Liviko peadirektor JANEK KALVI leiab, et pohmelli kannatamine käib loomuliku asjana alkoholiga suhestumise ja selle tundmaõppimise juurde. Janek ise hoiab end peolauas tagasi, sest ei salli pohmelust.



Mõni aasta tagasi asendati legendaarne Liviko peadirektor Udo Themas (66) noorema põlvkonna juhi Janek Kalviga (34). Vestleme Janekiga veiniesitlusel, mille lõpuks on paljud testijad veidi ülemeelikus tujus. Kuid selleks ajaks on Kalvi lahkunud ja jutt aetud. Viinavabrikant soovitab üledooside vältimiseks mõõdukalt juua.

Kus sa tavaliselt veini maitsed?
Siin saada oleva veini sortiment on eelnevalt Livikos läbi maitstud. Korraldame koos sommeljeedega Liviko-siseselt sarnaseid üritusi. Ma osalen veini degustatsioonidel järjest harvemini. Päris suur hulk siin olevast veinist on minu poolt maitsmata.
#end#
 
Ei jaksa?
Jah, ei jaksa. Minusugune mees osaleb maitsmistel pigem eneseharimise mõttes, et saada veinist rohkem teada. Valikuid teevad mehed, kes on leti taga ja serveerivad.
 
Kas veini saadetakse kastiga tehasesse või tuleb ise Uus-Meremaale järele sõita?
Tavaliselt saadetakse. Kuid meie veini sisseostujuht käib ka erinevatel veinimessidel. Me saadame müügitiimi koolitustele Prantsusmaa ja Hispaania veinimõisatesse. Väga keeruline on veini müüa, kui sa ei ole näinud, kuidas viinamari kasvab ja kuidas veini tehakse. Seal on lihtsam inimestesse veiniusku süstida.
 
Veiniusku?
Tähtis on, et inimene, kes läheb kaupluse juhatajale veini pakkuma, suudab veenev olla. See parandab müügitulemust.
 
Kas puhkad ka vahel?
See on valus küsimus. Ammu pole käinud. («Nädalake vahel harva, aga siis ripub ta ka telefoni otsas,» täiendab kõrvalt müügidirektor Ragnar Kits.) Ma olen harjunud stressiga. Mulle tekitab stressivabadus stressi. Kui ma olen puhkusel, siis tahan vähemalt esimese nädala sündmustega kursis olla. Teadmatus tekitab stressi. See kõlab vist maniakaalselt. Normaalne inimene peab puhkama, siis on ta viljakam. Suudab rohkem.
 
Kas komandeeringus käid?
Neid on isegi liiga palju. Ühe ettevõtte ülevõtmine nõuab tohutut eeltööd. Liviko käive on aastaga ligi kahekordistunud tänu Läti ja Leedu ettevõtete ostule.

Kas suure tehase direktoril on ka isiklik elu?
On ikka, aga ärme sellest räägi. Tegelikult peab mööda maailma ringi kolama, otsima uusi kontakte ja ideid. Hea, kui ettevõttes keegi sellega kogu aeg tegeleb. Kasulik on saada ärilisi ja tootearenduslikke ideid väljastpoolt Eestit. Eesti on ju üks pisike turuke ja suuremad võimalused on peamiselt väljaspool seda. Paratamatult mõjutavad mujal sündinud ideed ja trendid ka Eestit.
 
Kas Herbert on vastulöök Jägermeisterile?
Miks mitte. See on kodumaine alternatiiv ürdilikööri sõpradele.
Eesmärk on teha tugev bränd, millel on oma elu ja identiteet.
 
Kas sa oled uus Udo Themas?
Pikaaegne Liviko peadirektor Udo Themas on väga sümpaatne ja tore inimene, temast rääkides tuleb alati hea tuju. Aga ma ei saa olla uus Udo Themas. Udo on Udo ja minul on omad vaatenurgad ja stiil. Udo oli Eesti tööstuse legend. Kahjuks näeme harva ja see on pigem minu süü.
 
Kas töö hakkab ka tervisele?
See hakkab ainult siis tervisele, kui ise lased hakata. Kui liiga harva puhkad ja liiga harva teed sporti. Ma püüan vähemalt natuke jooksmas käia, et pingeid maandada. Peaga töötajatel pidi jooksmine kõige paremini stressi maandama. See on omamoodi meditatsioonivorm. Alkohol hakkab ainult nende inimeste tervisele, kes sellega liiale lähevad ja kellel on eelsoodumus alkoholismiks.
 
