Kõrvitsasupp

Vajalikud koostisosad:

1,2 kg kõrvitsat, kooritud ja 3x3 cm paladeks tükeldatud
1 punane sibul, sektoriteks lõigatud
1 väike küüslauguküüs, koorimata ja lapiti poolitatud
1,5 sl vahtrasiirupit
2 sl oliiviõli
soovi korral 1 tl jahvatatud vürtsköömenit
soola-pipart maitse järgi (arvesta, et hiljem lisatud puljong on soolane!)
1 tl tüümianilehti
4–5 dl kanapuljongit
2–4 sl sidruni- või laimimahla
serveerimisel praetud seeni, oliivi- või pähkliõli, meelepäraseid ürte

Valmistamine: Eelkuumuta ahi 220 kraadini ja lisa kõrvitsapalad ja sibul küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale tüümian ja maitseained ning nirista üle siirupi ja õliga. Lisa küüslauk ja sega kogu kraam käte abil läbi. Küpseta 40–60 minutit. Pigista küüslaugukoortest sisu välja ja purusta küpsekõrvits, sibul ja küüslauk saumikseriga või kannmikseris. Vala potti ja kuumuta koos puljongiga keema. Maitsesta sidrunimahlaga ja vajaduse korral lisa soola-pipart.

Kõrvitsa-kitsejuustu salat

Vajalikud koostisosad:
1,2-1,4 kg kõrvitsat
paar-kolm punast sibulat
kaneeli
soola-pipart
oliiviõli
1-2 dl kinoad
salatit (jääsalat, rukola, lehtsalat, rooma salat vms)
granaatõunaseemneid
pehmet kitsejuustu
seemnesegu või puhastatud pistaatsiapähkleid
sidrunimahla

Valmistamine: Tükelda ahjuplaadile kõrvits, lisa 2–3 sektoriteks lõigatud punast sibulat. Puista kõrvitsale ¾ tl jahvatatud kaneeli, umbes ¾ tl soola ja korralikult purustatud musta pipart, nirista üle 2–3 sl oliiviõliga. Sega läbi ja küpseta 220-kraadises eelkuumutatud ahjus umbes 40 minutit. Keeda umbes 1–2 dl kinoad pakendil näidatud juhise järgi ja nõruta sõelal. Laota vaagnale või taldrikutele küpsekõrvitsat-sibulat, kinoat, salatisegu, soovi korral granaatõunaseemneid ja tükeldatud pehmet kitsejuustu. Puista peale seemnesegu või pistaatsiapähkleid. Klopi kastmeks 1 sidruni mahl ja 4 sl oliiviõli.