Maailma moe parnass ja Prantsusmaa tähtsaimad riiginäod kogunesid eile Pariisi südalinna Louvre’i palee ja Tuileries’ aedade juures asuvasse Saint-Roche’i kirikusse mälestustseremooniale, et jätta hüvasti maailma eliiti kuuluva moelooja Yves Saint Laurent’iga, teatavad välisagentuurid.

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy saabus tseremooniale koos oma eks-modellist kaasa Carla Bruniga, kes oli kadunud Saint Laurenti üks lemmikmodelle. Selleks, et riigipea osalemist võimalikuks teha viidi tseremoonia üks päev edasi. Kohal oli ka Pariisi linnapea Bertrand Delanoe, endine esimene leedi Bernadette Chirac ja rida valitsustegelasi.

Langetamaks pea mehe ees, kes 1960-ndatel aastatel muutis suuresti kaasaegse naise garderoobi, saabus kohale kogu moemaailma beau monde — Kenzo Tekada, Christian Lacroix, Hubert de Givenchy, John Galliano, Vivienne Westwood, Valentino Garavani, Jean-Paul Gaultier, Sonia Rykiel oma tütre Nathalie’ga ja mitmed tema lemmikud kuulsad eks-mannekeenid.

Esimestes ridades sarga kõrval seisid suure moelooja kõige lähedasemad inimesed — tema ema Lucienne Saint Laurent, kes oli suurimaks inspireerijaks, Pierre Berge, kes oli viimased 50 aastat Yves’i truuks saatjaks nii äris kui ka eraelus ja Catherine Deneuve.

Mälestustseremooniale pääses ainult kutsetega, sest kunstiinimeste kirikuks peetav Saint-Roche mahutab ainult 800 inimest.

Tseremoonial kõlas Saint Laurent’i lemmiklaulja Maria Callase hääl, kammerorkester mängis katkendeid Mozarti „Reekviemist”. Deneuve luges Walt Whitmani poeemi. Lähedane sõber Pierre Berge ütles järelhüüdes: „Sina ja Coco Chanel olite suurimad 20. sajandi moeloojad — tema sajandi esimesel poolel ja sina teisel.”

Moekeisri põrm kremeeritakse ning tuhk maetakse tema soovi kohaselt Saint Laurent’i Marokosse Marrakechis asuva lemmikvilla aeda.

1. augustil 1936 toona Prantsusmaale kuulunud Alžeerias Orani linnas sündinud Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent suri 1. juunil 2008 ajuvähki.