«Kui sa elus midagi väga tahad, siis sa ka saad selle,» ütleb ooperilaulja Monika-Evelin Liiv. Tema on leidnud tee kuulsa Londoni Royal Opera House’i lavale.


 
Monika-Evelin (29) saabus Londonisse 2007. aasta septembris Jette Parker Young Artist programmiga. Aastake hiljem, detsembris 2008 mainiti ta ära Inglise ajakirjas Opera Today nimekirjas «Who is hot».
Aastavahetuseks sõitis Monika-Evelin tagasi kodumaale, täpsemalt öeldes oma uude koju Helsingisse. Ta on abielus Peterburi päritolu pianistiga ja töötab Soome ooperiteatris.
Kohtun Monika-Eveliniga Covent Gardenis Londoni turu kõrval. Ooperimaja vastas pakuvad vihmast hoolimata heatasemelist tsirkust isetegevuslased, kes panevad ka mütsi rahva hulgas ringi käima. Väljavalitud, kes ei pea vihma käes nuge loopima, aga töötavad soojas majas, nende seas ka noor eestlanna.
Milline on su tavaline päev?
Päeva sisustavad ooperiteater ja jõusaal, mis asub seal samas ümber nurga. Jõusaali lähen pärast tööd või siis kui tekib mõni pikem auk. Esimesel aasta oli meil isegi eratreener, kes õpetas, miks ja mida teha.
Mida trennis teed?
Sõidan jalgrattatrenažööril, jooksen lindil, body-buildingut väga ei tee, kuid laval pead sa olema vormis. Nii ei ole, et seisad ja laulad. Ma käin näiteks ka vehklemistunnis.
Kas ooperiteatris peab õieti vehklema?
Loomulikult. Ei ole võimalik, et mees-ooperilaulja ei oska vehelda. Ta ei ole ju tõetruu. Ta peab saama hakkama ning konkurentidega arved õiendatud. Laval muidugi.
#end#
Kas valdad ka pistodatorkeid?
Usun, et saan sellega hakkama. Vehklemist tuleb naistel harvem ette kui meestel. Mõõga kandmine on rohkem meeste töö.
Armastus ja kättemaks käivad käsikäes?
Eks need armastusstoorid on sarnased. Ma olen siin kõike saanud. Mida sa ikka oskad muud veel unistada, kui oled Covent Gardenis laulnud. Kui sa elus midagi väga tahad, siis sa ka saad selle. Ja kui ei saa, siis järelikult väga ei tahtnud. Londonisse tahtsin ma väga-väga tulla.
Kas sellest majast on palju õppida?
Põhikohaga on tööl koor ja balletitrupp. Väga palju on külalisesinejaid, oma ala tõelisi tippe. Super on olla selles majas ja kuulata oma eriala parimaid inimesi. Mul on võimalik vaadata proove, etendusi ja õppida. Ma ei pea selle eest maksma.
Mis programmiga saabusid?
Jette Parker Young Artist programm toob valdavalt väljastpoolt Inglismaad noori andekaid artiste kokku. Minu grupis on inimesi Leedust, Koreast, Lõuna-Aafrikast.
Iga aasta võetakse programmi uusi lauljaid, kes saavad kaheaastase välispraktika maailmakuulsas teatris. Programmi sponseerib hollandlanna Jette Parker koos oma abikaasaga. Nende perekonnale kuulub lennujaamade tax-free poodide võrgustik ja osa teenitud rahast paigutatakse ka heategevusse. 
Milline on sisu?
Meie pundis oli kuus inimest ja septembris võeti neli uut juurde. Kõik me saame ka pealavale. Nii väiksematesse rollidesse kui ka peaosadesse asendajatena. See ongi selline tuule tiibadesse lükkamise programm.
Oktoobris on uute staaride tutvustamine ja selleks tuuakse lavale ka uus ooper. Eelmisel aastal oli «Karu», kus mängisin Madam Popova’t. Üle-eelmisel aastal olin viies rollis, eelmisel tegin kaheksa osa pluss soolokontserdi. Ma olen esimene Eesti laulja, kes esineb Royal Opera House’s laval. Mu leping kestab 31. juulini 2009. Nii kaua olen Londonis. Pärast seda olen freelancer. Tulen siis, kui kutsutakse. See on ikkagi üks maailma  kuulsamaid teatreid, samas nimekirjas La Scala ja Metropolitan Opera kõrval. Londonis on ka muidugi teisi teatreid, mis on head.
Algus?
Algus oli mulle võõrastav, keegi ei oodanud vastust küsimusele how are you, mis otsetõlkes tähendab «Kuidas sul läheb?», kuid tegelikult on lihtsalt tere.
Turistina on siin võib olla tore, kuid argipäev on teine tera. Metroos peab poolteist tundi aega varuma, et New Malden nimelisest äärelinnast, mida londonlased peavad Korea linnaks, Covent Gardenisse jõuda. Ja juba õrn lumi põhjustab transpordis katastroofi.
Kas käid New Maldenis magamas?
Jah. Ma üürin seal tuba. Ma ei suuda lubada endale luksust üürida Londonis korterit. Ma olen õpilane. Eestis saaks sama raha eest hea kolmetoalise korteri.
Hommikusöögiga?
Hommikusöögita. Teen ikka ise. Inglise hommikusööki (vorst, oad, praemuna, praetud suitsupeekon – P.K.) olen selle aja jooksul vist korra söönud.
Kas reisid palju?
Mitte liiga palju. Darlington, Cambridge... Suvel laulsin Olgat Prantsusmaal ühel ooperifestivalil, aga olin ka kodus Tõrvas.
Kas tahad siia elama jääda?
Elada ma siin ei tahaks, kuid alati tahaks tagasi tulla ja külastada seda linna. Mulle ei meeldi vihm ja tuul. See niiskus ei ole lauljale hea. Suvi oli ka vihmane. Nad ei küta ruume eriti.
Kas inglise meest ei otsi?
Ei otsi. Ma olen abielus. Abiellusin Peterburist pärit venelasega, keda kohtasin Soomes. Vist aitab sellest teemast.
Kas ta tõi sulle lava taha lilli?
Me töötasime koos. Ta on pianist ja nii see läks....
Augustis laulan «Figaro pulmas», 16aastase poisi Cherubino rollis Soome Rahvusooperis. Aga Eesti (Monika-Evelin hääldab sõna Eesti väga soomepäraselt –P.K.) ole mulle tööd pakkunud. Rahvusooper Estonia ei ole huvi tundnud. Ma olen Estonia laval laulnud kaks korda ja Covent Gardenis 30 korda. Mulle oli kergem saada ühe maailma kuulsaima teatri lavale kui Estoniasse.
Kui oma maa ei hinda, siis eks teised hindavad. Nii vahel juhtub. Kuid suvel Saaremaa Ooperifestivalil olen kohal. Ma muidugi tahaks Eestis rohkem laulda, aga kuna pakkumisi ei olnud, siis otsisin mujalt. Võib-olla on mulle nii parem.
Kas Helsingis on korter ootamas?
Jah, maksame pangalaenu, nagu pool Eestit. Korter on teatri lähedal. Mees ostis selle. 
Helsingi ooperiteatri pargis on tohutult jäneseid.
Soomes on üldse tohutult jäneseid ja oravaid linnas.
Mis on neist saanud, kellega sa oled koos õppinud?
Ma õppisin Eesti Muusikaakadeemias klassikalist laulmist Mati Palmi juures. Tänu temale olen siin. Kuid ma ei tea, mis on teistest saanud. Mina lähen Soome laulma. Muide, ma ei ole muusikute perest, Tõrva lauluõpetaja Maie Kala pani mind laulma.
Mis kohad Londonis meeldivad?
Covent Garden. Hyde Park. Cambridge oli hästi ilus. Kunagi käisin siin turistina neli päeva ja nägin palju rohkem Londonit kui nüüd poolteise aastaga. Kevadel võtan Londoniga tutvumise ette.
Kas võtad ka eestlaste kohalikust elust osa?
Olen rohkem suhelnud soomlastega. Soome suursaatkonna inimesed käivad ikka minu etendusi vaatamas. Nad on kindlasti aktiivsemad ja tunnevad mu vastu huvi.
Kuidas sinu Londoni kamp läbi saab?
Hästi. Mõned jäävad siia ka. Need, kellel on pere siia tekkinud. Teised liiguvad edasi. Ma loodan, et mind ei unustata. Suurtes ooperimajades on plaanid ja lepingud väga pikalt ette tehtud. Mõnel staaril on juba ka aasta 2014 kinni.
Milline on üks korralik inglane?
Nad on kinnised inimesed, kes ei näita oma tundeid välja. Sa ei tea kunagi, mis nad tegelikult mõtlevad. Neil peab kõik olema polite — viisakas ja väga väljapeetud.
Rohmakus ei ole lubatud?
Ma arvan küll nii. Mulle meeldib lihtsus, see, et sa võid olla see, kes sa oled. Ma ei taha iga päev maski kanda. Inglastel on tihti mask ees.
Mis edasi?
Puhkan nüüd natuke. Sõidan kõigepealt Helsingisse, siis korraks Tallinnasse ja siis tagasi Londonisse.
K
Turistina on siin võib olla tore, kuid argipäev on teine tera.
Mulle oli kergem saada ühe maailma kuulsaima teatri lavale kui Estoniasse.
 
