Alkoholismi süvenemise ja sügava eneseotsinguperioodi põhjuseks toob ta kolm purunenud abielu ja eemaoleku oma viiest lapsest, kellest vanim on 42 ja noorim 9, kirjutab The Mirror.

"Hakkasin 2004. aastal mõtlema karjääri lõpetamise peale, sest mul sündis poeg Matthew. Mõtlesin, et teen seekord õigesti - ma ei vaja uut kuldplaati, tunnustust ega rahuldust. Tahtsin lõpetada muusika tegemise ja kasvatada oma lapsi. Kuid siis juhtus asju, mida ei saa kontrollida. Ma lahutasin ja pidin elama eemal oma lastest," rääkis ta.

Lahutamise järel oma kolmandast naisest Orianne'st hakkas Collins kõvasti alkoholi kummutama. "Ärkasin kell 11 üles, panin teleka käima, vaatasin kriketit, jõin pudeli veini ära," kirjeldab Collins oma masenduseperioodi, mida süvendas ka kõõlusevigastus ja närvikahjustus, mis takistab teda trumme mängimast, ning lõpuks ka pankreasekahjustus, mis tuli eri ravimite tarvitamisest.

"Ma polnud alkohoolik, pole kunagi olnud. Ma lihtsalt tegelesin mingil perioodil päevast päeva ainult joomisega," selgitab ta, et alkoholismi ta siiski ei põe ning on nüüdseks 18 kuud täiesti kaine olnud.

Asja on paremaks teinud ka asjaolu, et Collins oma bändi Genesisega BBC dokumentaali jaoks taasühinenud on ning peagi on oodata kunagiselt hittkollektiivilt ka uut albumit.