Gerli Padar lendas pühapäeval perega nädalaks Egiptuse kuurorti Sharm el-Sheikh. Soojale maale lennati reisifirma Novatours kaudu, kust enne reisi perekonnale kinnitati, et reisitõrkeid oodata ei ole ning Egiptuses on kõik hästi. "Kuna olime teadlikud, kuhu reisime, küsisime spetsiaalselt Novatoursi reisikonsultandilt üle, kas Egiptusesse on turvaline lennata. Meile teatati, et kõik on korras ning kinnitati, et tõrkeid ei ole," rääkis Gerli Publikule.

Erinevalt optimistlikust reisifirmast, on väliministeeriumi reisiinfo lehel eilsest soovitus "ohutuse eesmärgil vältida igasugust reisimist Egiptusesse", kuna "risk uuteks suuremastaabilisteks rahvarahutusteks Egiptuses nagu ka välismaalaste vastu suunatud terrorismioht on kõrgenenud." 

Mitte kuri aprillinali 

"Esmaspäeva varalõunal kell 12 tuli mulle Novatoursi esindajalt telefonile sõnum, milles anti korraldus kolme tunni jooksul asjad pakkida, kõik evakueeritakse!" meenutab lauljanna. Küsimusele, kas kuurordis või hotellialast väljaspool ka kuidagi ohtlik tundus, vastab Gerli eitavalt.

"Kõik oli rahulik. Kuigi meil ei olnud plaanis hotellialast väljuda, käis osa meie hotelli külastajatest väljas ja pidutseti hommikuni. Jutu peale, et Eestist tuli käsk evakueeruda, kehitati õlgu. Kõik hotellitöötajad olid hämmingus."

Hotellis viibis inimesi ka teistest riikidest, kellel eestlaste uudise peale samuti küsimusi tekkis. "Teised turistid hakkasid oma riigi välisministeeriumide ja reisifirmade kodulehekülgi vaatama. Neil oli kõik rahulik, ei ühtegi ohuteadet."

"Samuti seisab ka meie välisministeeriumi leheküljel kirjas, et reisida on küll mittesoovitatav, kuid mitte keelatud. Soovitati olla äärmiselt ettevaatlikud," lisab Gerli.

Vaid üks sõnum ja ei mingeid seletusi

Telefoni teel ei olnud võimalik Eesti Novatoursi tabada. "Lootsime, et lennujaamas on vastas Novatoursi Eesti esindaja, kes meile seletust annaks, kuid kedagi polnud. Novatoursi egiptlasest esindajale tuli evakueerimisuudis täieliku üllatusena ning ta ei saanud aru, mis toimub."

"Terve lennuk oli täis pettunud inimesi," lisas ta.

Novatoursi tegevjuhi Andree Uustali sõnul saavad reisifirma kliendid oma planeeritud Egiptuse puhkusereisid ümber broneerida. "Inimesed broneerivad oma reise ümber, enamik suhtub sellesse mõistlikult ja nad saavad aru, et targem on mitte tormata ohtlikesse piirkondadesse," sõnas Uustal 1. aprillil Delfile.

Uustal rääkis ajakirjandusele antud artiklis, et nad suhtuvad välisministeeriumi antud hoiatusse tõsiselt. "Meie usaldame sellistel puhkudel välisministeeriumit," tunnistas Uustal, kelle sõnul pole küll põhjust paaniliselt evakueeruda.

"Täna Novatoursi helistades paluti meil kõik küsimused reisi enneaegse lõppemise osas saata meilile," räägib Padar, kes loodab, et olukord laheneb kõikide osapoolte osas mõistlikult. "Me ei sea põhimõtteliselt kahtluse alla välisministeeriumi muret oma kodanike pärast ja Novatoursi tegutsemist, kuid reisikorraldaja oleks pidanud suhtuma juba kohapeal olevate puhkajate tagasitoomisesse paindlikult. Inimeste infosulus hoidmine ja SMS-i teel puhkuse lõpetamine on kliendivaenulik tegevus, mida üks soliidne firma endale lubada ei tohiks."

Gerli Padari ja teiste turistide küsimuseks, miks selline otsus vastu võeti ja miks ei osanud reisifirma tekkinud olukorda vaid poolteist päeva ette näha.

Kommenteerib Novatoursi tegevjuht ja juhatuse liige Andree Uustal:

"Välisministeerium teatas esmaspäeval, 31. märtsi õhtul, kõigile reisikorraldajatele ootamatult, et tõstis Egiptuse reiside ohutaset ning soovitab seoses suurenenud julgeolekuohuga Egiptuses vältida igasugust reisimist, sealhulgas turismikuurortidesse Hurghadasse ja Sharm el Sheikhi.

Sellest tulenevalt asuski Novatours kohe tühistama 1. aprillil Tallinnast Sharm el Sheikhi väljuvat reisi, samuti asusime koheselt otsima võimalust ka 30. märtsil Sharm el Sheikhi jõudnud reisijate tagasitoomiseks.

Erilennuki tellimine on keerukas protsess ja selleks võib minna mõnikord mitu päeva. Meil õnnestus saada erilennuk Sharm el Sheikh-Talliinn liinile 1. aprilli õhtuks. See paraku tähendas, et osade reisijate puhkus jäi üürikesesks ning seda meist olenemata põhjustel ehk vääramatu jõu tõttu.

Loomulikult on meil kahju, et paljude reisijate jaoks tõi ohutaseme muutmine kaasa rikutud puhkuse. Loodetavasti suudame leida klientide jaoks parima lahenduse, kuidas olukorda pehmendada.

Reisijate ohutus on Novatoursi prioriteet number üks ja oma sammudes lähtume just sellest prioriteedist. Olukorras, kus ohutase on tõstetud ja milles meie reisijad võivad suure tõenäosusega viga saada, tuleb meil tegutseda kiirelt ja otsustavalt. Me ei saa jääda ootama, kas käib kuurortis pauk või mitte. Reisijate turvalisus ei ole meie jaoks loterii. Sellistel puhkudel tuleb usaldada Välisministeeriumit ja nende konsulaarinfo kanaleid.

Kuigi kohapeal võib tunduda olukord roosa ja rahulik, võib see osutuda petlikuks. Sellisel ohutasemel võib üldpilt muutuda trööstituks tundidega ja eskaleeruda kiiresti. Kui juba tõsisem olukord käes, on turvalisuse tagamine klientidele raskendatud.

Kindlasti ei hoitud Egiptuses kohapeal olevaid reisijaid infosulus. Pigem oli olukord, kus liikus palju vastuikäivat infot ja klientidele tuli anda adekvaatset infot, lühidalt ja ilma liigse kõrvalmürata.

Oleme ka enne Egiptuse kriitilistes olukordades hästi hakkama saanud ja omame piisavalt kogemust, kuidas vastavates situatsioonides käituda. 2011. aasta revolutsiooni alguses oli Novatours esimene, kes reisijad kodumaale tagasi tõi ja lennud Egiptusesse peatas. Samuti tõime reisijad kiiresti kodumaale tuhakriisi ajal.

Turismisektor on olnud Egiptuses läbi aegade üks väljapaistvamaid. Samuti on see sektor sealse majanduse üks mootoreid. Kahjuks varjutab süvenev terrorismioht Egiptuse turismindust üha rohkem. Peale 2011. aasta revolutsiooni on Egiptus läbi raskuste ennast korduvalt jalgadele soovinud upitada, kuid kahjuks on edu olnud üürike ja siseriiklik julgeolek taas murenemas."