Kuulsas Saulide suguvõsas käärib. Dirigent Peeter Sauli poeg INDREK SAUL püüab onupojalt JUHAN SAULilt 145 000kroonist võlga tagasi saada. Kaks korda vangis istunud ja eksnaisele lähenemiskeelu saanud Juhan aga ei taha võla klaarimisest midagi kuulda. Kohtule on Juhan tunnistanud, et tal puudub igasugune sissetulek.

 


Võlg on eraettevõtja Indreku (47) ja filmimees Juhani (43) suhted totaalselt tuksi keeranud. Rahatüli juured ulatuvad 1995. aastasse, kui Juhan küsis Indrekult ühe laenu tasumiseks 145 000 krooni.
«Ta lubas raha järgmisel hommikul Moskvasse jõudes ülekandega tagasi maksta, kuid kadus seitsmeks aastaks Eestist,» räägib Indrek.
Kui Juhan viimaks kodumaale naasis,andis ta lubaduse arved kiiresti ära õiendada. Tegelikult tegi Juhan esimese, 5000kroonise tagasimakse alles selle aasta juunis, kui kohtutäitur kutsus ta kohtu ette võlgnikuvannet andma. Nimelt oli Indrek vahepeal onupoja kohtusse kaevanud ja nad sõlmisid kohtuliku kokkuleppe. Kohtuotsus jõustus 2005. aastal.
«Rohkem ei ole ta mulle sentigi tagasi maksnud. Mul kui Juhani võlausaldajal on ääretult ebameeldiv tõdeda, et ta esitleb ennast süüdimatult, meedia kaasabil avalikkusele suure filmi-produtsendi ning seltskonnas eduka ja rikka mehena,» on Indrek nördinud.
#end#
 
Juhanil pole krossigi hinge taga
Selle aasta 16. juunil välja antud võlgnikuvandes, mille Juhan on allkirjastanud, seisab, et tal pole osalust üheski filmistuudios. Sealt saab teada, et Juhanile kuuluv, 2007. aasta lõpus asutatud OÜ Kolm Kallast pole talle palka ega dividende maksnud ning et Juhan Saul Gross FIE on lõpetamisel. Kõige tipuks kinnitab Juhan võlgnikuvandes, et tal puuduvad igasugused sissetulekud.
Indreku sõnul on Juhan esitanud kohtule avalduse enda pankroti väljakuulutamiseks, sest ta pole suutnud kolme aasta jooksul täismenetluses olevast summast üle 5000 krooni tasuda.
 
Libaprodutsent?
Peale selle, et Juhan pole nii varakas, kui ta väidab enda olevat, on suur vasturääkivus ka tema hõivatuses erinevate filmiprojektidega. Juhan olevat aeg-ajalt seltskonnas hoobelnud, et ta on lausa sõjafilmi «Nimed marmortahvlil» looja.
«Ma ei tea teie infoallikaid, kuid interneti andmetel ei ole Juhan Saul ühegi filmi peaprodutsent, kuigi ta ennast meelsasti sellena esitleb,» prahvatab Indrek Saul.
Juhanit on ajakirjanduses nimetanud firma Art Pictures Group asutajaks, omanikuks ja juhatajaks.
«Juhani nime ei esine internetis kordagi koos Art Pictures Group’i ega kuulsa Vene režissööri ja näitleja Sergei Bondartšuki poja Fjodor Bondartšukiga,» lausub Indrek, viidates hiljutisele ajakirjandusest läbi vilksanud uudisele.
Ainsana on Juhan Saul Grossi nimi meedias läbi känud kaasprodutsendi või -tootjana seoses Maria Avdjushko ja Kristjan Taska filmiprojektidega — Vene filmistuudio Art Pictures ja Eesti Taska Filmi koostöös on tegemisel mitu filmi.
Indrek tõdeb: «Raha Juhanil ei ole, viimased kolm aastat on kohtutäitur temalt võlga nõudnud. Nüüd on must-valgel võlgnikuvandel kirjas, et Juhani väited tema varakuse ja tööprojektide kohta on valed.»
Indreku sõnul võtab ta Juhanist rääkides suure riski. Ta arvab, et onupoeg hakkab teda nii-öelda laimamise, väljapressimise ja liigategemise eest politsei või kohtuga ähvardama: «Ma saan öelda ainult seda, mis on dokumentaalselt tõestatav. Mul ei ole enam vaja Juhaniga politsei ja kohtu vahet sekeldada.»
 
