Millist küsimust siis ristsõnades kõige sagedamini leidub, kas ikka vana hea “kahe tähega rand Põhja-Eestis?”

Jah, seda on palju küsitud, et kas sõnad korduma ei hakka. Mis teha, ei saa sellist ristsõna koostada, kus on kõik näiteks viietähelised sõnad, mida pole varem kunagi üheski ristsõnas olnud. Igas ristsõnas tuleb ka kahe- ja kolmetähelisi sõnu ette — ja palju sa neid ikka välja mõtled? Kui keegi on oma elus viis ristsõna koostanud, siis võib tõepoolest juhtuda, et ükski sõna nende viie peale ei kordu, aga ma olen ristsõnu koostanud ligi 23 000 ja mingil hetkel hakkavad asjad iseendalegi jälle ja jälle tuttavatena ette tulema. Midagi pole teha.

Kuidas ristsõna tegemine käib, millest te esimese asjana pihta hakkate?
Mul on nii, et Kuma kirjastusest saadetakse meil — vaja on sellist ristsõna, mis on näiteks kuusteist ruutu lai ja kakskümmend kaks ruutu kõrge, paremal üleval nurgas on pilt, seitse korda seitse ruutu suur. Ints (Indrek Tegelmann, Kuma kirjastuse karikaturist — FHM) joonistab pildi, ja on märgitud, et lahenduseks tuleb selline või selline lause. Siis ma kirjutan lahenduslause ruudustiku sisse ja hakkan sinna ümber sõnu punuma. Osa ristsõnalahendusi pean ka ise välja mõtlema.

Kaua sellise kuusteist korda kakskümmend kaks ruutu ristsõna tegemine aega võtab — see on vist A4 leht?
Aeg sõltub päris mitmest asjaolust. Mida pikem lahenduslause, mida rohkem keerutatakse, seda raskem on. Mõnikord on temaatiline ristsõna, kus peavad küsimused olema ühest valdkonnast, siis tuleb jälle netist mõningaid andmeid otsida. Paarist tunnist kolme-neljani. Jah, paar tundi läheb kindlasti.

Kas ristsõnade tegemine käib teil kuidagi arvutiga?
On ennegi küsitud, kas mul on mingi programm nende valmistegemiseks, aga seda ei ole. Mustandi teen ma ikka ruudulise paberi peale käsitsi valmis.

Oot, kas te üldse ühtegi sõna siis kusagilt vaatama ei peagi, et mustandi teetegi niimoodi peast? Ütleme, et on vaja mingit kuue tähega puu nime, kas see siis tulebki niimoodi niisama kohe või?
Ikka. Einoh, kuuetäheliste sõnadega on lihtne, aga mul on enda jaoks koostatud sõnade kataloogid, kui on vaja mingit temaatilist ristsõna teha — näiteks kergejõustik või jalgpall, korvpall, kirjandus, muusika. Nendest saab pikkuse ehk siis tähtede arvu järgi ka sõnu otsida. Kui on näiteks vaja kaheksateisttähelist sõna, mida terve rida täis oleks — seda on ikka üsna raske peast võtta. Aga kataloogi abil käib see kiiresti.

Palju te ise ristsõnu lahendate ka?
Noh, praegu suhteliselt vähe, praktiliselt ei lahendagi. Pole lihtsalt aega. Vahel, kui mõni teine ristsõnafirma teeb mõne huvitava asja, siis vaatan. Elukaaslane tegeleb sellega — ta lahendab mu ristsõnad enne ärasaatmist läbi, et vigu ei oleks. Kumas kontrollitakse veel teist korda, nii et vigade arv peaks ikka olema suhteliselt minimaalseks viidud.

Kui kaua teil näiteks Ekspressi ristsõna lahendamisega aega läheks?
Kui suur see on?

Noh, see… Ma kunagi olen selliseid lahendanud küll, kui nüüd mõnda viga sees ei ole, siis mingi veerand tundi ikka läheb. Kirjutamine võtab juba päris kaua aega.

Loe täispikka intervjuud jaanuarikuu FHMist!