Monika-Evelin Liiv
Sündinud Tõrvas 26. detsembril 1979
Lõpetanud Eesti Muusikaakadeemia 2007
Läks Londonisse 2007
Laulnud «Carmenis» Mercedest, «Trubaduuris» Inest koos Jose Cura’ga, Madam Popovat  «Karus», Florat «Traviatas» koos Anna Netrebko, Dmitry Hvorostovskyga ja Renee Flemminguga.
 
Pildiallkirjad
Suurel laval
Monika-Evelin ooperis «Karu» madam Popova rollis, temaga on laval leedukast programmikaaslane Kostas Smoriginas härra Smirnovi rollis. Tegemist on Tšehhovi novelli järgi kirjutatud ooperiga
Foto RICHARD H. SMITH
 
Vihmane
Usutluse päeva ilm ei ole kõige meeldivam. Sooja on üks kraad ja Põhjamerelt puhub külm tuul. Monika turgutab end ühe cappuccinoga.
Tahaks Eestis laulda
Ooperilaulja leib on glamuurne ja vahel ka kibe. Monika-Evelin leiab hetkel rakendust Londonis ja Helsingis, kuid igatseb laulda ka Maarjamaal.
Hinnatud
Muusikaajakiri Opera Now kirjutab Monika-Evelinist: haaravalt atraktiivne, rikkalik ja kontrollitud hääl.