Kas alkoholism on sotsiaalne probleem või geenides kinni?
Ma arvan, et sotsiaalne probleem. Kuid see muutub äärmiselt valusaks konkreetse isiku puhul, kui on olemas geneetiline eelsoodumus. Tavaliselt on sellised inimesed kas täiskarsklased või padujoodikud ja pelgalt esimene pits võib neile olla hukatuslik.
 
Kas endal on veinimõisad läbi käidud?
Ma olen paljudes käinud, nuusutanud atmosfääri ja suhelnud veinimeistritega. Joonud head veini heas seltskonnas ja lasknud seda hingust endasse, et mõista paremini veinimaailma. Muidu oleks väga keeruline aru saada, kuidas need inimesed mõtlevad, mida nad väärtustavad. Seda peab tegema, et olla veiniäris.
(Järgneb näide Hispaania vahuveinitehasest ja jutt vahuveini tootmise traditsioonilisest meetodist ja uuematest kiirmeetoditest.)
 
Veini maaletoomisega on Eestis kahjusid kantud. Mis on teie edu saladus?
Meil on pikk kogemus kange alkoholi alal. Oleme põhilised üksused — turunduse, logistika ja müügi — väga tugevalt tööle pannud. Me lähenesime veinile kontseptuaalselt. Panime paika väga täpsed eesmärgid ja tegevuskava ning palkasime asjatundlikud inimesed. Ma olen ju rohkem kärakaärimees. Ei ole mõtet sõita pinnapealsete teadmistega Prantsusmaale ja osta sealt hunnik veini ning hakata seda siin edasi müüma.
(«Meie jaoks ei ole vein põhiäri ja me ei taha sellega ratsa rikkaks saada. Teeme midagi uut ja huvitavat,» täiendab Ragnar Kits.)
 
Kas see on nulliga äri?
Kindlasti mitte. Tõsi, oleme lühikese ajaga investeerinud sellesse ärisse rohkem kui teised. Meil on ka jõudu rohkem investeerida. Liviko selge arengusuund on jäädagi veiniga tegelema.
 
Kunagi kurtis üks veiniärimees, et raske bisnis tood 38 krooniga maale ja 40 müüd edasi ja võitu ei jäägi.
Küsimus on sügavamates teadmistes. Kindlasti oli see tegelane lühiajaliselt selles äris. Peab teadma, miks klient eelistab mingit veini, eriti tuleb kursis olla restoranide soovidega. See sektor koolitab end sihiteadlikult.
 
Millega restoranid korrutavad?
Kolme kuni viiega, eriti soodsad kohad ka vahel kahega.
 
Kas on õige jutt, et lauaviina müüakse alla omahinna?
Ei ole. Liviko ei müü ühtegi toodet kahjumiga. See ei vasta tõele. Küsimus on oskustes ja efektiivsuses. Ka maht annab meile efektiivsust.
 
Mida arvad jutust, et Viru Valge tekitab eriti tugeva pohmelli?
Me ostame piiritust maailma tipptootjatelt. See on nende meeste jutt, kes pole Viru Valget ammu joonud või on siis hoopis kolm õlut alla joonud, natuke Viru Valget peale ja veel kaks šampust vahele.
See on kõige levinum eksiarvamus. Inimesed süüdistavad alkoholi, kuid peavad süüdistama enda tarbimisharjumusi. Jooma peab mõõdukalt.
Kui sa jood pokaali sampust ja pitsi viina, siis on järgmine päev jumalast hea olla. Kõik sõltub kogustest.
 
Kas soovitad juua vähe?
Jah, me soovitame juua mõõdukalt, see on alkoholikultuuri alustala. Mõõdukust on palju jätkusuutlikum ja otstarbekam propageerida kui lausjoomist.
 
Kas tead isiklikest kogemustest, mis on pohmell?
Mulle ei meeldi juua nii palju, et järgmine päev kehv enesetunne oleks, ning mulle ei ole kunagi meeldinud joobnuna uinuda. Tänu sellele ei ole nüüdseks aastaid pohmelli kannatama pidanud. Samas, loomulikult ma valetaks, kui ütleks, et ma ei tea, mis on pohmell. On juhtunud ka seda. Arvan, et pohmelli kannatamine käib loomuliku asjana alkoholiga suhestumise ning alkoholi tundmaõppimise juurde. Kuid õnnelikud on need, kes oskavad nii, et ei pea seda kunagi kogema. Tarvitage mõõdukalt.