Vatikani paavstipalee Clemensi saalis (Sala Clementinas) toimunud pidulikul sündmusel võtsid koos Arvo Pärdiga autasu vastu luteri teoloog, Strasbourgi oikumeeniliste uuringute instituudi direktor, professor Theodor Dieter ning katoliku teoloog, Bonni ülikooli emeriitprofessor Karl-Heinz Menke, seisab Arvo Pärdi Keskuse koduleheküljele postitatud teates. Piduliku tervituskõne pidas Joseph Ratzingeri fondi president Federico Lombardi ning tseremoonial viibis palju kõrgeid kirikutegelasi.

Püha Cecilia Rahvusliku Akadeemia koori (Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia) solisti, poiss-sopran Matteo Ruggeri esitusel kõlas ka Arvo Pärdi „Vater unser“, klaveril saatis teda helilooja ise. Teos on pühendatud paavst Benedictus XVI-le.

"Olen inimlikult väga liigutatud ja tänulik eelkõige teile, Joseph Ratzingeri, paavst Benedictus XVI fondi liikmetele, selle usalduse ja au eest. Inimesena niisuguse au vääriliseks jääda pole aga kaugeltki kerge ülesanne. See on suur väljakutse. Siin ei ole tegemist tavapärase austusavaldusega, millega võiks hoobelda," sõnas Arvo Pärt oma tänukõnes õhtusel koosviibimisel. "Ilma Püha Kiriku palveteta ei tule me selle ülesandega toime. Meie kallid, me vajame teie abi, ärge jätke meid nüüd üksi. Seda palume teilt."

17. novembril kohtusid preemia laureaadid lühikese visiidi käigus ka emeriitpaavsti Benedictus XVI-ga.

Paavst Benedictus XVI ehk Joseph Ratzingeri nimeline fond on preemiat välja andnud alates 2011. aastast ning seda preemiat on nimetatud ka Nobeli preemiaks teoloogia valdkonnas. Sellega tunnustatakse väljapaistvaid isikuid teadustöö eest teoloogias või sellega seotud teadustes, preemia võib pälvida ka vaimuliku sisuga kunstiloomingu eest. Arvo Pärt on esimene muusik, kes on Ratzingeri preemia pälvinud.