Sel kevadel on paljud küllap märganud - meie president Toomas Hendrik Ilves on oluliselt salenenud ja tõeliselt heas vormis! Kui Evelin (41) pole viimase kahe aasta jooksul oma sportlikust elustiilist saladust teinud, siis Toomas Hendriku (55) treeningprogramm on siiani justkui hästi hoitud riigisaladus.

Meediaväljaanded alates Postimehest kuni uudisteportaalini Delfi on kajastanud Toomas Hendriku ootamatuid välkvisiite Eesti väikelinnade jõusaalidesse ja ujulatesse, kuid need on vaid killud tervikust. Näiteks põikas härra Ilves teel Tallinnast Otepääle Eesti lipu 125. aastapäeva tähistamisele läbi Paide spordi- ja tervisekeskusest, teinekord jälle, Tartus käimas olles, ujus ta Aura Veekeskuses.
Toomas Hendriku põiked tervisekeskustesse annavad märku sellest, et ta treeningprogramm on täpselt paika mõõdetud ja motivatsioon treenida sedavõrd suur, et selleks peab avanema võimalus isegi siis, kui ta on teel ametikohuseid täitma. Võiks ju arvata, et president käib lihtsalt kangi rebimas, ujumas, ja sinna vahele mõõdab mõned kilomeetrid sörki, ent - presidendipaari lähimas suhtlusringis pole enam mõnda aega saladuseks, et Toomas Hendrik juhindub juba pool aastat eeskujulikult siinmail veel tundmata treeningprogrammist. Valmistusi sellega tegelemiseks alustas president eeltreeningutega tasa ja targu juba ülemöödunud sügisel, sest nagu meeste puhul ikka - naine võib küll tagant torkida, kuid tegudele tõuseb mees ikka alles siis, kui endal asja vastu tõsine kirg tärkab.
President pole aasta algusest peale tarbinud ka tilkagi alkoholi, mis on tekitanud segadust ürituste korraldajais, kel tavaliselt kulub vähemalt viis minutit, et šampanja-klaasi asemel leida riigi esimesele mehele näppu klaas vett...
#end#
Treenib nagu sõjaväelane
President on avastanud enda jaoks programmi, mis on maailmas tuntud CrossFit`i nime all. Kodulehekülg CrossFit.com nimetab seda jõutreeninguks, mis kasvatab ühtaegu nii lihaseid kui ka aeroobset vastupidavust. Erinevates etappides võetakse läbi erinevad lihasgrupid ning aeroobsemate harjutustega treenitakse vastupidavust. Näiteks esimeses etapis tehakse kümme kätekõverdust, teises kakskümmend kükki, kolmandas etapis hüpatakse minut aega hüppenööriga ja neljandas tõmmatakse kümme korda lõuga. Tempo on seejuures kiire ja intensiivne.
Taolisi harjutusi tehes suureneb märgatavalt vastupidavus. Kui CrossFit`i näpunäidete järgi treenida pikemat aega, ilmneb ka erinevus - kui võtta aega esmakordsel harjutuste sooritamisel, ning seejärel paari kuu möödudes, on muutus tulemuste paranemise suunas hämmastav. CrossFit`i harrastanud on isegi imestanud, et harjutuste sooritamiseks kuluv aeg on paari kuu möödudes vähenenud ligi poole võrra!
CrossFit'iga tegelevad näiteks sõjaväelased ja professionaalsed sportlased, iseäranis võitluskunstide harrastajad. See ei ole aga kaugeltki selline treeningprogramm, millega ühel hommikul ärgates siirast soovist ja kangest tahtmisest tegelema võiks hakata. CrossFit'i rajale saab suunduda varem treenitud inimene. Seetõttu asuski president eeltööd tegema juba sügisel 2007.
President luges CrossFit'ist juba kuus aastat tagasi New York Timesist, kus tollal sellest uuest treeningmeetodist suhteliselt skeptiliselt kirjutati. Nüüdseks on sel meetodil aga Ameerikas suur hulk innukaid järgijaid.
Evelin on oma tutvusringkonnas avaldanud, et president teeb CrossFit`ist oma versiooni, pehmemalt. Ka tegi president enne umbes aasta aega kardio- ja jõusaalitrenni. CrossFit`iga alustas ta nulltasemelt - väike arv kordusi kõige kergemaid harjutusi.
CrossFit`ile eelnev kardiotreening on kaasatud mitmetes tegevustes, nagu näiteks korvpall, ujumine, jalgrattasõit, jalgpall, poks jne. Selle tulemusena alaneb südamelöögisagedus ja vererõhk puhkeseisundis, suureneb lihasvastupidavus, paraneb ainevahetus, väheneb keha rasvaprotsent, alaneb stress. Muidugi mõista kaasneb sellega energialaeng, et tegelda igapäevaste toimetustega.
«President on viljakas muld, sõidab jalgrattaga, käib jõusaalis. Saab aru, et vaimse töö tegijale annab tund sporti vastu kaks tundi säravat tööaega,» lausus Evelin Ilves mullu septembris ühele tabloidile.
 
