Pankur RIHO RASMANN on koduses sfääris tunnustatud meisterkokk. Köögiaskeldused toovad teda välja rahategemise rutiinist.

Riho Rasmannile (42) meeldib kodus toimetada. Mõistagi pole just kõik kodutööd tema lemmikud, aga kokkab ta küll mõnuga. «Mulle meeldib pärast tööd poest läbi minna ja osta «midagi head» ning kõik ostetu vormistada üheks mõnusaks salatiks või muuks meelepäraseks suupisteks. See on mõnus päeva lõpetamine, suurepärane ümberlülitus tööst,» räägib Riho.

See lihtsalt rahustab närve. Iga päev Riho just praadi ei tee, aga nädalavahetustel on kopsakam menüü. Igatahes on võimalus mõelda eriti meeldivate asjade peale. Nagu söömine ja vein.

Rihol on häid sõpru veini hulgimüüjate hulgas. «Tuleb vaid nende juurest läbi minna ja kuulata, mida nad soovitavad. Keldris peab väike tagavara olema, juhuks kui mõni sõber külla tuleb. Kuid ega mul sellist väljaehitatud veinikeldrit ei ole.»

Veinidesse Rasmann siiski ei investeeri. «Nii et ostad partiist kakssada pudelit ja jätad need hoiule. Proovin lihtsalt osta häid veine,» räägib ta.

Süüa teeb pankurihärra juba ammu. «Kui abiellusime Katriniga, siis kitsal nõukaajal elasime mõnda aega Mustamäel  ämma juures kahetoalises korteris. Tõrjusin naised kohe köögist välja!»
Meisterkokk tegutseb


Eriti vastutusrikas päev oli Rihole ämma 70 aasta juubel. Siis tuli kokku võtta elu jooksul omandatud kokakunsti oskused. Tema hooleks oli soe söök. Sea sisefileele lisas ta pekisemat searibi. Kõik see läks koos sibula, porgandi, küüslaugu, šampinjonide ja maitseainetega, nagu loorber ja piprad, küpsetuskotti.

«Ega siin kokaraamatut ei kasuta — ikka fantaasiat!» räägib Riho. Praadi jätkus, kolmekilone tükk pikeeriti kilo ribiga. Kõrvale pokaal head punast veini.

Magus elu, ütleks itaallased. Riho on aga Kreeka fänn ja täna on ta kreeklasele Nikolaos Sarrosele kuuluva SBM panga juht. «Praegu olen oma karjääriga teisel ringil. Jälle pangas tagasi,» nendib Riho Rasmann. Ja isegi samas toas, kus sai istutud Ühispanga aegadel Tallinna kontorit juhtides. Vana kolleeg Ühispangast, Preatoni panga endine juht Ott Karolin rääkinud Rasmannile augu pähe. Rasmanni sõnul ei viitsinud Karolin ise enam kolmandat korda (pärast Ühispanka ja Preatoni panka — toim) hakata jälle panka nullist üles ehitama, ja läks tööle kinnisvarasektorisse — Kalev REC. Elus tuleb ka midagi uut proovida.»
Ikka koos Katriniga


Aasta tagasi, kui Riho hakkas avalikel üritustel üksi käima, läksid liikvele kõlakad, et järjekordselt päädib üks abielu lahutusega.

Tegelikult õppis Riho abikaasa Katrin, kes on täna metsandusfirma Stora Enso kontroller, hoopis nädalavahetustel Lätis, SSE Rigas. Koolis, mis võiks tõlkes kõlada kui Stockholmi majanduskooli Riia filiaal. Asutuse haridus on kõrgelt hinnatud. Suvel kaitses Katrin oma executive MBA magistritöö kindlustussektori valdkonnas, kuid siis tuli töökoha vahetus ning naine suundus IF Kindlustusest Skandinaavia ühte suuremasse metsandusfirmasse.

«See on loomulik, et kui olud ei luba, siis ei saa enam igal pool koos käia. Eks meil ole mõlemal oma tööd teha ja asjad ajada.» Varem oli Rihol endal eriti palju sõitmist. See neelas kahe ja poole aasta jooksul hulga nädalavahetusi, mil Katrin pidi üksi olema.

