kuule, vanamees, ära räägi meist meedias?
Ei ole öelnud ja ma ei ole ka mingi vanamees. Võin nendega koos näiteks diskoteeki minna ja keegi ei pea häbenema.
Kas nad sind tennises võidavad?
Ei, tennises olen parem.
Sa oled oma elus hulgaliselt naisi vahetanud.
See on niimoodi läinud. Ma ei ole sellise elustiili propageerija. Et minuga pikka aega koos elada, peab olema natuke eriline ja samasuguse kiire elutempoga isik. Normaalne inimene ei suuda minuga samas tempos elada.
Kas lihtsam on lahku minna?
See ei ole õigustus, vaid pigem tõlgendus. Mulle on soovitud töövarjuks tulla, aga ma olen öelnud, et töövarje peaks vähemalt kolm olema, sest minuga päev otsa ringi joostes võib üks noor inimene endale liiga teha. Mind on üritatud kujutada ka Hispaanias elava noore pensionäri või rantjeena, kuid ma teen 14-15 tundi päevas tööd. See sobib mu iseloomuga paremini.
Kas Hispaania maja on alles?
Müüdud. Pole vaja. Alati võib ka üürida ja see tuleb kordades odavam.
Sa ei tahtnud enam kinnisvara ori olla?
Jah, ei tahtnud. Ka mõnest autost olen loobunud. Võtan elu vabamalt. Hindan iseennast ja oma tööd. Ma sõidan hea, mugava ja turvalise autoga. Teisalt ei ole mul vaja ka odavat populaarsust, mille saavutaks vana ja logiseva autoga sõites. Mõned inimesed kiitlevad, et nad elavad tagasihoidlikult ja käivad poriste kingadega. Kuid vahel on ka nende teod samasugused nagu nende porised kingad.
Kuidas Genfi autonäitusel oli? Kas oli midagi huvitavat?
Automaailm on muutumas nii nagu kõik muugi meie ümber. Tõenäoliselt saab varsti ka bensiini tankimise asemel stepsli pooleks tunniks posti külge panna ja jälle mõned sajad kilomeetrid edasi sõita.
Kas su viimane tegu on Tondi tennisehall?
Ehitan eestlase kombel. Projekteerin, ehitan ja projekteerin siis ümber.
Inglismaal Londoni lähistel tehti tenniseakadeemia valmis 800 miljoni krooniga, meie loodame umbes 260 miljoni krooniga hakkama saada. Üritan abirahasid toeks küsida. Seoses Fed Cupiga tuleb valgustust, ventilatsiooni ja olmeasju ümber teha. Plats peab olema 40,23 meetrit pikk, valgustugevus 1200 luksi, lae kõrgus piisav ning ära tuleb mahutada paar tuhat pealtvaatajat. (25.-26. aprillil on Tallinnas vastamisi Eesti ja Iisraeli naiskonnad. Võitja pääseb Federation Cupi maailmaliigasse.)
Eesti tennis vajab tenniseakadeemiat ja selle baasil saab ehitada üles ka tenniseturismi. Läheduses ei ole ühtegi tenniseakadeemiat. Nädalane tenniselaager on maailmas väga levinud sporditeenus. Saaksime oma vabad lõunatunnid välja müüa ja pakkuda ka hotellikohti, spaateenuseid ja meditsiinikeskust. Samuti on sellises keskuses mugavam turniire pidada. Tipptaseme turniire ei saagi mujal korraldada nende tehniliste parameetrite pärast.
Mis on tenniseturism?
Tenniseturism on levinud nagu golfiturism. Inimesed reisivad ja kohtuvad oma sõpruskonnaga, lepivad omavahel järgmise turniiri kokku ning ühendavad nii kasuliku meeldivaga.
Hispaanias sattusin ühele turniirile, kus vanad olid tulnud Siberist, Itaaliast ja Ameerikast. Saadi kokku ning lepiti kokku juba järgmine kohtumine kuskil Lõuna-Ameerikas toimuval turniiril. Vaatad maailma ja mängid tennist.
