PUBLIKU SUVERETSEPT: Kõrvits ruulib! Jana Hallase supp ja salat teevad pai kõhule ja figuurile


Jana Hallas
Jana HallasFoto: Õhtuleht/Kroonika, Stina Kase

Tiivustatuna laulja ja filmimehe Hardi Volmeri Publikule kingitud kreekapärase roa šakšuka valmistamisõpetusest, oleme loonud Suveretsepti rubriigi, kus jagame Teiega tuntud Eesti inimeste lemmikroogi, mis keele alla viivad! Kuigi kõrvitsad pole tänavu veel valmis saanud, tuletame juba aegsasti meelde stilist Jana Hallas külluslikke retsepte, mis talle endale ja tervele perele maitsevad ning ka figuuri samasse suurusse jätavad — kõrvitsasupp ja kõrvitsa-kitsejuustu salat!

Kõrvitsasupp

Vajalikud koostisosad:

1,2 kg kõrvitsat, kooritud ja 3x3 cm paladeks tükeldatud
1 punane sibul, sektoriteks lõigatud
1 väike küüslauguküüs, koorimata ja lapiti poolitatud
1,5 sl vahtrasiirupit
2 sl oliiviõli
soovi korral 1 tl jahvatatud vürtsköömenit
soola-pipart maitse järgi (arvesta, et hiljem lisatud puljong on soolane!)
1 tl tüümianilehti
4–5 dl kanapuljongit
2–4 sl sidruni- või laimimahla
serveerimisel praetud seeni, oliivi- või pähkliõli, meelepäraseid ürte

Valmistamine: Eelkuumuta ahi 220 kraadini ja lisa kõrvitsapalad ja sibul küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale tüümian ja maitseained ning nirista üle siirupi ja õliga. Lisa küüslauk ja sega kogu kraam käte abil läbi. Küpseta 40–60 minutit. Pigista küüslaugukoortest sisu välja ja purusta küpsekõrvits, sibul ja küüslauk saumikseriga või kannmikseris. Vala potti ja kuumuta koos puljongiga keema. Maitsesta sidrunimahlaga ja vajaduse korral lisa soola-pipart.

Seotud lood:

Kõrvitsa-kitsejuustu salat

Vajalikud koostisosad:
1,2-1,4 kg kõrvitsat
paar-kolm punast sibulat
kaneeli
soola-pipart
oliiviõli
1-2 dl kinoad
salatit (jääsalat, rukola, lehtsalat, rooma salat vms)
granaatõunaseemneid
pehmet kitsejuustu
seemnesegu või puhastatud pistaatsiapähkleid
sidrunimahla

Valmistamine: Tükelda ahjuplaadile kõrvits, lisa 2–3 sektoriteks lõigatud punast sibulat. Puista kõrvitsale ¾ tl jahvatatud kaneeli, umbes ¾ tl soola ja korralikult purustatud musta pipart, nirista üle 2–3 sl oliiviõliga. Sega läbi ja küpseta 220-kraadises eelkuumutatud ahjus umbes 40 minutit. Keeda umbes 1–2 dl kinoad pakendil näidatud juhise järgi ja nõruta sõelal. Laota vaagnale või taldrikutele küpsekõrvitsat-sibulat, kinoat, salatisegu, soovi korral granaatõunaseemneid ja tükeldatud pehmet kitsejuustu. Puista peale seemnesegu või pistaatsiapähkleid. Klopi kastmeks 1 sidruni mahl ja 4 sl oliiviõli.

Retsept avaldatud eelmisel suvel Delfi Naistekas!