Rujalises roostevabas maailmas on arusaamatusi. Kuigi Ruja asutaja, klahvimees ja enamiku lugude autor REIN RANNAP (60) on ise sarnased projektid ära öelnud, on ta siiski nördinud, et bändi kitarrist JAANUS NÕGISTO (58) tuleb suvel Ruja laulude kontsertsarjaga välja nii, et temal polnud asjast õrna aimugi!

Rannap sai Tartu Kontserdi korraldatavast tuurist ja ka sellest, et Nõgisto kutsus esinemisteks kampa vahepeal, 70ndate lõpus Rujas mänginud Margus Kappeli, Priit Kuulbergi ja Andrus Vahu, teada alles ajakirjanduse vahendusel. «Vestlesime, muide, Nõgistoga muudel teemadel vaid mõni nädal varem, kuid oma ansambli uuest koosseisust sain siiski teada televiisori kaudu,» sõnab Rannap, kes poleks kaasa teinud, aga... «Arusaadavalt ei meeldi mulle, et kõik toimus minu selja taga. Oleks olnud loomulik, et minu kui ansambli juhi, kokkukutsuja, nimepanija ja põhilise heliloojaga oleks plaani arutatud!»
Rannapil on alati hea meel, kui tema laulud taas kõlavad. Teine lugu on aga bändi nimega: «Nõgisto poolt algselt meediasse suunatud väide, et Ruja tuleb taas kokku, on väga piinlik… Mitmed Ruja liikmetest on helistanud ja avaldanud pahameelt nime väärkasutamise pärast. Hiljem selle asendanud loosung «Taaskohtumine Ruja muusikutega» on samuti põhjendamatu, sest Rujas mänginuid tuleb kokku umbes nelikümmend. Kas kõik on laval?»
Rannapi sõnul käis eriti palju muusikuid Rujast läbi lõpus, kui bänd Venemaale suundus. «Siis pani Nõgisto kokku uue kossseisu, aga miskipärast sama nime all, et Venemaal ja venekeelselt esineda. Samas, Nõgisto ise ei osalenud ansamblis ei selle alguses ega lõpus,» meenutab Rannap. «Arvan, et see, mis tegi Rujast just selle Ruja, mida ka täna teatakse, on minu laulud ja Alenderi esitus nendest – nii Nõgisto kui Alender tegid eri aegadel kaasa paljudes ansamblites, kuid ükski teine projekt ei toonud neile tuntust.»
Taavi Petersonile, kes tiimis Nõgistoga Ruja laule esitab, on Rein soovitanud kokku panna Ruja tribuutbändi muusikaõppureist, sest see, kuidas tõlgendaks Rujat uus põlvkond, oleks huvitavam. «Esitada kontserditäis vanu lugusid samasuguse koosseisuga ja samas seades – ma ei näe selles loomingulist väljakutset! Mina kunstnikuna erutun ettepoole vaatavatest projektidest, uue loomisest. Kui kasutangi vahel oma varasemaid meloodiaid, siis mõõdukas annuses ja kindlasti uue kontseptsiooniga.»
Mida arvab kõigest Jaanus Nõgisto? Lappa mõned leheküljed edasi!