Erki Nool kiidab presidendi programmi
Olümpiavõitja Erki Noole teada pole CrossFit Eestis levinud - tema tuttavate sportlaste seas küll mitte. Küll aga sarnaneb Noole sõnul see metoodika, mida tema oma sportlasekarjääri jooksul ettevalmistusperioodidel kasutas, suuresti CrossFit`i treeningvõtetega: «See tähendas hästi palju harjutusi, mida ma tegin suhteliselt intensiivselt väikeste pausidega,» seletab Nool. «CrossFit`is on ju enam-vähem sama põhimõte.»
Tema treeningprogrammi tõid enne olümpiavõitu CrossFit'ile analoogsed põhimõtted sisse treenerid Greg Richards ja Daley Thompson.
«Kui vaatasin neid harjutusi, siis... Mis siin maailmas ikka nii palju üllatavat on! Nägin palju selliseid harjutusi, mida olen ise oma spordikarjääri jooksul teinud,» räägib Erki.
Igal juhul peab Erki CrossFit`i efektiivseks, ning seda just tänu programmi intensiivsusele ja harjutuste kordustele: «Kui treenida kas või erinevaid kõhulihaste gruppe, siis tihti tehakse näiteks kolm seeriat, kümme kuni kakskümmend kordust seerias, mis on selline ilus vaba aja veetmise vorm ja annab küll meeleolu, aga erilist efekti mitte. Kui tahad efekti saada, pead vähemalt paarsada kordust tegema. Aga paarsada ühele lihasgrupile on keeruline teha. Siis peadki varieerima erinevate harjutuste vahel.»
Kuigi president saatis Noolele isegi CrossFit.com internetilehekülje, ei saa Erki end presidendi sportlikuks nõustajaks, ammugi mitte treeneriks pidada.
«President saatis mulle tõesti selle lingi. Võib-olla ta teeb iseseisvalt, aga igal juhul president seda metoodikat kasutab küll,» kinnitab Erki. Olümpiavõitja ja praegune Riigikogu liige ütleb, et kui ta kuidagi Ilvest ka juhendab, siis ehk kuigivõrd Evelini kaudu, kes käib koos Rannavolle tüdrukutega tema juures trennis. «Eks ma, jah, läbi Evelini olen ikka rääkinud... Evelin on ka trenni teinud, temagi on analoogset metoodikat saanud kogeda.»
Nool ise üritab trenni teha kaks korda nädalas vähemalt poolteist tundi ühtepanu. «Ikka intensiivselt. Mul ei ole nii palju aega, et lihtsalt uimerdada. Aga CrossFit`i juures meeldibki mulle see, et põhimõtted on seal paigas,» kiidab Erki. Iseäranis mõnus on Noole sõnul seda ala suurema pundiga harrastada. «Seal on tegelikult üsna rasked harjutused, aga kui sul on nelja- kuni kuueliikmeline punt, kellega kogu aeg koos teha, on lihtsam pingutada kui üksi. Palju siis on neid, kes viitsivad, nii et kõht krampis, üksi masohhistlikult näiteks viissada kõhulihast teha? Aga pundis teed ikka ära.»
 
