Vähki surnud südametemurdjal jätkus silmi vaid oma naisele.

Patrick Swayze ütles, et ta tahab surra nagu kauboi, saapad jalas. Texases üles kasvanud Hollywoodi südametemurdja veetis oma lapsepõlve metsikus keskkonnas. Tema isa oli ehtne kauboi, kes pani poja juba lapsena hobuse selga. Swayze'i hobid olid kuni pankreasevähki haigestumiseni rangelt mehelikud: ta taltsutas hobuseid, sõitis kiirete autodega ja sooritas langevarjuhüppeid. Patrick elas üle lennuõnnetuse kõrbes ning oli pärast kukkumist hobuse seljast mõnda aega altpoolt vööd halvatud. Lisaks võitles ta alkoholismiga ning suitsetas 60 sigaretti päevas, keeldudes sellest loobumast isegi pärast vähki haigestumist.
«Mul on niikuinii ainult viis minutit elada jäänud,» naljatas ta.
2008. aasta jaanuaris avastati tal neljanda astme pankreasevähk - eriti agressiivne haigus, mis taandub haruharva. Arstid ei andnud talle elulootust rohkem kui aastaks.
 #end#
Swayze veetis suure osa viimasest aastast, eitades energiliselt kurba prognoosi - kuid tegi siiski ettevalmistusi halvimaks. «Ma tahan elada, kuni nad leiavad ravi,» ütles ta. Paraku tema eluajal läbimurret ei toimunud, kuid ta elas kauem, kui arstid arvasid. Surres oli ta 57aastane.
 
Tõeline tööloom
Haigusest hoolimata jätkas ta tööd seriaalis The Beast, sõites kolm kuud oma New Mexico kodu ja Chicago vahet. Vahel olid tööpäevad 12 tundi pikad. Ta sai ka töö ajal keemiaravi ja üritas lihasmassi proteiinijookide abil kasvatada. Haigus aga süvenes.
Swayze'ile keemiaravi ei meeldinud. «Vähki ravides on meil ainult koopainimese relvad,» ütles ta. «Me üritame peletist mürgitada, aga kui suurt mürgikogust suudab keha taluda, enne kui ta funktsioneerimast lakkab?»
Tema trimmis keha alistus haigusele. Paari kuuga olid lihased kadunud ja alles jäi vaid kest. Ometi ei lakanud ta töötamast ning töö ajal ei tarvitanud ta isegi valuvaigisteid. «Töö ajal uimasteid ei tarbita,» teatas ta otsustavalt. «Ma ei saa võtta Hydrocodone'i ja Vicodini, sest see, mis võtab ära valu, tuhmistab ka aju.»
Viiekuuse filmimise jooksul oli ta haiguse tõttu mängust väljas vaid pool päeva.
Kui sari valmis sai, läks ta oma rantšosse ja pühendus mediteerimisele, loomade karjatamisele ja ratsutamisele. Ta jõi värskelt pressitud köögiviljamahlu ja püüdis end ravida kristallidega.
Juunis tähistasid Swayze ja tema abikaasa Lisa Niemi 34. pulma-aastapäeva. Paar kordas abieluvannet ja korraldas väikese peo, kuhu Swayze abikaasa soovil ratsutas uhke täku seljas.
 