Riho tegi oma magistri (executive MBA) mõni aasta tagasi koos Ott Karolini ja Tarmo Kõuhknaga hoopis Helsinki School of Economics and Business Administration’is. Kuid need olid ajad, kui mees töötas veel Eesti Ühispangas. Seejärel sai Rasmannist Tallinna Sadama juhatuse esimees. Talle kuulus idee liita Tallinna Sadam ja Eesti Raudtee ühtseks transiidihiiglaseks. Kui see mõte ei olnud siis veel määratud teoks saama.

Riho ja Katrini poeg Tarmo (20) on suureks kasvanud, õpib Tartu Ülikoolis teoreetilist füüsikat ning tegutses suvel Webmedia nimelises IT-firmas. Huvid on seotud mõlema valdkonnaga.

«Pärast kolmandat kursust võib-olla läheb poiss välismaale õppima. Las ta ise otsustab, aga natuke suunama peab. Poisil on muidugi endal ka pea otsas,» räägib isa. Ta on pojaga rahul. «Üks naise sõbranna ütles, et mis sest, et te mõlemad targad olete, laps võib ikka normaalne tulla,» meenutab pankur naljaga pooleks.

 Professorikarjäär


«Professoriks tahtsin saada juba kuueaastaselt. Ei tea, kust maapoisile selline idee tuli,» avaldab Rasmann. Kas tulevikus võib Tallinna Tehnikaülikooli koridorides kohata professor Riho Rasmanni?

«Ma olen aru saanud, et seal süsteemis on normtunnid ja kui keegi tuleb juurde, siis teistel jääb vorstijupp vähemaks. Aga miski ei keela mul ju aeg-ajalt vakantseks jäävatele õppejõukohtadele kandideerida. Ma olen arutanud asja dekaaniga ja olen valmis lugema paar prooviloengut. Siis näeb uut publikut, kes on peale kasvamas. Ja teravamatele võiks teha isegi tööpakkumise,» vestab Riho. Kunagi kutsuski ta kaks inimest sadamasse tööle, kui käis SSE Riga iga-aastastel karjääripäevadel loengut pidamas. Riia toodab Rasmanni hinnangul teistsugust mõttelaadi võrreldes näiteks Madis Habakuke EBSiga või teiste Eesti ärikoolidega, kust tulevad valmis ärimehed. «Loomulikult värskete lõpetajate enda arvates muidugi, ja kohe tahetakse direktoriks,» muigab Riho.

Tal on üks põhimõte – Elu peab vahva olema! Ka tema uus lõuna-euroopalik playboy-soeng reedab elustiili muutust. «Juuksuris ei ole aega käia, nii palju on tööd teha,» põhjendab mees ise. Kuidas aga hindab ta oma vanade kolleegide edusamme?«Mida ma siin kommenteerin vanu töökaaslasi. Vanad tegid, mis tegid. Mõned tegid trikke, aga ka teistes pankades tehti.» K

 SBM panga taust

Kuue aasta eest abiellus Tallinna tüdruk Mari Möldre (30) rikka kreeklase Nikolaos Sarrosega (56). Kooselust sündis väike tallinlanna Amanda-Nicoletta Sarros (6).  Oma Eesti perioodi kohta ütleb kreeklane: olin kolm aastat silmini armunud ja kui silmad avasin, siis leidsin, et Eestis saab ka äri teha, kuid selleks hetkeks oli Ernesto Preatoni kõik kokku ostnud.  Sarrose esimene ost oli Tallinna Börsihoone, Pärnu maantee 12, mille müüs talle Eesti Ühispank. 2004. a märtsis sai ta Preatoni panga omanikuks. Ostetud pank nimetati ümber SBM pangaks, mille eesliide tähendab inglise keeles Skandinaavia, Balti ja Vahemere. Sarros on nullist alustanud Kreeta päritolu ärimees, kelle esimesi töökohti oli Ateena börsi maakler. Sellele tegevusalale on ta ka truuks jäänud. Tal on Kreekas kaks tütart esimest abielust, kellest üks juhib ka maaklerfirma igapäevatööd. SBM Pank ei ole väga suur ja see piirab ka finantsasutuse võimet krediteerida suuremaid projekte. Kiirustada ei ole mõtet, on öelnud Sarros. «Meil on veidi kõrgemad laenuintressid, kuid me otsustame väga kiiresti. Me ütleme nii «ja» kui ka «ei» väga kiiresti. Me ei hakka klienti lollitama. Me ei räägi, et analüüsime, uurime ja ootame, mida otsustab laenukomitee,» sõnab Rasmann.