Šokolaad pole keelatud
Ega's midagi, diivanikaunistused, maast lahti! Toomas Hendrik on näide sellest, et alustada pole kunagi hilja. Kui Evelin on koolipäevil tegelnud iluvõimlemise ja tantsimisega, mistõttu lihasmälu aitas tal libedamalt treeningute juurde naasta, siis president pole oma elus peale ujumise intensiivsemat sportlikku tegevust harrastanud. Ka suitsetamise hülgas ta lõplikult alles 40ndate eluaastate lõpus, enne tütar Kadri Keiu sündi, seega ligi seitse aastat tagasi. Kuigi vahel on siiani väga head ujumistehnikat valdav Ilves kroolinud meres nii kaugele, et isegi teda saatnud ihukaitsjad on naastes väsinud, on president oma tutvusringkonnas tagasihoidlikult tunnistanud, et tal pole elus olnud paremat vormi ja lihaseid kui nüüd, 55aastaselt!
Evelin pole end kunagi dieediga piinanud, ta on vahel isegi õhtuti hilisel ajal käe šokolaadi järele sirutanud. Siiski jälgib presidendipaar oma toitumisharjumusi.
«Aga ma ei ole ka enda vastu julm,» kinnitas Evelin mullu Kroonikale.
Ilveste köögis toimetab ETV hommikuprogrammist tuntud tippkokk Indrek Kivisalu. Nii nagu on Evelini eeskuju ja utsitamine tõuganud Toomase treeningsaalidesse rassima, lähtub Kivisalugi lossiköögis presidendiproua näpunäidetest ja tervislikest toitumisharjumustest. Evelin on Kroonikale antud usutluses rääkinud, et oluline on see, mida ja millega koos süüa:
«Mul on kaks põhimõtet - valku ja süsivesikut koos ei söö, sest üks vajab seedimiseks aluselist, teine happelist keskkonda, s.t näiteks liha ja kartulit, vorsti ja leiba,» seletas Evelin. «Teiseks, pärast kella nelja aeglasi süsivesikuid ma ei söö - need on pasta, kartul, riis ja leib. Valget nisujahu ja suhkrut väldin. Ja veel - ma ei söö kunagi poetoite, kiirtoite, poolvalmistehtud pakendatud asju, ei joo koola- ega gaseeritud jooke. Ja meie peres teab kõige häälekamalt pesamuna Kadri Keiu, et hamburger on ebatervislik ja kartulikrõpsud suisa mürk. Ma ei häbene seda kõvasti öelda. Meie tervis on meie endi kätes. Nagu ütles üks minu hea sõbranna ja tohter - autole te vaatate küll hoolega, mida paaki valate, miks küll endale lubate solki sisse kallata?»
Evelin tunnistas sedagi, et ta kokkab ise suure rõõmuga ja üle kõige armastab ta teha kooke!
 
Lou Reedi tervislikkus üllatas Evelini
Evelin, kes on Tartu Ülikoolis tudeerinud arstiteadust, on teinud viimastel kuudel mitmeid avaldusi tervise ja vormi teemal, sealhulgas ka ülekaaluliste tohtrite aadressil. Hiljuti külastas ta San Franciscos sotsiaalprojekti «Glide», mis kuulub ühe partnerina San Francisco linnavalitsuse programmi. «Glide» on ellu kutsutud 40 aastat tagasi ning keskendub puudust kannatavate inimeste abistamisele ja sotsiaalsele rehabilitatsioonile. Üks osa selle tegevuses on vaestele toidu jagamine. Menüü koostatakse tervisliku toitumise põhimõtetest lähtuvalt. Evelini arvates peaks tervislik ja tasakaalustatud toit olema kättesaadav igale inimesele, sõltumata elatustasemest.
«Tähtis on harjutada lapsi ja noori õigetest toitumispõhimõtetest lugu pidama, seetõttu tunnustan tublisid inimesi «Glide'is», kes on rajanud oma keskuse katusele köögiviljaaia, mida lapsed ise
harivad,» sõnas Evelin San Franciscos.
Kui Lou Reed Eestis esines, kohtus presidendipaar rockilegendiga privaatselt õhtusöögilauas. Evelin avaldas hiljem tutvusringkonnas imestust selle üle, et kui meediast on jäänud mulje, et muusikud visklevad pahede küüsis, nagu alkohol ja uimastid, siis aastakümneid hiina võitluskunsti taiji'd harrastava Lou Reedi puhul võis täheldada, et ta jälgis piinliku täpsusega, mida sööb. Sama tervislikku suhtumist olla Evelin märganud ühel teisel õhtusöögil, kui nad Toomasega enne Robert Frippi ansambli kontserti Tartus ülikooli aulas einetasid seal kaasa teinud R.E.M.i bassimehe Bill Riefliniga.
 
Treenimine ei jää raha taha!
Kuigi toitumine on oluline, on liikumine tähtsam. Erki Noole sõnul kostab aeg-ajalt ikka kurtmist - oi, ma ei saa ju trenni teha, kõik selleks tarvilik on nii kallis!
«Metsaalused ja pargid ei maksa midagi, tossud saab 500-600 krooniga, nii et trennivõimalused on ideaalsed,» leiab Erki. «Natuke peab teadmisi olema, aga kui inimesed kasutaksid kas või seda Cross-Fit'i kodulehte, siis saab päris hea ülevaate, millest oma erinevaid treeningprogramme kokku panna ja kuidas treenida.»
Erki arvates on Eestis asjad mõtlemise koha pealt veel paigast ära. «Kui vaatame näiteks Inglismaal kõiki neid eksklusiivsed treeningklubisid, nagu meil on näiteks Status Club, siis tegelikult ei ole küsimus üldse treeningklubi seadmetes, nende värvis või mudelites,» muigab Nool. «Tegelikult on iga eduka eksklusiivse spordiklubi edu võtmeks ikka treenerid ja igaühe soov treenida.»