Suusaliidu president TOOMAS SAVI ootab lähenevalt MMilt kuldmedalit ning otsib oma kohta europarlamentäärina Brüsselis.  

Toomas Savi (62) jäi presidendivalimistel ülinapilt Arnold Rüütlile alla ning järgmistel valimistel ei plaani ta kandideerida. Kosutuseks on Toomas olnud suusaliidu president ja nüüd ka viis järgmist aastat Euroopa Parlamendi liige. Mees üritab sisse elada Brüsseli töörütmi ja arendada Eesti suusatamist. «Ootame kulda, ükskõik kes selle siis koju toob,» sõnab suusaboss vähem kui kuu aja pärast Obersdorfis algavatele maailmameistrivõistlustele mõeldes.  

Millised on meie meeste võimalused?

Viimane aeg on näidata MK-l pjedestaalikohta. Hooaeg on läinud rahulikult, kuid järjest tõusvalt. Nüüd on aeg ka tagavarakaarte näidata. Kui Andrus on nii võimas, kui ta tundub hetkel olevat, siis on ta maailmameistrivõistluste 50 kilomeetri favoriit number üks.

Mis ettevõtmisi planeerite lisaks suusaliidu juhtimisele?

Mõtlete Euroopa Parlamenti? Väga kiiresti ei ole võimalik endale kitsamat töövaldkonda leida. Europarlamendis on 732 inimest, kusjuures eelmisest koosseisust jäi alles 351. Need, kes seal on varem olnud, hoiavad oma positsioonidest kinni. Mul tuleb leida oma nišš. Mis selleks kujuneb, see võtab veidi aega. Kuid silmapiir selgineb iga päevaga.

 Varsti on ka Eesti presidendi koht vaba?

Ma olen oma valiku teinud, mis tähendab, et järgmised viis aastat tahan olla europarlamendi liige.

Aga siiski?

Ma ütlesin oma vastuse. Suusaliidu presidendina on mul piisavalt lisatööd. Meil on mõtteid seoses Tehvandiga, äsja suutsime lõpetada mitmeaastase jõupingutuse — sihtasutus Tehvandi Spordikeskus on ka juriidiliselt asutatud. Nüüd saame koos kultuuriministeeriumi ja kohaliku omavalitsusega oma tulevikukavasid paremini realiseerida. Torino olümpiale tahame viia ka Eesti lumelaudurid.

 Kuidas võtate osa Reformierakonna siseelust?

Ma võtan osa niivõrd, kui europarlamendi tööplaan seda võimaldab. Usun, et tulevikus üha rohkem Tartu piirkonna raames ja Lõuna-Eestis, kuna nädalalõpud olen kodus.

 Tartu meeste mõjuvõim on silmanähtavalt kasvanud?

Andrus Ansipi tõus on loogiline.

 Kes saab peaministriks? Kas Partsil lastakse lõpuni praadida?

See on poliitiline retoorika. Enamik taasiseseisvumisaegsete valitsuste peaministreid on troonilt sunnitud lahkuma nii kahe aasta piires.

Mida täna Brüsselis teete?

Täna, 18. jaanuaril, on päevakava järgmine:

10.00 Euroopa Komisjoni pressisaalis toimuv uue aastatuhande arenguprojekti teemaline arutelu;

12.00 kohtumine Eesti, Soome, Ungari ekspertidega soome-ugri alal;

12.30 töölõuna parlamendis soome-ugri ekspertidega;

14.30 telefoniintervjuu Tartu Raadiole;

15.00–18.30 arengukomisjoni koosolek;

19.00 ametlik vastuvõtt, kohtumine Aafrika riikide suursaadikutega Brüsselis.

Kas õhtud Brüsseli lähistel mööduvad koos Siim Kallasega?

Helistame sagedamini, kui kokku saame, kuid aeg oleks talle küll soolaleivale minna.

Kas teie korter on sisustatud? Kohvimasin ja tolmuimeja ostetud?

Üürisin sisustatud korteri, kus ka nimetatud kodumasinad on olemas.

(Kuuldavasti on mitmetel Eestist valitud saadikutel suur mure kodumasinatega, mida üksteisele laenutatakse–jagatakse — P. K.)

Kuidas tütardel läheb?

Hästi läheb. Vanem tütar Marit töötab juba aastaid advokaadina. Riin lõpetab sel kevadel Tartu Ülikooli sotsiaalteaduskonna avaliku halduse eriala.

Aga abikaasa? Käib ta teid vaatamas?

Oleme juba 28 aastat abielus ja usun, et ta on leppinud meie korrespondentsabieluga, millel on oma võlud. Ühel korral on ta ka Brüsselis külas käinud.

Kas Jaak Mae kõrge hemoglobiinitase on tõsine?

Jaak on seda ise ajakirjandusveergudel pikalt kommenteerinud.

(Mae vere hemoglobiinisisaldus oli Nove Mestos 171, kuid lubatud on 170 grammi liitri kohta. Seega sai Mae viiepäevase võistluskeelu. Mõne aasta eest oli sportlaste veres lubatud hemoglobiinitase 185, kuid seda piiri on tõmmatud allapoole, mis raskendab verega manipuleerimist — P. K.)

Kas veredoping on Eesti spordijuhtidele võõras termin?

Teoreetiliselt mitte, aga vaevalt, et spordijuhid nii professionaalse küsimusega tegelevad.

(Veredopingust hakati rohkem rääkima pärast Soome jooksja Lasse Vireni nelja olümpiakulda. Enne võistlust lisatakse sportlasele veri, mis on talt varem ära võetud, nii üritatakse saavutusvõimet kiiresti tõsta — P. K.)

Mida ootate Kristina ja Katrin Šmigunilt MMil?

Kristina ja Katrin on küll ühe peretiimi liikmed, kuid Katrin pole oma teed tippu tagasi veel leidnud. Seetõttu saame rääkida vaid Kristinast, kes oma tänavust hooaega alustas paljulubavalt. Tippspordis on aegumatuks põhiküsimuseks sportliku vormi ajastamine, ja kuidas see Kristinal hooaja teisel poolel õnnestub, selgub Obersdorfis.

Samal ajal on ta ikkagi hõbepronksine valitsev maailmameister — mina soovin kõigest südamest, et ta suudaks oma positsiooni ka seekord kaitsta.