Rooma linnanõukogu tõotas koristada Colosseumilt kostümeeritud tüübid, kes üritavad anda turistidele aimu elust aastal 80.

Kahekümne esimese sajandi gladiaatorid, kes ei tee muud, kui poseerivad fotograafidele, peavad veel enne aasta lõppu jõustuvate seaduste järgi kindlaks määrama oma hinna ja selle nähtavasse kohta välja panema.

“See tundub hea idee. Meie olime sunnitud maksma 20 dollarit. See oli tõeline paljaksröövimine, sest me ei teadnud, et peame pildistamise eest üldse midagi maksma,” rääkis ärritunud ameerika turist LaJoyce Brown.

Tema kaasmaalast Shannon Shogreni tabas sama saatus. “Nad tulid minu juurde ja andsid mulle kiivri, et ma saaks nendega koos pilti teha ja ütlesid siis, et see maksab viis eurot tükk. Ma ei tahtnud nendega tülitseda,” ütles ta.

Colosseum on Itaalia enimkülastatav arheoloogiaobjekt, mida käib aastas vaatamas ligi kolm miljonit turisti. Linnaisad kardavad, et isehakanud gladiaatorid määrivad kogu riigi mainet.

“Me tahame luua uut professionaalset gladiaatorikuju, mis paneks turiste tundma, et nad maksavad õige asja eest õiglast hinda,” ütles linnanõukogu liige Daniela Valentini ajalehele Corriere della Sera.

Linnavõimud soovivad välja vahetada ka gladiaatorite varustuse, mis praegu koosneb tihtipeale plastkiivritest, T-särkidest ja sandaalidest.

“Praegu tunduvad need küll plastmassist ja odavad. Vähem Halloweeni-kostüümi moodi ja ehtsamad oleks paremad,” möönis ameeriklane Sergio Buccilli ühele mõõka paljastavale T-särgis rammumehele osutades.

Neljakümneliikmelise gladiaatorite rühma juht Roberto Coen nentis, et eks neil tuleb siis poodi minna. Uus kiiver maksab oma 300 eurot, aga midagi pole parata.

Plastmassist mõõgad ilmselt jäävad, sest kui politsei tabas märtsis ühe ehtsa mõõgaga gladiaatori, pandi too ebaseadusliku relvakandmise eest kolmeks aastaks vangi.