«Ma olen nooruses parasjagu pidutsenud ja pulli teinud, nii et selle koha pealt mul küll midagi ei kriibi,» ütleb popbändi 2 Quick Start solist Pearu Paulus. Keskeakriis pole tema hõlma veel hakanud.

2 Quick Start on Eesti moodsa tantsumuusika ikoon. Pearu (43) ütleb, et nende edu saladus oli õige ajastus. 90ndate alguses valitses kohalikul diskobiidi maastikul suur tühimik, mille nad täitsid ja edasine on juba kuulsusrikas ajalugu…

Pearu sõnul polnud neil vaja käia raadiotes mangumas, et palun mängige meie lugusid. Vastupidi, laule haarati lennult ja neist said kõvad hitid.

«Meie muusika populaarsus kasvas plahvatuslikult. Selle sees olles ei hoomanudki kõike. Nüüd, tagasi mõeldes, on aga küll vahel tunne, et vau! - päris lahe, et asjad nii läksid,» lausub Pearu.

2QS on endiselt kuum ja see on pannud bändi liikmed meeldivalt üllatuma. Et fännide tunded ei jahtuks, anti välja uus album.

2QS oli 90ndatel Eesti üks kallimaid bände. Kas see võimaldas mugavalt ära elada või pidite lisaameteid pidama?

No siis sai ikka mugavalt ära elada, lisatöid küll tegema ei pidanud. Saime võtta näiteks pangalaenu nagu enamus inimesi (naerdes). Eks reisida sai ka päris mitmetesse kohtadesse.

Pigem läheb elamine raskemaks tänapäeval. Kõik läheb hirmsas tempos kallimaks. Ei jõua selle järje peale saada. Aga arvan siiski, et Eestis on ka tänapäeval võimalik muusikuna ära elada. Peab olema teatud arv kontserte, sinu kirjutatud muusika peab kõlama raadios ja tarbijate sihtrühm peab olema suhteliselt lai. Nišibändiga on Eestis keeruline ära elada.

Kas muusikute peod on tänapäeval rajumad kui varem?

Seda ma ei oskagi öelda. Ma ei ole eriti pidudel käinud, eriti nüüd, noorte inimeste pidudel. Aga ma ei usu, et need väga muutunud on.

Ütleme ka nii, et kui muusikuna teed teistele pidu, siis endale pidutsemiseks eriti aega ei jäägi. Kus need peod võivad tekkida? Enamasti siis, kui on mingid ringkäigud, siis eksprompt korras võivad tekkida. Reeglina aga, kui järgmisel päeval on esinemine, siis on pidutsemine suht-koht keeruline, sest sa pead teatud arv tunde magama, et hääl ei kaoks.

{poolik}

Kas ööklubides esinemine on hakanud sind väsitama?

Jah, eks ta ole. Vahel on raske end õhtuni erksana hoida, aga see läheb üle. Kui juba laval oled ja inimesi näed, siis kaob väsimus hoobilt.

On ka selliseid hetki, kus mõned tunnid enne esinemist vaatad kodudiivanil telekat ning väga tahaks esinemise asemel hoopis filmi lõpuni vaadata. Aga need mõtted tuleb endast hästi kaugele peletada. Jõudu ja motivatsiooni annab teadmine, et ka teised poisid tulevad ning et teeme ühist asja. Ja üks hästi kange kohv aitab ka.

 

Sa oled oma muusikukarjääri jooksul olnud naiste seas ihaldusväärne, ometi olete abikaasa Katrega kakskümmend aastat koos püsinud. On see olnud keeruline?

See on täpselt nii, kuidas suhe on paika pandud. Meil on hea suhe, kus pole sel teemal probleeme olnud. Mida kauem oleme koos olnud, seda kindlam suhe. Aga see on selline teema, mille puhul mu abikaasa väga ei vaimustu, kui räägin.

 

Kas 90ndate alguses oli muusikuna keerulisem läbi lüüa kui nüüd?

Ütleme nii, et minu muusikutee alguses oli juba Soome saamine suur asi. Üldse siit välja. Toona oli läbilöömine oluliselt raskem. Praegu, Interneti ajastul, saab oma loo väga hõlpsasti veebi üles laadida ning kui see on geniaalne, võib see levida sekunditega üle maailma.

Arvan, et Eestis on praegu paar ambitsioonikat artisti, kes siis, kui neil veab, võivad maailmatasemel väga kaugele jõuda. Näiteks Kerli Kõiv on hästi andekas tüdruk. Mäletan, et kunagi, kui olin ühe lauluvõistluse žüriis, kus teda esimest korda laulmas kuulsin, siis oli kohe tunda, et temast tuleb midagi suurt. Ta oli juba siis igas mõttes artist valmis.

 

Mis on muusikamaailmas muutunud, võrreldes ajaga, kui teie alustasite?

Me olime pioneerid. Nüüd on sellise muusika tegijaid juba väga palju. Vahel tundub, et liigagi palju. Suhtumine muusikategemisse aga palju muutunud ei ole. Kui vaid see, et peale on tulnud palju selliseid noori, kes ei oma veel selget pilti ümbritsevast ega sellest, mida nad teha tahavad. Palju on neid, kelle suurim eesmärk on vaid laia maailma jõuda. Ingliskeelset mussi on praegu liiga palju. Eesti keeles võiks rohkem laulda.

