Kauaoodatud pidupäeval viis Monaco vürst Albert II altari ette oma kauni mõrsja Charlene Wittstocki. Kahjuks räägivad viimased teated meile kõigest muust kui noorpaari pilvitust õnnest.

Draamad ja skandaalid on saatnud Monaco vürstiriiki valitsevat Grimaldide suguvõsa kogu nende 700aastase ajaloo vältel ning teisiti ei läinud nüüdki. Vaid paar päeva enne pulmi teatas Prantsuse ajaleht L’Expresse, et 53aastase vürsti 33aastane kihlatu üritas Monacost põgeneda, kuid peeti Nice’i lennuväljal kinni.

Vastab see põgenemislugu nüüd tõele või mitte, kuid vahetult pärast pulmi tunnistasid vürsti esindajad, et noorpaari suhetes tekkisid pulmade eel tõepoolest pinged. Ja pole ka midagi imestada, sest ilmselt peab vürst lähiajal taas ühe DNA-testi tegema – nimelt väitvat keegi itaallanna, et Albert on tema 18 kuu vanuse poja isa.

Loomulikult kinnitavad vürsti advokaadid, et isadusjutt ei vasta tõele, kuid paraku kinnitasid nad sama ka kahel eelmisel korral, mil Albert pidi lapsed lõpuks siiski omaks tunnistama. Praeguse juhtumi muudaks eriti pikantseks muidugi asjaolu, et Albert ja Charlene on juba enam kui viis aastat paar olnud.

{poolik}

Karvaseid ja sulelisi

Pingetest ja kuulujuttudest hoolimata kulgesid suurejoonelised pidustused plaanitult. 30. juuni õhtul esines Louis II staadionil rokkbänd The Eagles, tasuta kontserdist võisid osa võtta kõik Monaco elanikud. 1. juulil registreeriti Alberti ja Charlene’i abielu vürstipalee troonisaalis, rahvas sai lühikest tseremooniat jälgida lossiväljakule paigaldatud ekraanidelt. Õhtul andis elektroonilise muusika suurkuju Jean Michel Jarre Port Hercule’i sadamas pulmade puhul kontsertetenduse, mis oli taas kõigile huvilistele tasuta.

Kolm päeva kestnud pidustuste tipphetk saabus laupäeval, 2. juulil vürstipalee siseõuel peetud laulatusega. Siseõue ja lossiväljakule mahtus 3500 külalist, kelle seas oli lisaks paljude maade kuningaperedele ja muudele siniverelistele rohkesti moe- ja meelelahutusmaailma kuulsusi ning endisi tippsportlasi. Euroopa kuningaperedest torkasid puudumisega silma ainult hispaanlased – nimelt pole Zarzuela palees vürst Albertile tänini andestatud, et Rahvusvahelise Olümpiakomitee liikmena ei toetanud too Madridi kandidatuuri 2012. aasta olümpialinnaks.

Raha põletati uhkesti

500 tähtsamat külalist osalesid õhtul Monte Carlo ooperimaja terrassil korraldatud dineel, mille teema oli «Maa ja meri». Michelini tärnidega pärjatud tippkokk Alain Ducasse koostas kogu menüü mahetoorainetest, mis pärit Monaco ümbruskonnast, sealhulgas vürst Alberti enda aiast.

Vürsti pulmi on nimetatud ka ülivõimsaks PR-projektiks, mis peaks kasvatama huvi Monaco vastu kogu maailmas. Väidetavalt läksid pulmad maksma 50 miljonit eurot (näiteks Williami ja Kate’i pulmad Inglismaal maksid «ainult» 20 miljonit eurot).

Kui õnnelikuks vürstinna Charlene selles kuldses puuris saab, on iseküsimus. Saadab ju Monaco vürsti suguvõsa kurikuulus Grimaldide needus, mille flaami nõid nende esivanemale juba 13. sajandil peale pani: «Mitte kunagi ei saa ükski Grimaldi armastuses ja abielus õnne tunda...»