Täpselt nii juhtus minuga eile päeval kui President Toomas-Hendrik Ilves ja tema kümnepealine kaaskond tulid lõunat sööma kohvikusse Truff, kus ma parasjagu ema ja abikaasaga kohvi jõin.

Tegelikult astusid kohvikusse sisse kõigepealt Presidendi turvamehed, kes ruumis olevaid inimesi pealaest jalatallani silmadega mõõtsid. Kui kohviku teenindaja poleks mulle teada andnud, et külla oodatakse riigi esimest meest- oleksin ma arvanud, et sinistes ülikondades mehed on Kapo salaagendid. Kui mujal maailmas püüab poliitiku turvaseltskond imbuda tagaplaanile, siis Eesti Presidendi ihukaitsjad kõndisid ringi nii kurjade nägudega, et neid oli võimatu mitte märgata.

President Ilves saabus kohvikusse, õlaoperatsiooni järgselt käsi kaelas, täpselt minut enne kahte. Toreda üllatusena ütles Ilves valjuhäälselt "Tere!" kogu kohviku rahvale, kes tema saabumist saladusliku pilguga jälgisid.

Kohviku tagumises ruumis asus pikk laud, mille ääres President kaks tundi lõunatas. Kiire ei tundunud Presidendil kusagile olevat, kuna ta oli üks viimaseid kes kümnepealisest seltskonnast lauast lahkus. Mõnuga ja rahulikult mekkis ta maitsvat kanasalatit, jõi jogurtijooki ning sõi creme brule' moodi magustoitu. Ilves veetis soojas kohviku nurgas aega kuni kella neljani. Tähtsal pilguga käis mööda kohvikut ringi ka Presidendi kõnede kirjutaja Iivi Anna Masso. Tema oli ka ainus, kes tundus kogu seltskonnast kõige kõrgim.

Kuna paar aastat tagasi oli mul privileeg kohtuda Suurbritannia peaminister David Cameroniga, kes Eesti Presidenti mulle toona väga kiitis ning palus mul ajakirjanikuna edasi öelda meie Presidendile tema kiidusõnad, otsustasin ma võimalusest kinni haarata ja seda ka teha. Presidendi sõbralik pressinõunik Piret Pert tutvustas Presidenti minuga lõunasöögi lõpus, mil mul oli võimalik temaga kätelda ja Cameroni vestlus talle edasi anda.

“Suurbritannia peaminister kiitis teie keeleoskust ning pidas teid üheks erudeeritumaks poliitikuks kogu maailmas,” olid minu täpsed sõnad.

“No tore on seda kuulda,” vastas Ilves Cameroni kiidujutu kuuldes, “Ma alles nägin teda paar kuud tagasi.”

President oli rõõmsas tujus ning sõbralik. Enne lõunasööki külastas ta Tartu Loomemajanduskeskust.