Kõige kõrgem päevalill on 3,7 meetrit kõrge, aga selle õisik ei ole veel lahti, rääkis Koidule Laine Maasik (63), kes koos õe Eha Lapiniga (61) kasvatab tänavu päevalilli elus esmakordselt.

“Esimesed õied olid tumepunased, mina pole selliseid päevalilli varem näinud,” ütles Lapin. “Lugesin ära, ühel päevalillel oli 17 õienuppu.”

Eha Lapini kinnitusel ostis ta päevalilleseemned ühest Tallinna Selveri kauplusest. Mis sordiga tegu on, seda õed ei tea. Seemned panid nad mais potti ja mõne aja pärast istutati need avamaale.

Eelmisel aastal sirgus viljandlase Hans Aleksander Kuusiku aias üks päevalill 3,9 meetri kõrguseks.

Tartu Teaduspargi koduleheküljel avaldatud info järgi on päevalillede keskmine kõrgus 1-2,5 meetrit. Eesti teadaolevalt suurim päevalill kasvas 1997. aastal Tartumaal, kõrgudes 5,1 meetrini.

Kuusik pani taimede saamiseks mulda tavalised, närimiseks kasutatavad sihvkad. Mullu kasvatas Kuusik kokku umbes paarkümmend päevalille. Lilled pani ta potti kasvama aprilli alguses. Mai keskel istutas ta 10 sentimeetri pikkused taimed välja. “Väljas kasvasid need üle meetri kuus,” oli peremees uhke.