AIN HANSCHMIDT naasis äsja abikaasaga kolmenädalaselt puhkusereisilt Lõuna-Ameerikasse. Mees on soojas silmanähtavalt kosunud ning valmis rääkima ka ebameeldivatel teemadel.

Muuseas neist asjadest, mida pankurihärra ei soovinud veel aasta tagasi kommenteerida. Kuid ega hea tuju ei saa Ainil Eestimaalgi otsa lõppeda. Suurejooneline Tallinki Spa- ja konverentsihotell sai ka just avatud. Taas üks triumfikaar läbitud. Või pigem vahefiniš, sest maised jõud seda meest ei peata! Lakkamatu tegutsemine on tema kreedo. Ülearu targad või siis targutavad inimesed ei jõua ju suurte tegudeni, sest on kinni oma mõtteis.
Alustame intervjuud investeerimisettevõtte Infotari juhatuse esimehe ja laevafirma Tallinki nõukogu liikme Ain Hanschmidtiga värske spaa kuldseid kujusid täis pikitud basseini ääres. Lõpetame aga mõned korrused kõrgemal sigaribaaris Fidel, kust avaneb vaade pealinna pilvelõhkujate siluetile. 
Puhkusereisist, eriti Argentiinast ja Tšiilist, on Hanschmidt pöördes — euroopalik, sõbralik ja meeldiva hinnatasemega. Väisati ka Uruguayd, aga nagu märgib Ain, lööb aastaid valitsenud sõjaväelise diktatuuri tõttu välja selle riigi süngus ja igavus.
Argentiina kohta kuuleb pankurilt vaid kiitust: 97 protsenti elanikest on päritolult eurooplased, korterite hinnad on isegi heades piirkondades kolm korda odavamad kui Eestis. Inimesed on sõbralikud. Kui hakkad linna peal kaarti vaatama, siis astutakse ligi ja pakutakse abi. Ja mida kõike! Isegi Argentiina verivorst on superhea, kuigi tanguta. Tšiili on samuti fantastiline: kõrge elatustase, hea toit ja vein. Erilise õhinaga räägib Ain veinist, mida joodi nii-öelda kolme musketäri ajal Euroopas. Vana sordi nimi on Carmeniere. «Tõeline nauding on juua oma lapsepõlvekangelaste veini,» muheleb Hanschmidt, kes tõi kaks pudelit ka koju kaasa. Vanal Mandril nimelt see viinamari enam ei kasva!
 
Mida veel ostsid peale kahe veini? Aafrikast tuuakse sageli kaasa puust kaelkirjak.
Mälestuseks ostsin kivist pingviini, mille nokk on tehtud inkaroosist — see on Argentiina rahvuskivi... Argentiina on tango sünnimaa. Seetõttu ostsin Pedro Loria akvarelli «Tango», mis oli tõesti väga ilus.
Veel ostsin Mate teed, mis on väga tervislik. Teed juuakse pudelkõrvitsast tehtud tassist — kalebassest — läbi bombilla. See on lusikas, mida saab kasutada kõrrena.
Intervjuud loe edasi 20. märtsi ajakirjast