Mis oli su esimene mõte, kui nägid Inno ja Irja blogist oma aktifotot? Kuidas need fotod internetti levisid?

Esimene mõte oli kuidas nende fotode tagamaid valijatele selgitada, et Inno ja Irja laimav sõnum kõlama ei jääks. Fotod levisid internetti arvatavasti fotograafi kaudu, kelle abiga ma need fotod tegin.

Kuidas tulevad karjäärile kasuks sellised fotod ja just sellisel moel enda eksponeerimine?
Ma ei oska ühtegi ideed välja käia kuidas need fotod karjäärile kasuks tuleksid, arvatavasti ei tulegi. Töötan praegu ja ka tulevikus selle nimel, et ennast teistmoodi eksponeerida. Kahjuks nooruses tehtud vigu enam parandada ei saa.

Mida sa arvad, kui sa volikokku saad, et kas kooli kõrvalt jääb aega Tartu linna asjadega tegeleda?
Ülikoolis käimine pole sedavõrd koormav, sest võimaldab paindlikku ajagraafikut. Kui saan tegeleda asjadega, mis mulle meeldivad siis leian selle jaoks ikka aega. Suur osa inimesi osaleb volikogu töös oma põhitöö kõrvalt, seega ma ei näe probleemi.

Keda sa näeksid Tallinna ja Tartu linnapeana?
Olen veendunud, et Tartus peaks jätkama Urmas Kruuse. Tallinnas on Reformierakonnal aga noor ja tegus Keit Pentus, kes on ainuke naislinnapeakandidaat. Usun, et kui pealinnas suudetakse saavutada koalitsioon siis oleks Keit vääriline linnapea koha võtma.

Mis on sinu esmane püüdlus Eesti paremaks muutumises, kui saad volikokku?
Et, Eestit paremaks muuta tuleb alustada oma kodulinnast Tartust. Valituks osutudes oleksin üks noorimaid volikogu liikmeid. Usun, et oma avatud maailmavaate ja tolerantse iseloomu tõttu suudan mõjutada linna juhtimist nii, et kõik elanikud ennast hästi tunneksid. Kui midagi konkreetsemat nimetada siis soovin Tartusse tuua uusi noortele suunatud kultuuriüritusi ja toetada alternatiivseid algatusi, millest võivad osa saada ka noored väljastpool Tartut.

Kas jääd pärast TÜ lõpetamist Tartusse edasi elama?
Kindlasti soovin jääda Tartusse edasi elama. Olen elanud mõnda aega ka Tallinnas aga Tartul on minu jaoks eriline tähendus. Tartu on mulle südamesse pugenud ja oleks väga raske sellest linnast lahkuda.

Kas lubaksid samasoolistelpaaridel seaduslikult abielu sõlmida? Lapsi lapsendada?
See küsimus ei puuduta nüüd kohalikku omavalitsust või Tartut kuid minu mõtted sellele teemal on järgmised. Jah, põhimõtteliselt lubaksin samasoolistel paaridel seaduslikult oma kooselu registreerida. Lapsendamine pole samas nii lihtne teema. Esmalt peab selgeks saama, et sõna homo ja pedofiil pole üks ja seesama. Kaks meest või kaks naist saaksid väga hästi lapse kasvatamisega hakkama. Lapsendamisega seoses tulebki eelkõige lapse huvidest lähtuda. Kas on parem kui laps peab oma lapsepõlve aastad lastekodus veetma või saaks ta omale kaks hoolivat vanemat ja turvalise kodu. Naiste puhul on eraldi küsimus veel kunstlik viljastamine.

Millisena näed meie ühiskonna vaadete muutumist seoses kõige sellega mis puudutab homoseksualismi tulevikus?
Ühiskonna vaated ei muutu üleöö, vaid selleks võib kuluda aastakümneid ehk siis üks põlvkond. Eesti ühiskond on pidanud iseseisvusaastate jooksul mitmete uute asjadega kohanema. Olgu selleks siis turumajandus, tööpuudus või midagi muud. Homoseksualism on samasugune uus nähtus, mida vanasti nagu ei eksisteerinudki. Tegelikul ma arvan, et kui inimesed näevad, et nende kõrval elab ka teistsuguseid inimesi siis aja jooksul tekib nende vastu mõistmine ja sellega leppimine. Leidke omale üks geisõber... Või kirjutage mulle.

Mis on Sinu peamised eesmärgid poliitikas?
Minu eesmärk on tõestada, et poliitikas löövad läbi ka inimesed, kes pole niiöelda poliitiliselt korrektsed ja laitmatu minevikuga poliitbroilerid. Suvel, käies Kopenhaagenis üleilmsel LGBT konverentsil, nägin seal palju inspireerivaid poliitikuid ja ühiskonnategelasi, kes hoolimata oma erinevustest on siiski tänu raskele tööle suurde poliitikasse jõudnud. Mina soovin nende eeskuju järgida.

Millised muutused tahaksid kindlasti ellu viia?
Suurem muutus, mis Tartu linnas peaks nelja aasta jooksul muutuma seisneb selles, et jalgrattaliiklust tuleks hakata lõpuks korralikult arendama ja eelisarendama.  Mina olen rahul siis kui jalgrattaga saaks ilma probleemideta ka talvel sõita nagu näiteks Kopenhaagenis.

Mida pead silmas oma kampaanialausega "Tartust saab eelarvamustevabam linn Eestis!"?
Meil Eestis ja ka ülikoolilinnas Tartus on palju eelarvamusi. Eelarvamusi teiste inimeste nahavärvi, rahvuse, puude, seksuaalse orientatiooni ja veel paljude asjade suhtes. Minu eesmärk on töötada selle nimel, et iga inimene tunneks ennast Tartus elades turvaliselt. Selleks on vaja erinevate gruppide vahel mingeid ühiseid huviseid leida. Selles vaimus volikogus tööle hakkangi.

