57-aastat muusikut olla nähtud vaid paar tundi enne oma surma Minneapolise Walgreeni apteeki külastamas: "Meile tuli suure üllatusena, kui kuulsime, et Prince suri, sest mõni aeg varem tegi ta meie apteegis sisseoste," rääkis üks apteegi töötaja.

Väljaande The National Enquirer andmete kohaselt diagnoositi Prince'il 90ndate lõpus HIV, mis arenes möödunud aasta lõpus aidsiks. Prince oli ootamatult kõhnaks jäänud ning arstid teatasid talle, et tema vere näitajad on halvad ja kehatemperatuur liiga madal. Samuti vaevas teda ka rauapuudus ja nõrkus. Isutus ja liigne ravimite tarvitamine mõjutasid mehe tervist omajagu. Jehoova usku Prince keeldus ravist, sest uskus, et palved päästavad ta elu.

Muusik asus selle asemel kuritarvitama hoopis opioididel põhinevat valuvaigistit nimega Percocet, et oma elu viimastel kuudel valu leevendada. Prince'i surnukeha juurest olevat leitud suures koguses valuvaigisteid, mis viitavad, et ta võis suure agoonia tõttu üledoosi võtta.

Enesetapule viitavad ka Prince'i poolt hõigatud lause tema viimasel kontserdil. "Ehk oleksid asjalood teised, kui te oleksite minu eest aasta aega tagasi palvetanud," ütles staar ja lisas, "Aga aitäh sellegi poolest!"

Artisti eralennuk pidi kuus päeva enne tema surma Illinois's hädamaandumise tegema, kuna Prince tundis ennast kehvasti ning vajas kiiret arstiabi. Enne seda intsidenti oli ta tühistanud tervislikel põhjustel kaks kontserti.

Hoolimata arstide manitsusest, viibis ta haiglas vaid kolm tundi, sest talle ei suudetud tagada privaatset palatit. Järgmisel päeval ilmus ta aga fännide ette ja kinnitas, et tema tervisega on kõik korras.

Nädala alguses internetis levima asunud heliklipp paljastas, et Prince oli tookord saanud narkoüledoosi. Õli valas tulle ka väljaande DailyMail veergudel kõnelenud narkodiiler, kes paljastas artisti ulatusliku uimastisõltuvuse.