Lauljanna LEA LIITMAA ja ta elukaaslase Silver Ulviku tütar Jasmiin Dali tuli ilmale suurte raskustega. Õnneks on pisipiiga kosunud ja valmistab vanematele iga päevaga üha rohkem rõõmu.

Riskiraseduse painest puretud Lea (34) ja ta kallim Silver Ulvik (26) elasid üheksa kuud lootuses ja kartuses, mida lähitulevik toob. Tänavu 15. oktoobril end ilmavalgusesse võidelnud beebi oli sünnitusel hapnikuvaeguses, nii et teda tuli reanimatsioonis turgutada. Tirts kosus nädal aega intensiivravipalatis. Praegu naudib Jassu idülli Merivälja kodus pere keskel.
Lea silmaterad lösutavad mõnusalt voodil - poeg Robi (14) toidab lutipudelist pisiõde Jasmiin Dalid (2 kuud). Robi jäi esimest korda õeraasuga kahekesi koju, kui ta oli nädal ja üks päev vana.
Lea meenutab naerdes vaatepilti, mis teda koju jõudes ootas: «Laps oli kakane, laudlina ja Robi kah. Aga mähkmed ja riided olid ära vahetatud.»
Sestap ei karda Lea mitte üks raas lapsi omapäi koju jätta. Venna hoidvat õekest väga. Niisamuti vanaema Aino Teemets, kes on külla tulnud. Lea annab tibu talle sülle. Luksub. Memm teab ravi - pigistab beebil korraks ninasõõrmed kinni:
«Lea luksus kah kogu aeg. Emmesse!»
 
