Tallinna Sadama tegevjuht RIHO RASMANN (39) on mitte väga ammu olnud ka töötu ja pidanud läbi ajama väga väikese sissetulekuga.

#p2#Kuidas teenisite oma esimese raha ja mida ostsite?
Esimene töö, mida raha eest tegin, oli maal vanaisa juures. Tegime vennaga kahekesi heina, üks hangutäis maksis ühe kopika. Olime siis 8–9aastased. Vanaisa oli invaliid, ega ta ise eriti midagi teha ei saanud, luges meie hangutäisi kokku. Eks see raha kommide ja jäätise peale läks. Esimene tõsisem töökoht oli suvel pärast 9. klassi teise vanaema juures kolhoosis ehitustööl. Üks asi, mille ma siis ostsin, oli kitarr.

Kas annate kerjustele raha?
Väga harva. Sageli tundub, et kerjajad ei ole tõeliselt hädas. See paistab raha küsimisest kohe välja, kas tal on suur mure, või ta lihtsalt ei viitsi tööd teha.

Väikseim summa, millega arvate end kuus toime tulevat?
Elus on olnud igasuguseid aegu ja oleme hakkama saanud. Kümme aastat tagasi elas pere minu nooremteaduri palgast, laps oli väike ja abikaasa kodune. Saime hakkama.

Kas ja kuidas olete end kindlustanud vanaduspõlveks?
Olen investeerinud kõiki kolme pensionisambasse ja kinnisvarasse: korter, suvila.

Kas tahaksite elada ilma töötamata, investeeringutest?
Ei tahaks. See oleks nii igav. Mulle oli see väga piinarikas aeg, kui olin 1995. aastal kaks kuud töötu — enne Ühispanka minekut. See tundus väga pikk aeg. Esimesed kaks nädalat oli hea kaua magada, aga edasi oli igav. Teha seda, mis tahad, saab ka töö kõrvalt.

Rahaliselt kalleim kingitus, mis olete teinud?
Kaks nädalat tagasi kinkisime abikaasaga endale 18. pulma-aastapäevaks suvila Kaberneeme kanti.

Parim asi, mida raha eest saab?
Parimaid asju ei saagi. Aga muidu vist uued elamused: hobid ja reisimine.

Mille ostmiseks teil raha ei piisa?
Üks asi on, et ma enam-vähem tean, millises majas ma tahaks elada, kujutan seda detailideni ette. See oleks väga eriline maja! Selleks praegu raha ei piisa, elan korteris.

Teie suurim kuluartikkel?
Puhkamine. Reisimine, suusatamine, soojas meres vedelemine. Naljakas, aga mööda Eestit reisimine on vaata et sama kallis kui soojal maal.

Mille eest oleksite nõus pikemalt mõtlemata raha välja käima?
Päris ilma mõtlemata mitte, aga üks asi, mille pealt kokku ei hoiaks, on poja haridus. Plaani veel ei ole, poiss õpib 11. klassis ega tea veel täpselt, mida tahab.

Kas raha teeb õnnelikuks?
Raha ja õnne ei saa kokku panna. Muresid on vähem, kui raha on. Aga ainult raha eest õnne osta ei saa, rahulolu tuleb inimese seest.

Mis firma kella te kannate?#p3p#
Pierre Balmain. See on väga kallis kell, Ühispanga inimeste lahkumiskingitus mulle, kui tulin sadamasse. Sellel on graveering «mõistusega võidad jõu» ladina keeles.

Mis autoga sõidate?
Audi A8.

Kas teile meeldib poodides käia?
Ei meeldi. Ainult hädavajadusel, kui on vaja mingi asi osta. Toidupoes meeldib mulle küll käia, mulle meeldib ise süüa teha ja selleks asju valida.

Ihnur, kokkuhoidlik, mõõdukas, laristaja — kes neist olete teie?
Oleneb olukorrast. Puhkusel olles olen laristaja. Siis tuleb puhata ja mitte mõelda kogu aeg, palju see kõik maksma läheb.
Muidu ma päris laristaja ei ole, ütleme, et olen emotsionaalne kulutaja. Kui midagi ikka väga meeldib, ostan ära.