Väsinud eurolauluvõidust ja «plagiaadiskandaalist», põrutas Pearu Paulus (34) lõunamaale. «Nädalaks ussipesast ära, naisega päikese kätte,» naeris ta laevale astudes.

#p2V#Kus Eurovisiooni järelpidu võidulaulutiimile lõppes?
Pidu eriti ei saanudki. Park Hotellis järelpeol andsime järjest intervjuusid, igaüks ise nurgas. Siis tuli hakata mõtlema varajasele tõusmisele, et jõuda hommikul «Pühapäevitaja» saatesse. Šampust natuke mekkisime, siis sõidutas Alar Kotkas — tema on alati kaine autojuht! — meid kodudesse. Sahlene’i ka. Vähenõudliku ja rõõmsa inimesena ei nõudnud ta meilt luksnumbrit hotellis, vaid peatus Alari ja Jana Hallase kodus.
Kas magada said?
Eriti ei saanud. Olin videosse võtnud eestlaste mängu Ungari korvpallikoondisega. Poole mängu pealt langesin sügavasse masendusse. Püüdsin uinuda, aga ainult rapsisin rahutult.

Kuidas naine kodus vastu võttis?#p3P#
Naine oli sõprade juures. Ta ei arvanud, et ma nii vara koju jõuan.

Millal jõudis teieni plagiaadi-süüdistus?
Kurb ongi see, et otse pole meid keegi süüdistanud. Lugesime, nagu kõik teised, ajalehtedest. 

Süüdistus paisati välja pärast teie võitu, aga «sahinaid» oli juba enne?
Meieni need ei jõudnud. Skandaalid on meedia leib. Varasematel aastatel on kuude kaupa nämmutatud teemal «ei tea, kas noor laulja eurolaval ikka välja kannab...». Sahlene’i puhul langes see põhjus ära, oli vaja leida midagi muud.

Mida Sahlene asjast arvab?#p4p#
Popmuusika sees olnud inimesena peab temagi neid süüdistusi absurdseks. Näiteks tollesama R. Kelly laulu salmiosast leiab sarnasuse Rootsi võidulooga «Take Me To Your Heaven». Oleme Alari ja Ilmariga kirjutanud ligi 70 laulu. Kui iga kord jääks mõtlema, et see jumala pärast ei langeks mõnes noodis kokku ühegagi miljoneist maailma lauludest, siis ei saakski ühtegi kirjutada. Kuulama peab tervikut, mitte sorima üksikutes nootides. 
Ines ja Tanel Padar on öelnud, et võitjal peab Eestis paks nahk olema.
Eks ta järjest paksemaks läheb.

Mis saab edasi, kas asi läheb kohtuskäiguni?
Arutasime seda teletiimiga, ärevuseks pole põhjust. Meie Rootsi kirjastaja tegeleb sellega, et kõik ametlikult ära lahendada. 

Kas mõne noodi ümberkirjutamine aitaks?
See tähendaks süüdistusega nõustumist. Praeguse seisuga me seda küll teha ei tahaks.
Peeter Saul kuulutas, et ausam oleks teil laul taandada, enne kui see pannakse rahvusvahelisel areenil suure kella külge.
Lugupidamisest härra Sauli vastu ei kommenteeri.

Dave Benton ütles aasta tagasi prohvetlikult: «Me võidame selle jama!» Kui kindlad olete teie, et võidate selle «dopinguskandaali»?
Kui «absoluutset» saaks juuksekarva võrra vähendada, siis — absoluutselt.

Kui kindlad Eesti-vooru võidus olite?
Kui pärast kõiki neid jamasid seoses laulja otsimisega laul salvestatud sai, tiksus kuskil ajusopis mõte: see pidi ju ennast lõpuks ära tasuma. Kui Sahlene’i leidsime, oli tänavusse Eesti eelvooru kindel tulla: olime looga rahul ja meil oli tugev artist.