Lea, kuidas on Jasmiin Dali raskest sünnitusest toibunud?
Jassul läheb hästi, ta on tubli ja hea tüdruk. Temast lausa õhkub sellist imelist rahulolu. Ma usun, et ta on meie juures õnnelik.
#end#
Astusid last oodates Intuitiivteaduste Kooli - käid sa seal edasi?
Intuitiivteaduste Kool kestab kaks semestrit. Praeguseks olen läbinud ühe semestri. Teine hakkas just siis, kui Jassu sündis. Seega pean seda aasta võrra edasi lükkama. Kooliväliselt käisin veel ka reikikursustel ja võtsin osa hiina meditsiinil põhinevast Zhong Yuan Qigong seminarist. See viimane oli minu jaoks ilmselt kõige olulisem avastus.
Võitlesid ka oma esimese lapse, Robi tervise eest...
Kui ma teda hommikuti autoga kooli viisin ja ta teiste sirgejalgsete hulgas kooli ukseni lonkas, oli kõik, mida ma elult soovisin, et ka tema saaks ükskord korralikult kahel jalal kooli minna. Mu eluunistus täitus. Nüüd on ta täiesti terve ja võib maratoni jooksma minna, kui tahab. See aga ei tähenda, et ma olen selle ära unustanud. Kõik elu õppetunnid tuleb meelde jätta ja nende eest tänulik olla. Seega tuletas Jassu mulle oma tulekuga meelde, et olen maailmast õigesti aru saanud. Et iga hetk on oluline ja neid hetki tuleb kogu aeg nautida, sest igas hetkes on peidus väga palju head ja ilusat. Ka siis, kui see hetk jääbki mingis olukorras viimaseks. Pealegi ei mäleta ma juba pikka aega, et ma raskustega võideldes rusutud või õnnetu oleks olnud. Elu võlu ei peitu ju lesimises, vaid ikka targemaks saamises.
Kuidas erineb teise lapse kasvatamine esimesest?
Armastamises pole küll midagi teistmoodi. Kuigi poiss on mul juba suur nagu valaskala, käin talle õhtul enne magamaminekut pai tegemas. Ta on ju ikka mu väike armas vaalake. Kui midagi on teistmoodi, siis see, et tean nüüd elust rohkem kui Robi sündimise ajal. Ja kui tol ajal olin vaese üliõpilasena täielikult sõltuv emast, siis nüüd olen iseseisev.
Sa olid Robit sünnitades suhteliselt nooruke. Oled sa mõelnud, millega sai mööda pandud ja mida nüüd kindlasti ei teeks ja mida kindlasti peaks tegema?
Minu suurim õnnestumine tema kasvatamise juures on tema suur süda ja respekt oma ema suhtes. Loomulikult saab selline respekt olla ainult siis, kui see on vastastikune. Ta kõige suurem viga on laiskus, mida ma pole osanud välja juurida. Samas kipuvad kõik inimloomad laisad olema, kui keegi tagant ei torgi. Miskipärast arvan, et Jassuga mul selliseid probleeme ei tule. Tüdrukud on ju tavaliselt tublimad. Igal juhul tean, et nüüd on maailmas üks inimene, kes mind täielikult mõistab. Intuitsioon ütleb nõnda.
Kust selline nimi - Jasmiin Dali?
Nime juures on oluline, millist koodi see sisaldab. Jasmiin on ilupõõsas, millel on ilusad hästilõhnavad õied. Taimena kannab ta sõbralikkuse sümbolit. Ja kõigele lisaks valmistatakse jasmiinist ka vähiravimit. Kood missugune! Salvador Dali on jällegi minu lemmikkunstnik, kes paistis peale oma andekuse silma ka ebanormaalse hullumeelsusega. Teadsin juba aastaid, et minu tütre nimeks saab Jasmiin Dali. Ja ka Jassu isale meeldis mu nimi väga. Seega, kui Jassu mu endale emaks valis, teadis ta juba ette, millise nime saab ja mis sellega kaasneb. Eks elu näitab, kuidas nimi teda mõjutab.
Kuidas teie argipäev välja näeb?
Kuna mu argipäev on alati kaootiline olnud, siis pole Jassu sünniga suurt midagi muutunud.
Mil määral võtab Silver osa lapse kasvatamisega seotud askeldustest?
Kuna meie peres on kolm suurt ja üks väike inimene, siis jaguneb pisikese valvamine meie kolme vahel. Suurema osa ajast olen piigaga siiski ise, sest ei raatsi temast kaua eemal olla.
Kas olete juba väheke nagistanud, sest ei leia lapsele sobivaima osas ühist keelt?
Kui keegi tahab minuga nagistada, siis saab see on keeruline, sest ma lähen lihtsalt teise tuppa. Mulle meeldib õnnelik olla ja ma ei lase õnnelik-olemist kellelgi rikkuda.
Millist rolli mängib väike õeke su poja elus?
Eks ta tunneb, et on nüüd suur ja tugev vend, kes peab edaspidises elus õde kaitsma.
Kuidas ühendad emaameti ja töö?
Siiani on see valutult õnnestunud, sest tööalaseid ülesandeid pole väga palju olnud. Kui ma jälle stuudiotööd tegema hakkan, eks siis ole näha, kuidas Jassule stuudios meeldib. Kui meeldib, siis võtan ta hea meelega igale poole kaasa. Ka tööle.
Töö on mulle ülimalt oluline, aga ma leian, et pere ei tohi selle all kannatada. Pigem olen ma tänu tööle Robi jaoks tunduvalt rohkem olemas olnud, sest stuudio asub kodus. Ja suurema osa tööst teen ära öösiti, kui teised magavad.
Kas usaldaksid tulevikus tütre lapsehoidjale?
Meil on vabatahtlikke lapsehoidjaid palju. Vanaemad-vanaisad-vanavanaemad, minu õde koos oma lastega ja paljud sõbrad. Siiani on vanaema teda vaid korra paar tundi valvanud, sest me oleme tema jaoks kogu aeg olemas olnud.
Millises vaimus tütart kasvatad?
Tahaks temast hea inimese kasvatada. Headust saab kasvatada ainult suure armastusega ja õnneks on see asi, mis mul hästi välja tuleb. Muus osas ei ole mul mingeid eesmärke. Loomulikult oleksin üliõnnelik, kui ta oleks loominguline inimene, sest loomise tunne on nii võrratu, et seda ei oska siin maailmas ühegi teise tundega võrrelda. Tahaks, et ka tema saaks seda müstilist tunnet tunda.
Sa kujutad kindlasti vaimusilmas ette, mida tütrega ühiselt ette võtma hakkate, kui ta on veidi suurem.
Tahaks temaga kõike koos teha. Tahaks, et ta teaks ja tunneks, et ma olen tal alati toeks olemas.
Kas olete Silveriga pulmateemadel juttu teinud?
Kui ma pisut üle kolme aasta tagasi otsustasin, et minust saab vaba naine, otsustasin ära ka selle, et kõik edaspidised suhted meestega jäävad avalikkuse eest varju. Silveriga kohtusin kolm aastat tagasi. Just siis, kui olin otsustanud ilma abikaasata edasi minna.
 
Tahad veel mõnda last?
Tundub küll, et justkui üks oleks veel puudu. Aga mine sa tea.