«Ma ei kujuta ette suhet, kus on kogu aeg pühapäev,» ütleb Tallinna linnapea tooli sihtiv Keit Pentus. Tema tülid elukaaslase Rain Rosimannusega on temperamentsed, kuid lõpevad kiiresti.

Keit (33) valiti juunis Riigikogu aseesimeheks. Naise kabinetti ehivad Konrad Mägi maal ja veidi kuuma päikest saanud Kalevi kommid. Elukaaslase Rainiga (40) moodustavad nad Reformierakonnas ja Eesti riigis mõjuka duo.
 
Oled sa õnnelik oma senise elu kõige kõrgema ametiposti üle?
Ma ei ole nii mõelnud. Õnnelikuks teevad pisut teised asjad kui positsioon.
 
Mis teeb õnnelikuks?
Õnnelikuks teeb see, kui näed, et su lähedastega on kõik korras. Et neil läheb hästi.
 
Kas sul on kihlasõrmus endiselt sõrmes?
Ikka sõrmes. Kus ta siis olema peab?
 
Kas võtad vahel ära?
Sõrmus on vahepeal poleerija juures käinud. Mul on komme rannas kive korjata ja see jätab sõrmusele jäljed. Vahel võtan selle ära, kui teen vanemate juures Viimsis aiatöid. Ikka põhjusega.
 
Sõrmusel säravad teemandid?
Ma pole nii põhjalikult uurinud. Vist küll. (Väidetavalt on tegu on juveelifirma Chopard sõrmusega sarjast «Happy Diamonds»  hinnaga umbes 40 000 krooni - Delfi.ee)
 
Kihlasõrmuse unustamisest kapiservale võidakse teha igasuguseid järeldusi...
Meil on Rainiga kõik hästi. Inimestel on vist palju aega teiste elu pärast muretsemiseks, aga ma olen meelitatud, et meie kooselu nii põhjalikult jälgitakse. Me oleme koos ja lahus pole olnud. Loomulikult on perioode, kus kõik ei ole väga lilleline. Oleme üksteist aastat koos elanud ja selle aja sisse mahub paratamatult erinevaid hetki. Ma ei kujuta ette suhet, kus on kogu aeg pühapäev. Vahel on ikka esmaspäev. Me oleme mõlemad kirglikud inimesed. Kui midagi jääb hinge kriipima või häirib, siis me tülitseme temperamentselt ja lepime kiiresti. Me oleme tavalised inimesed.
#end#
Kuidas tutvusite? 
Meid tutvustati eelmisel sajandil erakonna kontoris. Aga päris kohtumine oli aasta hiljem, üksteist aastat tagasi septembris. Oli üks vabam üritus, kus me jäime pikalt juttu ajama ja see oli põnev. Meil oli tol ajal, sügisel 1998, mõlemal teine elu selja taha jäämas või jäänud.
 
Kelle sa maha jätsid?
Ma nime ja isikukoodi ei ütleks. Temast on tänaseks saanud õnnelik perepea.
 
Sind huvitas rohkem poliitika ja poliitikud?
Ma ise ei olnud tol ajal poliitikas, aga see tundus väga põnev maailm ja seal liikuvad inimesed tundusid väga huvitavad. Ma olen väga õnnelik inimene, sest Rain on seotud sama valdkonnaga ja tänu sellele ka mõistnud seda, kui mu töö on kohati väga intensiivne. Lisaks on ta mulle väga hea nõuandja.
 
Kas te olete maksimalistid? Kas sul on näiteks pulmade suhtes terve nimekiri eritingimusi - mõis, kolmepäevane pidu, Dave Benton?
Sel juhul ma ei ole maksimalist. Mul ei ole selliseid soove. Kuid mingi ettekujutus on olemas.
 
Kas pulm peab olema seisusekohane?
Seisus ei kohusta. Aga kui tohib, siis ma väga detailidesse praegu ei läheks. Tahan, et kuupäev ja koht jõuaks inimesteni meie vahendusel kutse teel. Senikaua on see kindlasti saladus.
 
Kas poliitikukarjäär on sind eraelu arvelt ohverdama sundinud? 
Ma ei tunne, et ma oleks midagi ohverdanud. Kõik omal ajal. Ma muutuks väga rahutuks, kui tunneksin, et mingi osa elust jääb elamata. Ma arvan, et kõige paremini tulevad välja need asjad, mida teed armastusega ja sisemiselt teades, et tegu on õige asjaga. Siis loksub kõik paika. Lõpuks on tulemus hea ja keegi pole pidanud mingeid ohvreid kandma. Ma olen enda jaoks otsustanud, et teen selliseid asju, mis mind sisemiselt sütitavad, mida tehes tunnen, et hing on rahul.
 
Kas lapse saamise kuupäev on välja mõeldud?
Kas ma näen nii välja, et mul on elu lõpuni kõik kuupäevad plaanitud? Mul tegelikult ei ole sellist detailideni paika pandud salaplaani. Ma arvan, et selline külm ja kalkuleeriv elustiil ei käiks minu eluga kokku.
 