Keda konkurendiks pidasite?
Ei kuulanud teisi lugusid, ei tahtnud lasta end häirida... Tegelikult on Eurovisiooni süsteem ju päris julm. Kirjutad laulu, kulutad sellele oma jõulud ja aastavahetuse. Ja siis võib igaüks, kes heaks arvab, välja öelda igasugu arvamusi. Punktide süsteem näitab jõhkralt, kes võitis, kes jäi viimaseks. Pean ennast üpris tugevaks inimeseks, aga Eurovisiooni masinavärki on üsna raske taluda.

Mis osalema sunnib, masohhistlik proovilepanek?
Oleme Eesti turul kaua tegutsenud ja siit on võetud, mis võtta annab. Otsime uusi väljakutseid, Eurovisioon on üks variant leida uusi sidemeid ja tööpakkumisi. Kuna võistlus toimub tänavu Eestis, on võimalused end promoda veel suuremad. Sõimata saab eestlastelt alati.

Kas netikommentaare jälgid?
Absoluutselt mitte! Kui kellelgi on mulle midagi öelda, tehku seda näost näkku! Aga kusagilt pimedast kobiseda ja saada mõnu oma tigeduse väljapaiskamisest... Ma ei loe anonüümsest internetist kommentaare ühegi teema kohta.
Internetis küsis keegi, miks te aastahitti «Ühega miljoneist» Eurovisiooniks ei hoidnud?
Korra käis see mõte meilgi peast läbi. Kuid tegime siis 2 Quick Starti uut albumit, sellega väljatulemiseks oli vaja tugevat hitti.

2 Quick Start tegevat kõike viimasel minutil?
See lihtsalt on nii. Ka sellepärast, et soovime parimat tulemust.

On see tõsi, et Ines sai «Runaway» demo sisselaulmiseks samal hommikul, kui see zhürii ette jõudis?
Arvasime, et see pole probleem. Terve sügis kulus oma albumi kokkumängimisele, oli tohutu hullu-maja.

Kuidas kolmikus Paulus-Laisaar-Kotkas töö on jaotatud?
Reeglina on meloodia minu ja harmoonia Ilmari rida. Alar on tugevaim produtsendina — selles, mismoodi lugu üles ehitatakse ja kõlama hakkab.

Kotkast saadab tujuka plahvataja kuulsus. Kas sul tuleb olla ka rahulik piksevarras?
Ka mina ja Ilmar plahvatame, kui vaja. Vaidlustes selgub tõde. Jätan inimestele vale mulje, pole ma ka alati nii rahulik tüüp. Nalja saab, ja eks me vahel kakle päris kõvasti. Juhtub, et mõnda aega üksteisega ei suhelda.

Milline oli viimane suurim lahing?
Viimati otsustas Alar bändist ära minna, kui kirjutasime Class Actile (Ines, Hedvig ja Maiken — toim) laulu «Lift Me Higher». Stuudio on meil Alari maja keldris, ta läks siis «üles koju» ära. Mõneks tunniks. Meie Ilmariga vaatasime siis, mida saame vahepeal kahekesi kasulikku teha. Päris jalad ristis teda ei oodanud.

Jana Hallas keedab perenaisena meestele süüa-kohvi?
Saame sellega ise hakkama. Kui laul teksti kirjutamiseks Janani jõuab, on kriitilisemad küsimused lahendatud.

Kas see teid ei häiri, et rahvas eelistas teist eurolaulu?
Publik nägi linnahallis, kui palju sõltub laulja lavakindlusest. Sahlene täitis kõik meie ootused. Võluv, särav, suurepärase häälega. Valib ˛ürii — niisugune on Eesti eurolaulu reglement. Olen sellepärast kunagi ka kaotanud ja nüüd võitsin. (Aastal 1995 võitis publikuhääletuse Pearu Pauluse ja Hedvig Hansoni duett «Kallim kullast», zhürii aga saatis Iirimaale finaali Silvi Vraidi — toim.)