Kuidas avastasid, et oled gei?
Sain sellest aru, et olen gei murdeeas, siis kui kõik oma seksuaalsuse avastavad.

Üks Soomes elav eestlasest reality`s kutt rääkis, kuidas isa ta hülgas 16aastaselt, kui sai teada, et ta on biseksuaalne. Kuidas sinu vanemad võtsid vastu uudist, et oled gei?
Minu vanemad olid ka alguses šokeeritud aga ajapikku on nad mind rohkem mõistma hakanud. Keegi perekonnast ega suguvõsast pole mind hüljanud, hoolimata minu sõnavõttudest meedias. Mul on selle üle äärmiselt hea meel.

Kas sul partner on?
Ei, hetkel pole.

Kui see võimalik oleks, kas kasutaksid partnerlus-suhte registreerimist?
Jah, kindlasti. Kui olen stabiilses suhtes ja aeg on õige siis ma ei näe põhjust, miks ma ei võiks seda teha.

Kas soovid tulevikus ka lapsi saada ja kasvatada?
Ma pole seda välistanud oma elus. Kui olen piisavalt kindlustatud, et oma lapsele turvalist ja murevaba keskkonda pakkuda siis teen seda kindlasti. Kõikidele emadele-isadele infoks, et kui teie poeg osutub geiks siis see ei tähenda, et te ei saaks enam lapselapsi.

Ma mõistan et olete geid ja uhked selle üle,minul isiklikult on sellest täiesti ükskõik ja mind te ei häiri, aga küsimus selline, miks te peate sellest nii suure tsirkuse tegema? Igasugu paraadid ja sellised üritused tänavatel? Te ei näe ju heteroid tänaval paraadi korraldamas, et olen hetero ja nii uhke selle üle, aga te igal võimalusel üritate kõigile kogu aeg raiuda, et olen gei, kas see on selleks,et ennast veenda selles, et olete geid?

Pride ehk geiparaad on minu jaoks tavaline meeleavaldus, kus inimesed saavad olla need kes nad tahavad. Teine väga tähtis asi on ühtekuuluvustunne, kui üle riigi ja ka väljaspoolt riiki tulevad inimesed kokku, et teineteist toetada. Eestis ma sooviksin, et paraadide raames avaldataks rohkem survet riigile, et pöörataks rohkem tähelepanu kitsaskohtadele seadustes, mis diskrimineerivad teisi tavapärasest erinevaid seksuaalseid orientatsioone.

Ennusta, millal geid saavad Eestis lapsi adopteerida?
Ma olen nüüd realist ja ütlen, et kümne aasta pärast.

Kuidas garanteerite oma tulevastele adopteeritud lastele erapooletu maailmavaate selgeks tegemise- ehk et on olemas omasoohuvilised ja vastassoohuvilised?
Ma leian, et selles pole midagi ülikeerulist. Kui tavalisest heteroperekonnast tulevad homod siis homoperekondadest saavad tulla täiesti normaalsed heteronoormehed või- neiud ning mina toetan seda nii palju kui saan. Siin pole tegelikult midagi keerulist.

Miks on homode hulgas levinud normaalsete inimeste (heterote) halvustamine? Näiteks lapsendamisküsimustest rääkides väidetakse alati, et "parem kaks armastavat homovanemat kui kaks joodikutest ja vägivallatsejatest heterovanemat"? Jättes kõrvale asjaolu, et ka homode hulgas on vähemalt sama protsent joodikuid ja vägivallatsejaid, ning et absoluutne enamik heterovanemaid on väga head vanemad? Miks tuleb teie poolt alati selline jõhker ja halvustav argument?
Jah, olen ka ise selliseid võrdlusi näinud aga Teie küsimuses on väike möödarääkivus. Tõesti, parem kaks homo kui joodik ja vägivallatseja aga mitte kaks joodikust homo. Eelkõige tuleks arvestada lapse huvisid. Last adopteerivad vanemad peavad vastama mingisugustele kriteeriumitele, olgu nad siis homod või heterod..

Puhtast uudishimust – kas geidel on komme teineteisele kohtingul lilli viia?
Minuteada ei ole, kuigi mulle on toodud küll.

Kuidas tuled toime negatiivse kriitikaga oma orientatsiooni suhtes? Kas see teema on Sinu arvates ületähtsustatud?
Väga lihtne taktika- südamesse tuleb võtta ainult positiivset ning kriitikast õppida. Ma arvan, teistsugune seksuaalne orientatsioon pole ületähtsustaud vaid lihtsalt lähenetakse sellele valesti. On inimesi, kes peaksid sõna võtma, kuid nad ei tee seda ja siis on kaks gruppi, kes teineteise võidu sellel teemal võitlevad ning meedia kajastab seda.

Millised on sinu hobid?

Kui õppimise ja poliitika kõrvalt veidike aega üle jääb siis tegelen meelsasti spordiga- käin ujumas ja praegu saab veel ka rattaga sõita. Ajaviiteks tegelen ka ajaveebindusega, kus saab oma mõtteid kirja panna. Samuti meeldib mulle kinos käia ja ostelda. Võib olla saaks hobide hulka lugeda ka erinevate e-rakendustega tutvumist ja nendega kursis olemist.

Millise motoga lähed elust läbi?
"Aja oma asja ja ära lase teistel ennast oma eesmärkidelt kõrvale kallutada"