Tenniseturniirile tulevad tugevalt üle keskmise maksevõimega inimesed, kes on tegevad äris või avalikus sektoris. Inimeste arvust on olulisemad loodavad kontaktid. Meil on iga kevad selline harrastajate turniir. Tänavu, 26.-29. märtsil osales sadakond mängijat, koos pereliikmetega tuli veel sama palju inimesi juurde.
Kui raske on profiturniiri Tallinnasse saada?
Võid välja panna miljonidollarilise auhinnaraha, kuid pead mahtuma ka sportlaste kalendrisse. Aastavahetuse paiku on turniirid Austraalias, praegu Ameerikas, siis liigutakse Euroopasse savi- ja muruväljakute turniiridele.
Keegi ei põikle lennukitega risti-rästi üle maailma, vaid turniirid peavad sobima sportlaste reisiplaaniga, olema nii-öelda logistiliselt paigas. Venelastel on Kremlin Cup ja St. Petersburg Open, kuid hoolimata väga suurtest auhinnarahadest konkureerivad ka need teiste turniiridega üle maailma. Tallinna turniir peaks sobima kalendrisse teiste Läänemere-äärsete võistlustega.
Mis on õnn?
Idamaine filosoofia soovitab kummardada, niikaua kui on veel kellegi ees kummardada. Kui enam ei ole, siis vaata selja taha ja äkki avastad, et teised kummardavad sinu ees. Ära tule oma minaga peale, ole alandlik, kummarda, teeninda. Mu põhiline tegevusvaldkond on teenindus. Minu jaoks on õnn see, kui saan rahulduse kellegi teenindamise kaudu. Vähemalt on see minu lemmik õnnedefinitsioon.
Kas sa oskad kummardada?
Jah. Kui mõned Delfi kommijad välja arvata, siis mul ei ole vihavaenlasi. Ma ei lähe kellegagi otseselt vastuollu, kuid kõigile ei saa ka meele järele olla. Neid, kellega olen sõjaga lahku läinud, on vähe. Neelan pilli alla ja kuulutan saadud kogemuse endale koolirahaks, kuid ma ei hakka rusikas taskus ringi käima. Küll loodus ise asja paika paneb.
Kuidas iseloomustad oma suhteid poliitikutega?
See kuulub samasse valdkonda. Suhtlen kõigiga, kuid ei lase kedagi endale liiga
lähedale. Kiputakse arvama, et ma olen suurepärane diilimeister, kuid see ei ole nii. Mind püütakse seostada suuresti Keskerakonnaga, kuid see tuleb rohkem Edgar Savisaare tugevast isiksusest kui minu kuuluvusest.
Meenub, et mõnda aega oli sinu äripartner Märt Vooglaid, kes oli pigem tuntud oma heade suhetega Reformierakonnas.
Muide, meie ühise firma tegevjuht oli Heiki Kivimaa, kes oli Isamaaliidu peakassiir. See oli suurepärane inimeste komplekt. Miski ei takistanud koostööd. Erakondlikkus ei tohi igapäevaelu segada. Erinevad maailmavaated peaksid inimkooslust täiendama.
Mida majanduskriisist arvad?
Viis aastat pimedust ja seitse aastat hämarat aega. Ma ei kiirusta Eestis oma äridega. Devalveerimist ehk õnnestub vältida.
Said ühe ettevõtte müüdud. Kas oli mõistlik tegu?
Väo Soojuselektrijaama müük Dalkiale oli ikka väike pingelangus praegusel keerulisel ajal. See müük oli tehingusse nii-öelda sisse projekteeritud. Muide, keegi ei märganud, et see oli ühtlasi ka kõvasti üle miljardi krooni suurune välisinvesteering Eestisse. Mäletan, et paar päeva enne seda oli mingil tähtsalt foorumil arutatud, et välisinvesteeringud Eestisse on praegu illusioon. See raha on otsene välisinvesteering Euroopa südamest.