Olid siis parajas eurovisioonieas, oli see valus kaotus?
Loomulikult olin kurb. Esimene eurolauluvõistlus, polnud nii karastunud kui praegu. Arvasin siis muidugi, et meile tehti ülekohut. Rohkem tuli lohutada Hedvigit, kes on hästi emotsionaalne inimene.
Tundus, et Sahlene suutis end publikule hinge laulda, tookord oli publiku vastuseis laulule «Nagu merelaine» suurem.

Kui hea lavanärviga laulja sa nüüd oled?
Üsna hea. Enne lavaleminekut pabistamine on jäänud aastate taha.

Kuskil lauluväljakul õllese publiku vilistamist ei karda? 
Pole nagu ette tulnud. Mõnel vabaõhukontserdil juhtub, et midagi lava poole visatakse. End segi kamminud inimsed on õnneks ka üsna ebatäpse käega.

Kuidas end Stockholmis Inese taustalauljana tundsid?
Ainuke mõte oli: kuidas vähegi Inesele tuge anda. Laul oli tüdimuseni läbi proovitud, seal polnud midagi pabistada. Isegi see ei muutnud asja, et raadiosaatjad aeti segi — mina kuulsin ainult Taneli, tema minu häält.

Mille taha Inese lubatud teine plaat on jäänud?
Küll see ka tuleb. Rootsi plaadifirmas Eden Records oli mõni aeg tagasi juhtkonnavahetus. Nüüd on uued inimesed paigas ja töö jätkub. Hiljuti oli meil sellest juttu meie Rootsi kirjastajaga. Kui aega saame, hakkame kirjutama Inesele uusi lugusid, et anda välja tema teine singel.

Kas te Inese peale vimma ei kanna, et ta teile «ei» ütles, kui te «Runawayle» teist lauljat ei leidnud?
Vaevalt. Proovisime teda tõesti keelitada, aga ta jäi endale kindlaks. Ütles, et ei taha enam seda meediakära, kui ta ei võida. Minu meelest on see staarisündroom tema vanuse ja väheste kogemuste juures liigne. Vastupidi, ta peaks igast suure lava kogemusest kinni haarama.
Sahlene’i võidust koorus välja moraal: ka Eesti lauljad peaks oma vormi rohkem treenima.

Palju sina näiteks häält harjutad?
Paraku järjest vähem. Kui aasta tagasi sai lauldud iga päev viis-kuus tundi, oli vorm väga hea. Kui nüüd juhtub rohkem esinemisi, kipub hääl väsima.

Tantsutunnid, jõusaalid?#p5p#
Tantsutunnis pole ma kordagi käinud. Ka jõusaalis ei suudaks end sundida, ebahuvitav. Mängin nädalas kolm korda hokit, annab väga hea füüsilise vastupidavuse.

Kellega hokit mängid?
Vahet pole, tunnen selles ringkonnas paljusid, võin iga kell jäähalli sisse astuda. Muusikute seas on teisigi hokihuvilisi: Raul Vaigla, Emil Rutiku, Toomas Vanem...

Kolme aasta eest asutasite sõbraga oma hokiklubi Unistars, kuidas sel läheb?
Praegu käib meil 54 poissi, vanuses 6–11. Rohkem küll veel vene perekondadest. Kuigi meil on ka juba kaks-kolm eesti klubi. Usun, et meie klubi viljad on kümne aasta pärast näha ja hoki on eestlaste hulgas siis väga populaarne spordiala.

Kas oma tuleviku seod siis rohkem hoki kui muusikaga?
Elan päev korraga.

Kaua plaanid veel laval olla?
Praeguses vormis mitte eriti kaua. Jõulude paiku pakuti teha üks unplugged-kontsert, väga huvitav oli. Ehk sealt edasi minna...