1600 elanikuga Provence’i külas Collobrières’is on frangi kasutuselevõtt ärile ainult kasuks tulnud. „Uskumatu, kui palju franke inimestel kodus on,” ütles kingitustepoe omanik Dominique Cardi. „Nüüd saavad nad neid kulutada,” vahendab The Times.

Tegemist on ka protestiga. Vana värvilise raha vastu, millel on kujutatud Prantsuse rahvuskangelasi, tuntakse nostalgiat ning selle taas väljailmumine soojendab nende südameid, kes kurdavad, et Pariis, rääkimata Brüsselist, on liiga kaugel.

„Pärast euro kasutuselevõttu on hinnad kohutavalt tõusnud,” ütles 41-aastane Cardi, kes müüb kohalikke tooteid, nagu glasuuritud pähkleid või oliiviõli. „Muidugi on tore reisida teistesse maadesse ilma vajaduseta raha vahetada, aga nii mõneski mõttes on asjad pärast euro kasutuselevõttu halvemaks läinud.”

„Kuidas saavad 27 riiki teineteisega kokku leppida?” küsis küla peaväljakul asuva restorani omanik Remy Fages. „Võibolla saja aasta jooksul.”

Prantsuse pank vahetab franke eurode vastu 2012. aastani. Collobrières’i elanikud loodavad franke nii kaua ka vastu võtta.

Kui vanad inimesed surevad, leiavad nende lapsed tihti vanu rahatähti nende madratsite alt.