Lõppema hakkav aasta on toonud Rootsi kuningakojale rohkem sündmusi ja mullistusi kui mitu varasemat kokku. Viimase skandaali peategelaseks pole aga mitte noored ja kaunid printsid-printsessid, vaid 64aastane kuningas Carl XVI Gustaf ise.

Kui aasta plusspoolele võib kuningakoda kanda eelkõige kroonprintsess Victoria ja Daniel Westlingi juunikuise pulmapeo, mis vaimustas miljoneid inimesi nii Rootsis kui kaugemalgi, siis ebameeldivaid episoode on paraku ette tulnud märksa enam.

Juba aasta algul hakkasid ringlema jutud Victoria noorema õe printsess Madeleine’i ja tema toonase kihlatu Jonas Bergströmi suhtemuredest. Kuigi kuningakoda tegi paar abitut katset väita, et probleemidest pole juttugi, lahvatas kevadel siiski skandaal, mis päädis 24. aprillil teatega, et Madeleine ja Jonas on otsustanud kihluse katkestada ja lahku minna.

Kõmulised paljastused

Kihluse katkestamise ajendiks sai printsessi peigmehe Jonas Bergströmi truudusetus. 31aastasel juristil olnud Åre suusakuurordis üheöösuhe noore norralannaga, kes oma loo ajakirjandusele ilusasti ära rääkis. Hiljem selgus, et ilmselt polnud norralanna ainus – ajakiri Se & Hör väitis, et Madeleine’i peigmehe kõrvalehüpped olnud Rootsis juba ammu avalik saladus.

Saatuse irooniana on nüüd samasugused süüdistused tabanud meest, kes nimetas Jonas Berg-strömi oma unelmate väimeheks, ehk siis printsess Madeleine’i isa, kuningas Carl XVI Gustafit. 4. novembri hommikul ilmus Rootsis müügile kuninga mitteametlik elulooraamat «Carl XVI Gustaf — Den motvillige monarken» («Carl XVI Gustaf — monarh vastu tahtmist»), mille avaldas Stockholmi pisikirjastus Lind & Co.

{poolik}

Kõmulisi paljastusi tulvil raamatud kadusid poodidest nagu soojad saiad. Esmatiraaži 20 000 eksemplarist oli sama päeva kella 13-ks juba 15 000 müüdud ning kirjastus tellis otsekohe trükikojast 30 000 eksemplari lisaks. Pärastlõunal polnud Stockholmis enam võimalik kõmuraamatut kusagilt osta.

Millest seal siis räägitakse?

Thomas Sjöbergi, Deanne Rauscheri ja Tove Meyeri kirjutatud raamat maalib üsna karmi pildi kuningas Carl Gustafi ja tema lähimate sõprade (kelle seas on üks multimiljonär ja üks krahv) napsi- ja naisterohkest elust. Autorid kinnitavad, et mitu aastat kestnud uurimistöö käigus intervjueerisid nad paljusid üksteisest sõltumatuid allikaid.

Näiteks väidab praegu 43aastane Caroline, et umbes kakskümmend aastat tagasi osales ta korduvalt kuninga ja tolle sõprade erapidudel, kus alkohol voolas ojadena. Härradele olevat seltsi pakkunud noored kaunitarid, kelle hulgas oli ka striptiisitare. Ajalehele Expressen antud intervjuus räägib Caroline, et ta käis koos Carl Gustafi ja tolle sõpradega ka Åre suusakuurordis (kus aastaid hiljem sooritas oma kõrvalehüppe kuninga väimehekandidaat Jonas Bergström).

Caroline’i sõnul toimusid nii mõnedki rajud peod Stockholmi kesklinnas asuvas ööklubis Club Power, mille omanikku Mille Markovici nimetatakse Rootsi meedias hellalt endiseks gangsteriks. Ühel sealsel peol olevat kuningas Carl XVI Gustaf lausa laua peal tantsinud, räägib Caroline.

Kohvi, konjakit ja tüdrukuid

Hämara, et mitte öelda kurikuulsa minevikuga Markovic on ka üks kõmuraamatu allikaid. Raamatus väidab ta, et kuninga sõbrad pidasid tema klubi ruumides niinimetatud esmaspäevaklubi, kus mõnikord osales ka Carl Gustaf. Korralikes ülikondades härrasmehed saabusid õhtusöögile kella kuue ajal, kuningas koos ihukaitsjatega tavaliselt hiljem. Markovici sõnul toodi kohvi ja konjaki ajaks kohale ka noored naised ning õhtud lõppesid mullivannis või solaariumis seksides.

