Roman Polanski (76) võib oma Šveitsi suusamajast lahkuda ja koju Prantsusmaale sõita – Šveitsi võimud otsustasid, et nad ei anna 1977. aastal 13aastase tüdrukuga seksinud filmirežissööri USA võimudele välja. Polanski oli üheksa kuud oma Šveitsi kodus koduarestis.

Polanski ootamatu vabanemine sai teoks tänu sellele, et USA võimud ei andnud Šveitsi võimudele üle Polanski konfidentsiaalset 2010. aasta jaanuarist pärinevat tunnistust, millest oleks selgunud, et kohtunik, kes Polanskile 1977. aastal karistuse määras, kinnitas talle, et tema psühhiaatriahaiglas veedetud aeg katab täielikult talle määratud vangistuse. Šveitsi justiitsministeerium annab teada, et sellisel juhul on USA esitatud väljaandmisnõue alusetu.

Polanski vangistati Zürichis 2009. aasta septembris Ameerikas välja antud arreteerimiskäsu alusel, kuid detsembris lasti ta oma Šveitsi koju koduaresti.

Prantsuse välisminister Bernard Kouchner ütleb, et Šveitsi kohtuotsus toob talle rõõmu ja kergendust. Polanski üks advokaatidest Georges Kiejman leiab, et ameeriklased on Polanski juhtumist valesti aru saanud. Tema sõnul ei põgenenud Polanski USAst. «Mul on Romani pärast väga hea meel,» teatab ta. «Ma leian, et Ameerika võimude suhtumises on pisut liiga palju uhkust.»

Kiejman loodab, et ühel päeval võib Polanski USAsse naasta. «Intellektuaalselt ja kunstiliselt on see üks tema omaks võetud kodumaadest,» ütleb ta.