 

Kas tänapäeval on võimalik üles astuda niisama suure koosseisuga, kui teil algusaastatel oli?

Muidugi on. Iseasi, kui palju on neid lavasid, kus nii suure koosseisuga üles astuda. Ega meil praegugi väike koosseis ei ole. Aga eks me püüame ära mahtuda.

 

Kui palju te aja jooksul olete pidanud tantsutüdrukuid vahetama?

On kahju küll, kui tüdrukuid peab vahetama, aga see on elu. Kõigepealt saavad tüdrukutest noored naised ja seejärel emad.

 

Sa oled pikka aega muusikat loonud. Kas loomingulist kriisi pole tekkinud?

Eks kindlasti on selliseid tundmusi vahel. Nii mõnigi lugu on kirjutatud n-ö vägisi. Lihtsalt tähtajad suruvad peale ja tunned, et ei ole rahul tulemusega. Aga üldiselt läheb see mööda.

Üks lugu, mille refrääniga sai korralikult pusitud, on «Once in a lifetime» (2000. aastal Inese poolt esitatud Eurovisiooni-lugu - toim.). Seal oli minutite küsimus, sest lugu oli vaja ära anda. Aga lõpuks, ma arvan, sai päris hea variant.

 

Sa oled 43aastane. Paljusid mehi kimbutab selles eas keskeakriis, mille käigus vahetatakse auto ja naine uuemate vastu. Kuidas sinuga on?

Auto on küll juba päris vana, jah. Aga ok, see oli nali. Madis Milling ütles hästi, et keskeakriis on pigem see, kui mees ühel hetkel tunneb, et tal on midagi tegemata jäänud. Ma nõustun temaga selles osas. Mina olen nooruses parasjagu pidutsenud, reisinud ja pulli teinud, et selle koha pealt mul küll midagi ei kriibi. Muus plaanis pole ka hetkel vajadusi mingeid vahetusi teha. Aga võib-olla see tuleb hiljem... (muheledes).

Ma arvan, et see on suht ülevõimendatud teema. Mõni ütleb, et mehel on siis keskeakriis, kui ta ostab mootorratta või tal tekib uus suhe. Ma nii suuri paralleele ei kipuks tõmbama. Võib-olla polnud sel mehel nooruses võimalik mootorratast osta? Ning kui nüüd on selleks võimalus, siis ei pruugi see alati seda tähendada, et ta eesmärk on tagaistmele tšikke saada.

See on küll muidugi õige, et Eestis päris palju mehi teatud eluetapis vahetab oma naise noorema vastu. Neid on oluliselt rohkem kui mõnes teises ühiskonnas. Aga siin on asi pigem selles, et Eesti on suhteliselt usuleige maa.

Samas on see väga individuaalne ning üldistada ei saa. Fakt on ka see, et inimesed võivad lahku kasvada ja milleks siis poolvägisi koos elada. Vaid ühise pangalaenu pärast hambad ristis koos olla pole küll vaja. Pigem liikuda edasi ja leida parem variant.

 

Te olete 2QS tiimiga igal aastal eurolaulu konkursil osalenud. Miks te sel aastal loobusite?

Meil oli vaja oma plaat valmis saada. Sellega oli päris palju probleeme, nii et «Eesti lauluks» ei jäänud hetkegi aega. See ei tulnud meil isegi kordagi jutuks. Selleks, et konkursile lugu kirjutada, peab sul olema väga hea artist, kellele seda teha ning kellesse uskuda. Kindlasti neid artiste Eestis ka on, aga hetkel polnud aega sellele mõelda.

 

Keda sa praegustest Eesti artistidest enim hindad?

Mul on Genialistide lagunemisest siiralt kahju. Mulle väga istus see, mis nad tegid. Paljude inimeste ja muusikute jaoks on hästi oluline just see sõnaline pool. Neil oli väga hästi tasakaalus nii sõnum kui ka muusika.

 

Milline on sinu lemmikmuusika?

Mul on väga vähe erilisi lemmikuid. Kui sa oled nii muusika sees, siis on su suhtumine sellesse teistsugune. Kui saad mingisuguse koguse noote kätte, siis tekib üleküllus ja sa hakkad vaikust hindama. Ma ei kujuta ette, mis mõjutaks mind näiteks kodus mõnda plaati peale panema ja seda kaminatule ees tugitoolis istudes kuulama.

 

Autos raadio mängib?

Eelistan autos vestlussaateid kuulata. See on mu jaoks kõige parem. Kui on aga mõni pikem sõit, siis saab ikka mõnda plaati kuulatud.

 

Milline on su kõige värskem autosse ostetud plaat?

Meil ostab autosse plaate abikaasa. Viimati tekkis sinna vist mingi Stingi kogumik.

 

2QS uue plaadi ilmumisest on räägitud üsna pikalt, aga see ilmub alles nüüd poelettidele. Miks?

Asja taga on väga palju erinevaid nüansse. Kohati oli selline tunne, et keegi väga ei taha, et see plaat välja tuleks. Kõik jõud olid justkui meie vastu. Näiteks kõvaketta purunemine, kus oli peal väga palju olulist materjali, mis kõik kaduma läks. Tuli sisuliselt otsast peale alata. Oli ka mitmeid arvuti süsteemirikkeid. Pluss veel see, et uuesti alustades mõeldi juba natuke teistmoodi teha. Nii see venis. Aga nüüd on ta lõpuks valmis.