Heategevus kõrbes põhja
Juhan oli mõnda aega mittetulundusühingu Tallinna Kristlik Hoolekandekeskus juhataja. Tänaseks on ühing hingusel.
Juhan teatas 2004. aastal Eesti Ekspressis hoolekandekeskusest kirjutatud loos ärritunult, et ta võib vabalt linnaametnikele «vastu molli põrutada», sest ei saa linna käest mingit toetust. Samal aastal portreteeris «Pealtnägija» Juhanit kui värvikat vagameest, kes on elanud pahelist elu. Saates arvasid Juhani võlausaldajad, et kristlikkusega polnud Juhanil hooldekandekeskust juhtides midagi pistmist.
Keskuse kodulehel www.carecenter.ee on kirjas, et selle juhataja on Juhani ema, pedagoog ja poliitik Aime Piirsalu. Internetisait ongi ainuke elumärk keskusest, mis tõsteti suure üürivõla tõttu Koidu 12 asuvast majast välja.
 
Vanglaminevik ja hüljatud pered
Anonüümseks jääda soovinud inimene räägib, et Juhan on olnud abielus soomlannaga, kes lahutas mehest, kui see aastail 1986–1988 Rummu vanglas istus. See oli Juhanil teine kord trellide taha sattuda. Esimest karistust kandis ta aastail 1980–1983 Viljandi noortevanglas. Mõlemal korral pandi mehele süüks kelmuseid ja maksupettust.
Juhanil on kaks last. Võlgnikuvandes on kirjas, et mehe igakuiste kohustuste hulka kuulub 10 000kroonise elatise maksmine
temast lahus elavale kolmeaastasele tütrele ning 10 000 krooniga täisealise poja õpingute toetamine.
Kui Juhanil poeg sündis, oli ta juba pere maha jätnud. Isa ei suhelnud pojaga kümme aastat, alles viimasel ajal on ta hakanud noormehe käekäigu vastu huvi tundma.
 
Psühhoterror lähedaste peal
Väikesest tütrest hoolib Juhan rohkem, kuid toetab teda 10 000 krooni asemel 1000 krooni kaupa. Ta tohib lapsega kohtuda järelevalve all tund aega nädalas. Tüdruku ema taotleb kohtult Juhanilt vanemlike õiguste äravõtmist. Kohus on määranud lapse emale esialgse õiguskaitse — lähenemiskeelu —, mida mees on korduvalt rikkunud.
Lähenemiskeeldu ei anta lihtsalt, selleks peab olema tõsine põhjus. Anonüümsust palunud allikas, perele lähedal seisev isik räägib, et Juhan on vägivaldne, tal esinevat raevuhooge. Lisaks on mees lähedasi vaimse terrori all hoidnud. Kui Juhan oma tahtmist ei saa, järgnevat süsteemne ähvarduste laviin. Näiteks saatvat ta tütre emale sageli ähvardava sisuga sõnumeid ja e-kirju. Anonüümse allika sõnul hoiab Juhan eksnaist armukadeduse tekitamiseks kursis enda ja Britta Vahuri vahelise suhte arengutega. Ta saadab naisele Britta fotosid ning nende erakirjavahetust. Britta polevat aga kaugeltki ainus naine Juhani elus — meest olevat nähtud ka teiste kaunitaride seltsis mõnusalt aega veetmas.


 
Mida ütleb Juhan Saul võla kohta?
«Teate, ma ei kommenteeri inimeste haiglasi illusioone, seda enam, et nende kohta pole olemas mingeid tõendeid.»
Kuuldes, et võla tõestuseks on ta enda poolt allkirjastatud võlgnikuvanne, sõnab Juhan resoluutselt: «Teate, Indrek Saul saatku teile mida iganes, ma ei kavatse neid asju kommenteerima hakata. Ta ei ole minu jaoks mitte keegi. Mitte keegi.»