Ekspoksijast eksgangster kinnitab, et vahel tõi temagi neile koosviibimistele naisi – stripiklubides töötavaid proffe, kellest mõned olid osalenud ka pornofilmides. Raamatu autorid väidavad aga, et enamasti vastutas naisseltskonna eest Stockholmi ööelu asjatundja Christer Gustafsson. Ajalehele Aftonbladet antud intervjuus kummutab viimane kõik raamatu väited ning nimetab selle autoreid «kolmeks väikeseks põrsaks, kes otsivad vaid tähelepanu». Ometi leidub raamatus ka oma nime all esinevaid (sealhulgas tuntud) naisi, kes tunnistavad, et Gustafsson helistas neile ning kutsus neid kuninga sõprade pidudele.

Üks nendest naistest oli Desiré, kelle sõnul oli Gustafssonil must märkmik, mis sisaldas noorte naiste nimesid ja telefoninumbreid. Desiré väidab, et tema käis koos kuninga sõpradega Åres 1980. aastate keskel, kuid kuningat ennast tol reisil kaasas polnud. «Mind üüriti reisile kaasa,» rääkis Desiré Aftonbladetile. «Üürimine tähendas seda, et meile tehti kõik välja. Raha meile kaasatuleku eest ei makstud.»

Lauljannast armuke?

Raamatu väitel tutvustas just Christer Gustafsson kuningale popbändi Army of Lovers lauljat Camilla Henemarki, kes autorite sõnul olnud 1990. aastate lõpus umbes aasta aega Carl Gustafi salaarmuke. Kuningas ja temast 18 aastat noorem rinnakas lauljatar tutvusid suuremas seltskonnas toimunud õhtusöögil.

Raamatus kinnitatakse, et Carl Gustaf olnud eksootilise välimusega Camillasse poisikese kombel armunud ning et naine käinud koos kuningaga näiteks Gotlandil purjetamisvõistlustel, kus ta õhtu lõpetuseks teki sisse mähitult kuninga laevale munsterdati. Väidetavalt olnud sellest suhtest teadlik ka kuninganna Silvia (nüüd 66).

Expresseni õukonnatoimetaja Johan Lindewall on veendunud, et kuninga perekond ja lähemad sõbrad ei kommenteeri raamatu väiteid ega tekkinud kõmu poole sõnagagi. «See on teda ümbritsevatele inimestele kirjutamata seadus: sa ei räägi mitte midagi kuningast ega oma suhtest temaga. Kui sa seda teed, ei ole sul enam temaga seda suhet,» selgitab Lindewall ajalehes Iltalehti.

Astus närviliselt ämbrisse

Kummalisel kombel otsustas aga suu lahti teha kuningas ise, kes andis Trollhättani lähistel jahiretkel viibides 4. novembril lühikese pressikonverentsi. Carl Gustaf ei kinnitanud ühtegi raamatu väidet, kuid ei lükanud neid ka ümber.

Pealtnägijate sõnul selgesti närviline monarh teatas, et ta ei ole jõudnud veel raamatut lugeda, sest «mul ei ole aega lugeda iga päev raamatuid, nagu teil võib-olla on». Carl Gustaf ütles ka seda, et ta on «loomulikult rääkinud sellest oma pere ja kuningannaga» ning et «me keerame uue lehe, umbes samamoodi, nagu teie ajalehtedes lehti keerate, ja me vaatame meelsamini tulevikku».

Asjatundjate sõnul oli kuninga sõnavõtt tõeline ämber — ta oleks pidanud kas üldse mitte midagi kommenteerima või siis rääkima rohkem ja täpsemalt.

«Kuningas peab aru saama, et sellest raamatust räägitakse praegu igas töökohas,» ütles monarhiaekspert Daniel Nyhlen Rootsi TV 4 saates. «Tundub, et ta ei võta seda asja tõsiselt. Aga nii kergesti ta sellest ei pääse.»

Kroonika trükkimineku ajaks ei olnud veel selge, kas Rootsi kuningakoda kaebab kõmuraamatu välja andnud kirjastuse kohtusse. Tuntud jurist Peter Althin avaldas Aftonbladetis arvamust, et protsess oleks kuningale igal juhul kahjulik, sest tal tuleks kohtusaalis avameelselt oma eraelu arutada. Raamatu autorid aga väidavad, et nemad võivad iga kell kohtusse minna, ning kinnitavad sedagi, et raamatus nimetähtede all esinevad naised on vajadusel valmis ametlikke tunnistusi andma.