Suur armastus
Swayze on alati olnud võitleja. Ta sündis kaheksa nädalat enneaegsena ja ta ema uskus, et ta ei jää ellu. Kuid iiri nunn, kes lapse emale sülle pani, ütles, et tal on otsmikul täht, mis tähendab, et tal on elus õnne.
Swayze'i isa oli kauboi, ema tantsuõpetaja. Peres kasvas viis last. Isa suri 56aastasena südameinfarkti tagajärjel ega näinudki oma poja tähelendu.
Tulevase abikaasaga tutvudes oli Swayze 20aastane ja Lisa kõigest 14aastane. Lisa oli teine naine, kellega ta lähedaseks sai. Ema oli nende suhte vastu. «Kui sa selle lapse ära rikud, löön ma su maha,» ähvardas ta.
Esimesel kohtumisel näpistas Swayze oma tulevast abikaasat tagumikust. Lisa vastas kõrvakiiluga. «Lisa polnud üldse nagu teised tüdrukud,» rääkis Swayze. «Kui ma oma Casanova trikke tegema hakkasin, pööras ta mulle selja ega öelnud mitte midagi. Meil oli palju vaikivaid kohtinguid. Aga niipea, kui ma avanesin, et rääkida, mida ma elult ootan, avanes tema ka. Ta on kõige targem naine, keda ma olen kohanud, ja ma leidsin, et see on vastupandamatult külgetõmbav.»
Veidi pärast Lisaga tutvumist kolis Swayze New Yorki ja hakkas balletitantsijaks. Lisa tuli talle New Yorki järele ja nad hakkasid koos elama - kuid ühise teki alla jõudis paar alles aasta pärast. «Ma pidin abieluettepaneku tegema enne kui meie suhte muutus nii tõsiseks, et me võisime seksida,» meenutas Swayze.
Nende suhe oli romantilisem kui Swayze'i filmid: Swayze on alati öelnud, et Lisa on kauneim naine, keda ta on näinud, tema parim sõber ja parem tantsija kui tema.
Veidi enne surma ülistas ta naist: «Ma ei pea kellestki nii palju lugu kui temast. Osa minust ütleb mulle, et ma ei oleks seda ilma temata suutnud läbi teha. Osa minust ütleb, et oleksin ehk siiski, aga kindlasti mitte nii elegantselt.»
 
Hollywoodi karid
Swayze sai kuulsaks 1987. aastal madala eelarvega filmis Dirtry Dancing. See oli esimene film, mille videot müüdi üle miljoni. Film teenis kokku üle 300 miljon i dollari.
1990. aastal vallutas Swayze koos Demi Moore'iga südameid filmis Ghost. Võtetel tunti teda kui töökat ja kohusetundlikku inimest. Eraelus põhjustas kuulsus aga probleeme. Swayze'ile ei meeldinud, et ta vajab turvamehi ka siis, kui peab toidupoodi minema. Kõmulehtedes sosistati kõrvalehüppest blondi strippariga. Kui Swayze valiti aasta seksikaimaks meheks, ütles ta, et tunneb end nagu «päeva kuningas» ja et abikaasa Lisa aitab tal jalgu maa küljes hoida. Lisa sai mehe fännidelt isegi tapmisähvardusi.
1990. aastal ja 2005. aastal katkesid Lisal rasedused. Paar tahtis väga lapsi, kuid seda võimalust neile ei antud. Swayze oli pahuksis alkoholiga ning laamendas pärast filmi Dirty Dancing esilinastust Londoni hotellitoas. Lisa ähvardas ta maha jätta, kui ta joomist ei lõpeta.
Swayze taltus alles siis, kui tema õde Vicky tegi 1994. aastal enesetapu. Õde kannatas depressiooni all ja võttis suure koguse valuvaigisteid. Veidi aega pärast õe matuseid läks Swayze võõrutusaravile. Vaevalt oli ta sõltuvusest vabanenud, kui juhtus järgmine õnnetus - hobuse seljast kukkudes murdis ta mõlemad jalaluud ja õla ning kaotas ühe sõrme. Arstid tegid tema keha mitme operatsiooni käigus uuesti korda.
Swayze on tunnistanud, et talle meeldis riskantne elu. Ta veetis üha rohkem aega oma farmis loomade seltsis. Paar kasvatas kariloomi, koeri ja Araabia hobuseid.
Hollywoodis hakkas Swayze teadlikult valima teistsuguseid rolle - filmis To Wong Foo,Thanks For Everything! kehastas ta transvestiiti ja filmis Donnie Darko pedofiili. Aastaid kandis ta kaasas kvartsi ja ametüsti, uskudes, et kividel on «raviv jõud» ja «hingeline väärtus».
Möödunud kevadel kirjutas ta kogu oma vara Lisa nimele. Ta palus, et ta maetaks isa ja õe kõrvale. Koos abikaasaga hakkas ta oma memuaare kirja panema.
Swayze'ile meeldis mõelda endast kui «metsikust mehest» ja «püssirohutünnist». «Minu sees elavad deemonid,» rääkis ta. «Ma püüan neid kontrolli all hoida, nad tapavad mind... Olen õppinud neid aktsepteerima. Sellepärast hüppangi ma lennukitest, surfin ja ratsutan. Ma testin oma võimeid.»
Hollywood jääb Swayze'i mäletama kui superstaari, südametemurdjat, põnevuseotsijat ja hullujulget seiklejat. Swayze ise ei tahtnud olla muud kui hea mees oma armastatud abikaasale Lisale.