Ülinappides, kuid sädelevates rõivastes karnevalikuninganna ja tema 135-kilone kaaslane kuningas Momo avasid 19 aasta eest spetsiaalselt kahepäevase karnevali tarvis ehitatud Rio staadionil — sambadroomil — maailmakuulsa tantsuvõistluse.

Tribüünidele kogunes võistlusele kaasa elama 70.000 inimest, mõned ei pidanud paljuks jälgida etendust 700 dollari eest õhukonditsioneeriga kabiinist otse taeva alt.

“See on maailma suurim pidu,” õhkas 29-aastane Renata Leite pärast Salgueiro sambakooli paraadi higist leemendades.

Esimest korda oli Rio 30.000 politseinikule karnevali puhuks appi saadetud 3000 automaatidega sõdurit, sest narkojõugud ähvardasid peo nurjata. Tuhatkond politseinikku valvas sambastaadionit.

Narkojõugud panid möödunud nädalal Rios busse põlema, õhkisid isetehtud pomme ning tulistasid politsei valveposte ja majade fassaade, ähvardades ohtu seada sambapidustused, mis peaks korraldajate hinnangul tooma linnale sisse 136 miljonit dollarit.

Vägivald, mille korraldamises võimud süüdistasid vangis viibivat narkoparunit Luiz Fernando da Costat, nõudis 11 inimese elu.

Vägivallakartus siiski täide ei läinud ja Rios ööl vastu esmaspäeva aset leidnud üksikjuhtumid ei sarnandenud eelnenud nädala jõukude märatsemisega.

Politsei teatel tapeti sambastaadioni lähedal esmaspäeva varahommikul üks mees ja pühapäeval oli Ameerika turist kuuli jalga saanud.

Vastlakarnevale peetakse terves Brasiilias, kuid Rio maailmakuulus pidu bikiinides tantsijate, paraadil liikuvate külluslikult ehitud platvormide ja mürtsuvate trummidega on saanud Brasiilia sümboliks.

Neliteist pühapäeval ja esmaspäeval üles astuvat sambakooli on võistluseks harjutanud kuid. Rongkäigus lõbusalt lauldes ja tantsides kulgevate võistlejate iga samm toimub koreograafide karmi kontrolli all.