Kas täpne number on läbi tulnud?
Ei ole ega tule ka. Täpsed numbrid on konfidentsiaalsed. Ka Falck Balticsi müümisel ei öelnud ma täpseid numbreid, vaid märkisin kirjas ühele väiksele kaasaktsionärile - kes oli juhuslikult Äripäev -, et müüsin oma osaluse ja ettevõtte turuväärtus ulatus 3 miljardi kroonini.
Sul on ikka olnud midagi müüa, kui rahaga kitsaks läheb. On see teadlik eduskeem?
Tark on nii teha. Oma elu ajal ei kavatse ma enam samasse majandusmulli lõksu astuda. Olen üht targalt käituvat inimest Eestis näinud. Jutt käib Ernesto Preatonist, kellel oli põhimõte mõistlikult teenides õigel ajal müüa. Ta ostis Rotermanni kvartali piltlikult öeldes kümne miljoni eest ja müüs mulle saja miljoniga ega üritanud miljardit püüda. Nii tuleb äri teha.
Ma ise ei raatsinud Rotermanni edasi müüa, kuigi mingil hetkel ostjaid oli.
Narva maantee alguses asuva ETK peahoone müüsid kiiresti maha?
Selle müüsin, sest oli vaja. Siis olime Märt Vooglaiuga veel partnerid ja sealt saadud raha läks ka Rotermanni kvartali ostuks.
Kas oled teadlikult majandusmullist eemale hoidnud?
Väga teadlikult ma seda teinud ei ole. Pigem on mul olnud õnne. Kuid ma ei usu ebaloogilistesse kasvutempodesse ja muusse säärasesse. Praegu ei seleta keegi ära, kuidas lasti Eestis tekkida selline mull, mis läheb elanikele paarkümmend miljardit krooni maksma. Kas need ilusate lipsudega haritud inimesed pankades, valitsusasutustes ja tagatubades tõesti kuhjuvaid riske ei märganud?
Sind kui kunagist Eesti Energia nõukogu esimeest on süüdistatud kuluaarides võõraste ideede omastamises. Kas oled Eesti Energia mõõduka kriitika all pärast Väo soojuselektrijaama rajamist?
Väo soojuselektrijaam on minu äia Priit Marani alustatud projekt. Pankur Indrek Neivelt võib kinnitada, et äi käis seda projekti pangas tutvustamas ja raha lunimas juba ammu enne, kui mina sekkusin. See projekt keerles aastaid Priidu peas.
Ma ei ole tõesti elektritootmise avastaja. Peale Narva katelde renoveerimise ei ole ma Eesti Energias ühtegi asjalikku projekti näinud. Ülejäänud on olnud täisudu: seasõnnikust elektritootmine, prügijaamad, Jordaania põlevkivi. See on udu. Kõik on sellel tasemel, et öösel unes nägin, hommikul koostan pressiteate. Energeetikas tehakse projekti teistmoodi: kolm aastat eeltööd ja alles siis mõtteavaldus.
Ma arvan, et tuumajaamade asukohtade pressiteade oleks pidanud tulema pigem majandusministeeriumist. Ma ei kritiseeri praegu Eesti Energia juhtkonda, sest Eestis ei ole muud «Eesti Energiat» peale aktsiaseltsi ja seal vastuolu ongi.
Mis on järgmine projekt?
Ma proovin Eestist välja vaadata. Siin ma vaid kordaksin ennast. Olen noolinud suuremaid turge. Näiteks olen mõnda aega mõelnud Ukraina peale ja tundnud, et olen hiljaks jäänud, sest sisenemise hind tundus liiga kallis. Praegu on sealne turg kõigi jaoks puhas. Kui ka nüüd ei ürita, siis ei tasu enam kunagi selle peale mõelda.