Evelin Ilves kirjeldas oma sünnipäevameeleolusid kolumnis nii: „Olin õhtuks paar sõbrannat külla kutsunud – mu kodurestorani kööki mahub reegleid järgides ka kuus inimest ilusasti ära – see aga tähendas, et üle kahe kuu valmistasin taas mõned peenemad pidulikud road. /.../ Ent sellist sünnipäeva, mis möödub puudutuseta, pole ma iial kogenud. Sõbrad seisid ümber laua pikkade vahedega ja pahvatasid korraga naerma. Me oleme jõudnud sinnani, kus isegi siis, kui keegi ei näe, peame ka parimate ja lähedasemate sõpradega reeglitest kinni. Oleme vist küpseks saanud! Juhuu!“

Ilmunud artiklit refereeris sõna-sõnalt, ilma ühtki omapoolset kommentaari lisamata, ka Kroonika, mida saad lugeda SIIT.

Kell 12.33 potsatas Kroonika ajakirjanike Messengeri postkastidesse Evelin Ilveselt järgmine kiri: "Kahju, et lugude refereerimisel olete läinud skandaalitsemise, halvustamise ja hävitamise teed. Väga destruktiivne ja valus taluda."

Olime tummaks löödud. Artiklit oli refereeritud faktitäpselt ja sõnadega, mida Evelin omakäeliselt oli kirjutanud. Ajakirjanik pöördus Evelini poole küsimusega, mida oleme valesti teinud? Ja äkki eksis hoopis tema, kutsudes pandeemia ajal külla sõbrannad, et väike sünnipäevapidu maha pidada. Evelin Ilves vastas, et tema ei ole midagi valesti teinud ja leiab pigem, et süüdi on hoopis Kroonika.

„Minu kolumni refereeringul on eksitav ja viha õhutav pealkiri,“ põrutab Evelin. „Mis pidu? Väljamõeldis ja vale. Kui paar sõpra tuleb läbi, võtab ampsu ja lööb klaasi kokku, siis see pole pidu. Kas te tajute üldse, kuidas “pidu” täna kõlab?“ kirjutas Evelin ajakirjanikule.

Nii et Evelin Ilves leiab arst-residendina, et tegi õigesti, kutsudes ajal, mil perevälised lähikontaktid on keelatud ja suhelda võib ainult 2+2 reeglist kinni pidades, endale külalisi? „Te olete oma halvustavad käigud juba teinud ja ma ei kommenteeri enam midagi,“ vastab Evelin Ilves.

Kutsusime Evelini rääkima tema sünnipäevaga seotud mõtetest, mida oleme valesti mõistnud, Kroonika uude veebisaatesse "Südamelt ära", aga vastu saime Evelinilt veel kurjemad kirjad. Endine presidendiproua kirjutab: "See ei käi nii, et üks käsi kallab soppa ja teisest tuleb puhast kulda, et räägi ausalt südamelt ära. Kroonika ja Delfi on selgelt vaenulike ja kõmule orienteeritud kanalitena näidanud, kelle südametunnistus ei ärka isegi üleilmse hädaolukorra korral. Järelikult seda polegi olemas. Eks igal oinal tule kord mihklipäev..."

Evelin jätkab vihaselt ja bravuurikalt: "Kroonika on Kroonika, mul pole midagi selgitada, olen kogu aeg reegleid täitnud. Piinlik, millega mõned ettevõtted end katku ajal teostavad. Ja seda teevad inimesed... haiglates töötatakse 24/7 üliraskete haigetega väga keerulistes oludes, samas teised lakivad küüsi ja kallavad solki. Ma ei edasta seda sõnumit personaalse süüdistusena. Kroonika taolisel väljaandel ilmuvad ju kõik refereeringud impersonaalselt. See on meediaäri, tige ja ablas..."

Pärast sellist suurt ja teenimatut vihapurset otsustasime küsida Ida-Tallinna keskhaigla seisukohta: kas oleme milleski eksinud, kui refereerisime Evelin Ilvese artiklit oma sünnipäevast? Küsisime arstkonnalt ka, kas võib koduseid sünnipäevapidusid praeguse erikorra tingimustes pidada ja kas Evelin Ilves käitus tulevase arstina õigesti, kutsudes sõbrannad külla ning veetes nendega lõbusalt oma sünnipäeva? Mil viisil ta tuvastas, et ükski tema külalistest polnud kokku puutunud koroonaviirusega? Kas nad kandsid maske ja kummikindaid, et viirus kontaktpindadel ei leviks? Ja lõpuks - kas avaliku elu tegelased, kel on palju jälgijaid, peaksid andma eeskuju koduse karantiiniga, mitte rääkima sellest, kuidas nad koduseinte vahel sünnipäevapidusid peavad?

"Antud juhtumist on resident Ilvesega tema juhendaja vestelnud. Meie patsientide ja kaaskolleegide ohutuse tagamiseks viibib resident karantiinis vastavalt juhistele," teatas Kroonikale Ida-Tallinna Keskhaigla kõneisik Inge Suder.

"Ida-Tallinna Keskhaiglas töötab üle 2500 inimese, sh 414 arsti, lisaks 60 arst-residenti ja kõik pingutavad selle nimel, et täita viiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud piiranguid ja meetmeid ning ka teisi Eestis kehtivad seadusi. Kuna töö haiglas on pingeline, eriti praeguses eriolukorras, siis vabal ajal me ühegi töötaja eraellu ei sekku," lisas ta. Tsiteerime siinkohal sõna-sõnalt Evelin Ilvest: "Eks igal oinal tule kord mihklipäev..."

Magdaleena haigla.Pärnu mnt. 104