Sinu elustiil... Kuidas möödus näiteks su viimane nädalavahetus?
Sõpradega käisime väljas. Järgmine päev sõitsime maale sugulase sünnipäevale. Kui olen suhtlemisest väsinud, siis pigem teen sporti või võtan kätte raamatu. Eile alustasin näiteks Olavi Ruitlase romaani «Naine» lugemist. Üldiselt on mu nädalavahetused perekesksed, eriti väga aktiivsel perioodil.
Sel suvel olime koos Rainiga nädala Toscanas, Itaalias. Enne seda jäi mulle kätte ungarlase Ferenc Mate raamat Viinamägi Toscanas. Mõnusalt kirjutatud, kirjeldab suurepäraselt sealset õhustikku ja feelingut. See on lugu, kuidas inimene viib ellu oma unistuse ja ostab enesele viinamarjamäe ja raamatu lõpuks saab ka oma esimese veini valmis. Ma ei olnud varem Itaalias käinud, aga mulle meeldis -  rammestunud ja natuke laisad külad, päevalillepõllud ja lisaks kaks päeva Roomas ja Vatikanis, kus juulis valitses enesetapjalik kuumus, aga oli siiski vahva.
Meil ei olnud täpset plaani, aga Toscana paneb ise plaani paika. Ostsime sealt koju kaasa mõned head veinid, pasta ja parmesani juustu.
 
Kas tekkis mõni uus kulinaarne mõte?
Just eile tegime lõpu Itaaliast kaasa toodud pastavarudele, valmistasime pastat a'la Norma. See on Sitsiilia päritolu tomati ja ricotta juustuga lihavaba pasta. Armastan väga ka tomati mozzarella salatit, mis on hea lihtne. 
Värsket köögivilja saab Rotermanni vabaõhuturult. Rotermann on mu arvates hea näide hästi planeeritud piirkonnast. Uus väike turg tõi sinna majade vahele mõnusat elu ja elevust.
 
Vanalinna kodust ei ole sinna pikk maa.
Sel suvel olen vanalinnast eemal olnud. Sügis tuleb pingeline, üritan patareisid laadida. Olen kasvanud oma aiaga majas ja harjunud paljajalu hommikupäikeses jalutama ja varbad murus kohvi jooma.
Vanalinna kodu sisustame ja veidi remondime. See on 19. sajandi maja Pikal tänaval. Ostsime korteri otse omanikult. Enne elasime Kadriorus ja enne seda oli veel hulk üürikorterid. Pika tänava korter võlus esimese hetkega. Vaadet merele ei ole, aga korter on armas. Korterite osas olen harjunud usaldama oma esimest sisetunnet.
 
Kas laenukoormus hirmutab?
Ikka hirmutab. See on pikk laen, me ei saanud endale lubada lühikest graafikut.
 
Kas viskab üle, kui sa oma soojaarvet näed? 
Viskab küll. Ajab vihaseks, eriti kui mõtlen paari aasta tagustele arvetele. Usun, et suur hulk peresid, kes laenuga omale korteri ostsid, ei osanud oodata sellist soojaarvete kasvu.
 
Kuidas teie vanalinna maja sooja peab?
Ootame ühistuga juba mõnda aega linnalt ehitusluba, et soojustama hakata.
 
Mis sporti teed?
Aeroobset trenni - body tone, body bump. Suvel sõidan ratta ja rulluiskudega.
 
Kas Evelin Ilvest võidaksid rulluiskudel?
Ma ei usu. Ma ei ole võistlusvormile nii pühendunud.
 
Aga Siim Kallast võidad jalgrattaga sõites?
Ei ole proovinud. Ühel erakonna jalgrattamatkal olen küll käinud, aga seal ei kihutatud. See ei olnud veri-ninast-välja-üritus.
 
Kui tihti võib Toompeal nalja teha?
Surmtõsiselt ei saa kõike võtta, aga hea oleks veenduda, et seltskonnas, kus nalja visatakse, oleks kõigil sama huumorisoon. Riigikogus on väga erineva huumoritajuga inimesi.
 
Kas sa hoiad lahus poliitilise elu ja isikliku suhtluse?
Ei hoia, mul on lähedasi sõpru ka poliitikute hulgas. Mul ei ole nii jäika piiri, et siin lõpeb hobi ja algab töö või vastupidi. 
 
Kas su elu ja karjäär on lepase reega üles läinud?
Ma ei ole imeinimene. Ma olen tavaline inimene ja ka mul on keerulisi perioode ja raskeid perioode. Kuid ma taha neid hetki demonstreerida.
 
Kui jube on ööbida Toompeal?
Jube ei ole, aga siniste välivoodite peal keskmist kommuuni meenutavas toas pole ka liigselt mugav. Ööistungite ajal olid minu endisesse kabinetti sinised välivoodid üles pandud.
 
Naised ja mehed eraldi?
Mehed on öistel istungitel valdavalt valves või magavad graafiku alusel. On ka öiseid istungeid, kus naised lubatakse koju puhkama. Istungite juhatamine on jagatud kahe tunni kaupa. Nii ei pea üks inimene öö läbi istungit juhatama.